Vanavond speelt Nederland vriendschappelijk tegen België. Johan Derksen, hoofdredacteur van Voetbal International, beschouwt het niet als een interland. ‘Ik vind Belgen geen buitenlanders.’

Echt wakker ligt in Nederland niemand van België-Nederland, zegt Johan Derksen, hoofdredacteur van het Nederlandse weekblad Voetbal International. Belgen vindt men in Nederland al lang geen buitenlanders meer, dus gaat de inhoud van het woord ‘interland’ verloren. Een interland is bijvoorbeeld wél Duitsland-Nederland. “Zeg tegen de elf internationals : we spelen tegen Duitsland, en je moet er niets meer aan toevoegen. Het schuim staat hen al op de lippen.” Sinds de voormalige profvoetballer in 1977 bij Voetbal International aan de slag ging, ging hij net zo meedogenloos te keer als hij op het veld placht te doen bij Haarlem, Veendam, MVV Veendam, Go Ahead en Cambuur. Zijn kritische kijk op het veld en de coulissen heeft Derksen behouden.

Is Tom Soetaers een aanwinst voor Ajax ?

Johan Derksen : “Dat Tom Soetaers naar Ajax gaat, maakt nog eens duidelijk dat het financieel slecht gaat met het Nederlands voetbal. Soetaers is een goeie voetballer voor Roda JC, maar ik vind dat daar een beetje zijn niveau ligt. Ik denk niet dat Soetaers een man is waarvoor iedere Amsterdammer nu naar de kassa holt om een seizoenskaart te kopen. Als Nederland het Duitse systeem kent, waarbij financieel noodlijdende clubs met punten in de min aan de competitie beginnen, dan vat tachtig procent van de Nederlandse clubs de competitie onder nul aan omdat ze hun financiële huishouding niet voor elkaar hebben. Het geld gaat niet naar de trainer, niet naar de voorzitter, al het geld gaat naar de voetballers. Voetballers in Nederland leefden na het arrest-Bosman in een soort luilekkerland, omdat voetbalclubs hier wilden concurreren met het buitenland. Alle clubs worden geleid door integere mensen die het in het bedrijfsleven fantastisch doen, maar in de voetballerij als cowboys emotionele beslissingen nemen en de gekste dingen doen.”

Maar in tegenstelling tot in België gaat geen enkele club failliet.

“Daar zijn wij ook heel verbaasd over. Al die clubs die dit jaar in financiële problemen zaten, werden gerund door onbetrouwbare bestuurders die de boel besodemieterd hebben. Die dienden begrotingen in bij de KNVB die nergens op leken, om hun licentie te halen. Kwam de begroting niet uit, dan veranderden ze lukraak de cijfers. De KNVB had geen mogelijkheid van sancties in het reglement. Die komt er vanaf volgend jaar wel.”

En wij die dachten dat Nederlandse clubs beter geleid werden.

“Ik heb nog altijd liever een goeie linksbuiten dan een goeie manager. Wat doen die mensen allemaal ? Het is allemaal zo onduidelijk. Ze hebben een dure man voor de jeugdopleiding, maar ik heb eens uitgerekend dat bij de Nederlandse eredivisieclubs haast geen zelfopgeleide spelers lopen. Jeugdopleiding bij Roda is weggegooid geld, want als ze een speler nodig hebben, gaat Nol Hendriks scouten bij de Belgische reserve-elftallen. Heerenveen heeft al zeventien jaar dezelfde trainer, ze stoppen al zeventien jaar geweldig veel geld in de jeugdopleiding, maar het hele elftal staat bol van de buitenlanders.”

Waar komt al dat Nederlands talent dan vandaan ?

“Nou, dat valt wel mee, hoor. Op dit moment heeft Nederland vier talenten met een toekomst : bij Ajax Sneijder en Van der Vaart, bij PSV Robben en bij Feyenoord Van Persie. Waarbij van die vier alleen Van Persie zijn opleiding bij de clubs zelf kreeg. De jeugdopleiding in Nederland is een ramp. Dat komt door de jeugdbondscoaches die in Zeist niet gehinderd door kennis van zaken praten alsof ze het voetbal zelf uitgevonden hebben. Maar de vertegenwoordigende elftallen, Jong Oranje of jonger, brengen er internationaal niets van terecht. De jeugdtrainers moeten niet doen alsof het talent van de huidige lichting hun verdienste is. Het is toeval. Het enige voordeel van Nederland in vergelijking met België is dat we wat roekelozer zijn. We hebben wat meer moed om aanvallend te voetballen waardoor spelers zich beter kunnen ontplooien. Daardoor kan je als speler beter tonen wat je in je hebt, terwijl Belgen meer op de tegenstander moeten letten.”

Wat stelt het Nederlands elftal op dit moment voor ?

