Hij was de beste jonge voetballer van het seizoen, hij zit bij de Duivels en hij is nog altijd maar achttien. Niet moeilijk dat ze bij Anderlecht zot zijn van Youri Tielemans.

Belofte van het Jaar, and the winner isYouri Tielemans. Voor het tweede jaar op rij kiezen de 360 voetballer uit onze eerste klasse voor hem. Tielemans is fan van Zinédine Zidane, tijdens zijn jeugdopleiding bij Anderlecht wordt hij vergeleken met Axel Witsel, en op de site van de UEFA noemen ze hem zonder verpinken ‘de Belgische Frank Lampard‘. Geschatte waarde op de transfermarkt: 16 miljoen euro. Contract bij paars-wit tot 2020. Als hij bevestigt wat hij de eerste twee seizoenen liet zien, zal hij dat contract nooit uitdoen. Tielemans voetbalde al 86 wedstrijden in de A-ploeg, waarvan tien in de Champions League.

Achttien is hij, maar dat hij vroegrijp is, bewijzen volgende cijfers:

• 16 jaar, 2 maanden en 21 dagen: debuut in eerste klasse.

• 16 jaar, 4 maanden en 18 dagen: debuut in de Belgische beker.

• 16 jaar, 4 maanden en 25 dagen: debuut in de Champions League.

En zijn eerste selectie voor de Rode Duivels heeft hij ook al vast.

Enkele notoire ‘paars-witten’ over de opmars van de ket.

De Latijnse toets à la Scifo

Jan Mulder: “Toen ik Youri Tielemans voor de eerste keer in de A-ploeg zag spelen en men vertelde mij dat hij nog maar zestien was, dacht ik meteen: ‘Die jongen speelt de bal net zoals Paul Van Himst!’ Dat was een heftig gevoel voor mij, gezien mijn verleden met Van Himst. Vindt iedereen Tielemans bijzonder? Wel, dat treft, want ik vind hem ook speciaal. Hij heeft echt de touch van Anderlecht, waar we zo van houden. Zoek niet verder: Tielemans is de mooiste voetballer van de huidige ploeg. Een kwestie van smaak, natuurlijk, maar hij is mijn favoriet.

“Op basis van zijn kwaliteiten plaats ik hem naast Enzo Scifo. Hij heeft diezelfde Latijnse baltoets, een vergelijkbare trap, dezelfde precisie in de lange ballen. Hij kan, meer dan welke andere speler ook, een extra boost geven aan dit team. Wil je een bewijs dat Tielemans een goeie jongen is? Wel, hij heeft net een nieuw contract getekend (lacht)… Uiteraard betekent dat niet dat hij ten eeuwigen dage bij ons zal blijven, maar het geeft beide partijen zekerheid. Nadien zien we wel. Waar ik hem in de toekomst graag zou zien spelen? Vooral in Spanje, waar hij zijn techniek kan benutten. Maar er zijn voorbeelden genoeg die aantonen dat een technisch onderlegde Belg ook elders wonderen kan verrichten. In het begin was de Premier League voor Eden Hazard ook niet de meest aangewezen competitie, maar kijk wat dat nu geeft. En van Kevin De Bruyne verwachtte ik eerlijk gezegd niet dat hij dit niveau zou halen in Duitsland, maar hij doet het toch maar mooi. Ik zou ook Robin van Persie kunnen noemen, die men ook niet zag doorbreken bij Arsenal toen hij Feyenoord verliet. Met het talent van Tielemans kun je overal terecht.”

Een elegante stijl

Paul Van Himst: “Van het moment dat er clubs met veel centen komen zwaaien, zal het moeilijk zijn om hem in België te houden. In afwachting daarvan geniet ik van zijn talent. Hij heeft een elegante stijl, een elegante loop, elegante passes… Youri heeft wat van alles in zijn voetbal, ook al zijn er wel enkele dingen die ik zou veranderen als ik hem was. Zo heeft hij de neiging om te veel de risicovolle lange pass te zoeken. Ik zou hem aanraden om soms wat korter te spelen. Dat is niet moeilijk, hij kan dat. Hij moet ook beseffen dat hij een puur offensieve speler is. Je kunt hem centraal opstellen, op links of op rechts, maar altijd met een aanvallende intentie, dan is hij op zijn best. Niet wanneer hij zich op de balrecuperatie moet focussen.

“Iedereen houdt van die jongen, net omdat hij zo sympathiek is. Ik heb hem leren kennen toen hij samen speelde met mijn kleinzoon. Ik heb ook zijn ouders ontmoet. Mensen die zich het hoofd niet op hol laten brengen. Ook wanneer Youri met de pers praat, komt hij positief over. Zo zouden alle jongeren moeten zijn. Hij heeft alles om in de smaak te vallen.”

Ruimte nodig

Pär Zetterberg: “Je moet hem geen tien keer aan het werk zien om te snappen dat hij iets meer heeft dan de anderen. Op een dag wordt hij de draaischijf van een Europese topclub. Ik zie hem graag bezig, je merkt dat hij opgeleid is ‘bij ons’. De Anderlechtschool… Hij heeft zijn technische bagage, zijn lange pass, zijn afstandsschot en in het algemeen vista, waardoor hij beter speelt dan anderen. Ik zie in hem de kruising van een 6 en een 10. Geen echte 10 zoals ik destijds – dat bestaat trouwens niet meer, zo’n verwend kind als ik dat nooit gevraagd werd om mee te verdedigen… Om zo hoog te spelen is hij bovendien een beetje te weinig vinnig en mobiel. Ik vind hem niet explosief genoeg op de eerste meters. Hij zal ook geen twee, drie tegenstanders dribbelen op de korte ruimte. In mijn tijd was Marc Degryse in staat om rond te draaien op een vierkante centimeter, dat kan Tielemans niet, hij heeft meer ruimte nodig. Ik vind dat hij ook wat lager moet spelen omdat hij defensief erg sterk is en omdat hij graag zijn stempel drukt op het spel, hij wil voortdurend aan de bal zijn.