“De twee bondscoaches zijn afzonderlijk volkomen ongeschikt om bondscoach te zijn, maar passen wonderwel bij mekaar. Dick Advocaat is een behoudende, bijna laffe coach die alleen maar op resultaat speelt. Hij durft niet te verliezen. Willem van Hanegem gaat van de eigen kracht uit en durft wel risico’s te nemen. Zo voetbalde hij zelf ook : met bravoure en schijt aan de hele wereld. Met zijn tweeën hebben ze alles : Dick de organisator en Van Hanegem die dicht bij de spelers staat. Ze beschikken ook niet over slecht materiaal. Iedereen mag dan vol bewondering over die Tsjechen praten, als ik het voetballend vermogen van Koller vergelijk met dat van Van Nistelrooy, kies ik voor die laatste. Hebben die Tsjechen dan nog een Kluivert, Van Hooij- donck of Hasselbaink ? Dat zijn vier Europese topspitsen. Welke bondscoach kan nou over vier topspitsen beschikken die in hun land topschutter zijn ? Verder is Stam een goeie verdediger, Van der Sar een goeie keeper. We hebben Davids op het middenveld, we hebben Seedorf, die in ieder geval van zichzelf vindt dat hij een wereldster is. Dan denk ik : waar maken mensen zich druk om ?”

Met zo veel weelde was Nederland er op het WK wél niet bij.

“Dat was een pure schande, met zo’n talentrijke lichting. Dat we het WK misten, is puur de verantwoordelijkheid van de bondscoach, Zijne Koninklijke Hoogheid Louis van Gaal, die er een geweldige chaos van maakte en vond dat zijn evangelie zaligmakend was. Maar het was niet zaligmakend, het was gedateerd en achterhaald.”

Nochtans noemde u hem vroeger een goeie trainer.

“Van Gaal heeft goed werk geleverd toen hij met Ajax met jonge spelers begon. Toen heeft hij een fout gemaakt. Een trainer van Barcelona moet geen negen Nederlanders van Ajax kopen. Daar willen ze alleen maar Catalanen of supervedetten. Toen maakte hij nog een fout. Die negen spelers waren inmiddels geen jongens meer, maar volwassen kerels met een gezin én multimiljonairs. Hij pakte ze nog op eenzelfde schoolmeesterachtige manier aan als bij Ajax. Die pikten dat niet meer. Dan denk je : een ezel stoot zich maar één keer aan dezelfde steen. Maar toen hij bondscoach werd en wéér met diezelfde spelers te maken kreeg, maakte hij weer de fout met dezelfde aanpak. Van Gaal is de grootste betweter van Nederland. Ik vind het verder een prima vent, hoor, op die idiote emotionele donderspeeches van hem na die in de jaren twintig misschien wel effect hadden, maar nu niet meer.”

In Nederland voetballen tientallen Belgen. Wat voegen zij toe aan het niveau ?

“Ze voetballen hier vrij geruisloos. Die meneer van Utrecht die nu in Kaiserslautern zit, wilde nog eens wat leuks roepen, voor de rest zitten alle saaie Belgen hier in Nederland samen. Het zijn niet de jongens van het kleurrijke verhaal. Vreven was een prima kerel voor een club als Utrecht. Zijn ijver is aanstekelijk. Alleen : toen hij erg populair werd, maakte hij de fout te denken dat hij ook nog kon voetballen. Op een bepaald moment dacht hij dat hij minstens een even goeie rechtsback was als Erik Gerets. Dat was hij niet. Wat ik wel waardeerde, is dat hij altijd zijn mening zei. Hij nam geen blad voor de mond, waardoor hij zich scheel betaalde aan boetes, maar hij was wél een kerel. Die jongen die nu bij Willem II speelt, Van den Eede, durft ook nog wat te zeggen. Die heeft optimaal geprofiteerd van het feit dat ze hier waanzinnige salarissen betaalden. Die verdiende bij NAC drie keer zo veel als de Nederlandse minister-president en zal met zijn beperkte kwaliteiten wel heel tevreden zijn.”

Brengen ze voetballend wat bij ?

“Ach, ze doen mee. Je hebt er geen last van, het zijn geen slechte voetballers, maar het zijn niet de dragende spelers die een elftal beter maken. En ze kunnen wat slecht tegen kritiek. Ik heb eens een keer gezegd dat ik die keeper van Willem II ( Geert De Vlieger, nvdr) een hopeloze keeper vind, dat het onbegrijpelijk is dat hij in het Belgische elftal staat. Dan is zo’n jongen oprecht aangedaan, in zijn eer aangetast. Ik vind het geen goeie kee- per. Pfaff, Piot, Nicolay, Preu- d’homme waren topkeepers. De Vlieger vind ik een eenvoudige clubkeeper voor Willem II, geen keeper voor een topploeg of een nationaal elftal. Daar zul je altijd punten mee verliezen.”

Wat verwacht je van Wesley Sonck ?

“Hij heeft hier nog niets laten zien, maar ik vind het absoluut geen slechte voetballer. Een jongen met potentie, die het zou moeten kunnen redden. Nu is het ook bij Ajax erg moeilijk. Net als bij Anderlecht krijg je een soort druk op je. Het is voor een Belg makkelijker acclimatiseren bij PSV met zijn gemoedelijke Vlaamse sfeer dan in de harde stad Amsterdam waar mensen verwend zijn. Van Soetaers ben ik bang dat hij het bij Ajax niet redt als linkeraanvaller. Omdat we in Ajax een chronisch tekort aan linkerverdedigers hebben, krijgt hij in dat geval misschien nog een kans als linksback.”

In concurrentie met Jelle Van Damme.

“Dat Van Damme bij Ajax speelt, daar begrijp ik niets van. Ik vind hem een houten klaas die souplesse mist. Ik zag van hem nog nooit een wedstrijd waarna ik dacht : jij verdient hier je plaats, je hoort hier thuis. Ik hoor ook dat hij bijzonder ongelukkig is in Amsterdam, die kwijnt ’s avonds weg en komt op het veld tekort. Van Damme moet je het niet aandoen om de strijd aan te binden met Real Madrid. Ik denk niet dat hij ooit een Ajaxspeler wordt met een vaste plaats.”

Bij Feyenoord doet Buffel het wél goed.

Buffel verraste me door zo snel zo’n kloof tussen de eerste divisie en de top te overbruggen. Dat had ik niet verwacht. Als je in de eerste divisie je schoenveters kan dichtknopen en je hebt geen handicap, dan sta je er al in, want dat lijkt niet eens op voetbal. Het is een timide, bescheiden jongen waarvan ik dacht dat hij aan het harde milieu ten onder zou gaan. Terwijl hij Tomasson heeft doen vergeten. Buffel is wél een speler waar we in lengte van jaren plezier aan kunnen hebben.”

Pakken al die Belgen de plaatsen af van jong Nederlands talent ?

“Ik vind Belgen geen buitenlanders. Vervelend vind ik al die Joegoslaven die een pak geld in hun zakken stoppen en niets aan het voetbal toevoegen. Een probleem is wel de situatie van spelers als Bob Peeters. Karel Aalbers betaalt hem 500.000 euro aan salaris, die gaat niet bij Lierse voor de helft voetballen. Want die jongens realiseren zich dat ze nooit meer zo veel geld gaan verdienen. Nu vind ik Peeters wel een leuke tv-verslaggever, maar een slapzak van een midvoor. Bij Roda had hij af en toe de wind mee, bij Vitesse heeft hij echt nog niets gepresteerd en hij staat er vaak terecht naast.”

Wat brengen of brachten de Belgische trainers Nederland bij ?

“Gerets had hier al heel lang gespeeld, dat was een halve Nederlander. Als je met Lierse, Club én PSV kampioen wordt, kan dat geen toeval zijn. Erik heeft één handicap : hij is een rondwandelende emotionele bom. Van zijn kruin tot zijn voetzool is hij voetbal, maar de eerste die emotioneel wordt, is Gerets als hij in de dug-out zit. Een trainer moet koel zijn, zoals Happel het was. Leekens vond ik een correcte man, maar op één of andere manier klikte dat niet. Ik vond Vandereycken als speler wel een persoonlijkheid die lef uitstraalde. Dat koele heeft hij wel een beetje, al praat hij tegenwoordig ook als een politicus.”

Er zijn in België twee Nederlandse trainers aan de slag. Wat vindt u van ze ?

“Ik heb nooit in Sef Vergoossen geloofd. Wie nooit zelf voetbalde, is in mijn ogen al niet geloofwaardig. Ik vind hem een soort hopman van de padvinders. Hij had altijd van die gezellige onderonsjes met de spelers bij hem thuis. Ging-ie darts gooien en sjoelen en observeren hoe spelers reageerden als ze een spelletje verloren. Dat vind ik amateurpsychologie en lulkoek. Een trainer moet spelers naar een hoger niveau tillen, een sfeer creëren waar ze zich prettig voelen. En Jan Olde Riekerink vind ik een heel irritante wijsneus. Dat was een hele beperkte voetballer die over voetbal sprak alsof hij het had uitgevonden. Ik heb nooit begrepen waarom Gent aan hem dacht. Ik denk niet dat ook maar één club in Nederland op Olde Riekerink zit te wachten, terwijl Vergoossen in het zuiden van het land altijd wel een clubje vindt.”

In België strijden twee clubs om de titel. Het is in Nederland even voorspelbaar.

“Aan de hand van de begrotingen kan ik de eindrangschikking voorspellen. Blijven Van Bommel en Kezman, dan wordt PSV kampioen. De club met de kleinste begroting degradeert. In Nederland is maar één uitzondering : RKC Waalwijk staat altijd iets boven de begroting. Die hebben waarschijnlijk een hele goeie trainer. In 1982 werd met AZ voor het laatst één van de clubs buiten de grote drie kampioen. Maar dat maakt voetbal niet minder populair. Ik hoor altijd dat er te veel voetbal op tv is, maar ik hoor nooit dat er te veel talkshows of softporno op tv is. Zodra er een balletje rolt met enige inzet kijkt iedereen.”

door Geert Foutré

‘Misschien krijgt Tom Soetaers bij Ajax wel een kans als linksback.’

‘Bob Peeters is een leuke tv-verslaggever, maar een slapzak van een midvoor.’

‘Jelle Van Damme is een houten klaas die souplesse mist.”Stijn Vreven maakte de fout te denken dat hij ook nog kon voetballen.”Jan Olde Riekerink vind ik een heel irritante wijsneus.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content