“Op mentaal vlak vind ik hem erg evenwichtig. Ik heb hem nooit uit zijn dak zien gaan na een buitengewone match, maar hij liet evenmin het kopje hangen toen hij het vertrouwen van de coach kwijt was. Hij zei niks, bleef hard werken, herwon zijn plaats en toonde direct dat hij opnieuw verdiende te spelen. De moeilijke periode die hij dit seizoen kende, gaat hem in de toekomst nog van nut zijn.”

Nooit tevreden

Marc Degryse: “Toen hij zijn debuut maakte in de eerste ploeg, tijdens de nederlaag van Anderlecht tegen Lokeren op de openingsspeeldag van het seizoen 2013/14, was hij de beste Brusselaar die dag. En hij was amper zestien. Dat was al een teken aan de wand, een eerste bewijs van zijn kwaliteiten en ook van zijn maturiteit. In de laatste weken van de competitie gaf hij ook weer blijk van veel volwassenheid. Heel wat jongens van achttien zouden slechter met zijn situatie zijn omgegaan. Vorig jaar was hij in de play-offs de grote meneer, samen met Cheikhou Kouyaté maakte hij het verschil in de titelrace. Maar dit seizoen kende hij een dip en belandde hij op de bank. Hij speelde zelfs niet mee in de bekerfinale. In plaats van zich in zichzelf te keren heeft hij teruggevochten. Zonder kritiek te uiten op iemand. Ik heb gehoord dat hij in die periode als een bezetene zijn best deed op training. Toen Besnik Hasi hem weer in de ploeg dropte, was hij meteen goed en maakte hij zelfs enkele wondermooie goals. Zijn doelpunt op Standard, kort nadat hij was ingevallen, was al een eerste antwoord, heel knap. Het leek alsof hij daarmee wilde tonen dat de play-offs misschien wel zonder hem begonnen waren, maar met hem verder zouden gaan.

“Hij heeft techniek, een goede pass en vista: een unieke combinatie. En los van zijn voetbalkwaliteiten zie je dat het nog altijd goed zit in het kopje, dat is opvallend. Niet alle voetballers die al zo’n niveau halen op zo’n jonge leeftijd, maken hun middelbare school af, maar voor hem was dat een prioriteit. Dat is een teken van gezond verstand, van intelligentie. Ik stel ook vast dat hij zeer veeleisend is voor zichzelf. Als je hem na een match bezig hoort, dan lijkt het alsof hij nooit tevreden is over zichzelf, ook al speelde hij uitstekend. Al bijna twee jaar gaat het erg snel voor hem, volgen de topmomenten elkaar op, maar hij blijft met beide voeten op de grond. Ik zie nooit een nonchalante Tielemans, niet op het veld noch erbuiten. Als hij mentaal zo sterk blijft, dan gaat hij een grote carrière tegemoet.”

Moeite met regelmaat

Thomas Chatelle: “Hij heeft me afgelopen seizoen een beetje op mijn honger laten zitten. Dat is zijn eigen fout… Hij heeft in de play-offs van 2013/14 namelijk zo veel mooie dingen laten zien dat de lat redelijk hoog lag. Destijds had je bij elke baltoets de neiging om te zeggen: wauw! In 2014/15 heeft hij een dipje gehad. Daar zijn meerdere verklaringen voor: het seizoen van de bevestiging is altijd moeilijk, Leander Dendoncker is uit het niets gekomen en Dennis Praet en Steven Defour hebben hem in de schaduw gezet. En dus had ik toch mijn twijfels bij Tielemans… tot maart. In play-off 1 heeft hij me helemaal gerustgesteld. Ik was verrast dat hij weer boven water kwam, omdat het mentaal toch moeilijk geweest moet zijn voor hem. Op het einde van de play-offs is hij weer beginnen af te zien, kon hij moeilijker zijn stempel drukken en is hij een beetje uitgedoofd.

“Kortom, hij heeft nog wat moeite met regelmaat. Daar zal hij toch aan moeten werken als hij zich wil doorzetten bij de nationale ploeg of als hij een grote transfer wil maken. Hij zal ook moeten tonen dat hij op lange termijn een leider kan zijn. De kwaliteiten zijn er, ze springen in het oog. Youri heeft de klasse en het profiel voor Anderlecht. Puur qua talent zet ik hem op gelijke voet met Vincent Kompany en Anthony Vanden Borre. Nu moet hij tonen dat hij ook de drive heeft, dat hij diep wil gaan om er te geraken. Heb je die drive niet, dan kom je er niet. Maar hij is nog maar achttien jaar. Dat zou je weleens vergeten. Wat hij in twee seizoenen gedaan heeft, is uitzonderlijk.” ?

DOOR PIERRE DANVOYE – FOTO’S: BELGAIMAGE

“Heel wat jongens van achttien zouden slechter met zijn situatie zijn omgegaan.” Marc Degryse

“Zoek niet verder: Tielemans is de mooiste voetballer van de huidige ploeg.” Jan Mulder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier