Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Derferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week is Peter Vandenbempt aan de beurt.

Club Brugge heeft het moeilijk om de tweede plaats waar het nog vast in gelooft in het vizier te houden.

Peter Vandenbempt : “Op Lierse bleek opnieuw dat er een groot verschil is tussen Brugge uit en Brugge thuis. Dit was een wedstrijd die ze helemaal in handen hadden, ze scoren ook gemakkelijk, maar ineens verdwijnt dat allemaal. Ze kregen voldoende kansen om afstand te nemen, maar zijn dan plots het overwicht kwijt. Ze geven ook veel kansen weg. Vorig jaar zou Mitu nooit zomaar door de verdediging hebben kunnen wandelen en een ploegmaat afzonderen. Het heeft er vertrouwen in dat het die tweede plaats nog pakt, maar dan moet het eerst eens beginnen een reeks neer te zetten – en dan moet Standard ook al vier keer verliezen.”

Lierse blijft net boven de degradatieplaatsen staan, maar het voetbalde wel goed tegen Club.

“Lierse heeft wel potentieel om hoger mee te draaien. Je ziet dat het te maken heeft met vertrouwen : ze maken een goal en plots blijken ze aardig te kunnen combineren. Tohua is toch een leuk voetballertje. Er zit wel muziek in die ploeg, maar de juiste toon hebben ze nog niet gevonden.”

Wie is de revelatie van de eerste ronde van

het kampioenschap ?

“Zonder twijfel Vincent Kompany, die vanuit het niets een vaste waarde is geworden. Door de manier waarop hij zich niet alleen in de Belgische competitie maar ook al een paar keer Europees liet zien en heel nuchter met dat succes omgaat, is hij een verrijking voor het Belgisch voetbal. In geen tijd zal hij zich bij de nationale ploeg aanmelden. Hij is niet alleen een uitstekende verdediger, hij kan ook uitvoetballen en heeft speldoorzicht.

“Opmerkelijk vind ik ook de wedergeboorte van Nordin Jbari bij Cercle. Iedereen wist dat hij talent zat heeft, maar dat zijn karakter hem wel eens in de weg zat. Hij zag natuurlijk ook wel dat de clubs niet meer voor hem in de rij stonden. Cercle was ook de ideale club om langzaam weer op niveau te komen, zonder veel druk of publiciteit, want zijn eerste wedstrijden waren niet goed. Maar hij is ook goed voor Cercle. Zet Jbari bij Charleroi en misschien staat Charleroi dan tiende en Cercle helemaal onderaan.”

Hoe bedoel je ?

“Onder de paar topclubs heb je een gigantische middenmoot die aan elkaar gewaagd is. Heb je dan een Jbari of een Mbo Mpenza in je ploeg, dan sta je ineens vooraan in dat peloton. Heb je zulke spelers niet, dan sta je beneden in de rangschikking.”

Is Aruna nog een revelatie ?

“Zijn probleem blijft dat hij weergaloze acties maakt, maar nog altijd moeilijk scoort. Koel blijven voor doel blijft zijn probleem. Ook tegen Antwerp, bijvoorbeeld : rolt heel de verdediging op, moet alleen de bal nog binnentikken, maar loopt zich dan vast. Misschien is het voor zijn ontwikkeling wel goed dat hij het niveau van de eerste drie maanden, toen hij onhoudbaar was, niet kon aanhouden. Maar hij blijft wel met voorsprong de aantrekkelijkste speler in de competitie.”

Wie viel je tegen ?

“Wat Lokeren, vorig jaar bij momenten de best voetballende ploeg, overkomt, is onwaarschijnlijk. Franky Van der Elst zal ook wel vastgesteld hebben dat ze vorig jaar een begenadigd seizoen kenden waarin alles lukte. Maar om nu tegen de degradatie te strijden, zijn ze toch iets te goed.”

Antwerp is een grijze muis geworden.

“Op dit moment zelfs een dóde muis. Eens wreekt zich dat, als je jaar na jaar je beste spelers wegdoet. Zo’n traditierijke en mooie club verdient beter dan dit. Cynisme en paranoia regeren er nu. Als ik zie hoe voorzitter Edy Wauters eerst zijn jonge doelman afbreekt en dan Patrick Goots kleineert, lijkt me dat niet echt motiverend. In een ploeg die draait, scoort Goots altijd ; in een ploeg die niet draait, is hij niet degene die de ballen gaat ophalen. En dat de trainer voor de bekermatch op Anderlecht de kleedkamer binnenstapt en fier meldt dat Aruna niet speelt omdat op het scheidsrechtersblad Dindane stond, daarvan viel ik echt van mijn stoel. Een trainer die zo’n fout maakt, is niet mijn zijn vak bezig. Bovendien : als hij dat al zelf geloofde, moet hij zich toch afgevraagd hebben wie dan die Dindane was die hij niet kende ? Waarschijnlijk mocht geen van zijn spelers zijn veters dichtknopen toen hij zelf nog voetbalde, maar dit lijkt me geen gezonde arbeidssituatie. Je kan zelf een genie geweest zijn met de bal en nu met sukkels moeten werken, maar je moet dat niet elke dag herhalen. Want welke speler wil nog voor zo’n trainer door het vuur gaan ? Het zou me niet verbazen als ze straks weer een andere trainer halen. Toen ze wisselden, zei de voorzitter dat ook al : als Perazic niet goed is, pakken we een andere. Er is maar één man die Antwerp uit het slop kan halen : Eddy Wauters zelf ! Hij moet nu bewijzen dat hij de enige voorzitter-voetbalkenner is.”

Wie zakt er straks ?

“Tja. Charleroi zakt nooit, hoor ik altijd stellig verkondigen. Bergen dan, de minst aantrekkelijke ploeg ? Geen enkele ploeg die van trainer wisselde, lijkt daar beter van geworden.”

Heb je je geamuseerd de voorbije maanden ?

“Veel minder dan de vorige jaren. Het valt me dit seizoen voor het eerst op dat er zoveel slechte matchen zijn. Een paar jaar geleden was het ook niet allemaal topkwaliteit, maar een aantal trainers probeerde er toch iets van te maken. Het was niet altijd goed, maar je had vaak wél iets gezien. De nieuwe wind die waait, is geen gunstige. Koppel dat aan de massale uittocht van spitsen à la Sonck en je weet dat het een stuk minder is. Elke week moet Georges Leekens lachen als hij de rangschikking van zijn ploeg bekijkt. Mbo maakt daar het verschil. Maar er is nog talent. Ik zou graag eens Dufer en Grégoire in een Belgische topploeg aan het werk zien.”

Michel Verschueren is gestopt als manager van Anderlecht.

“Weet je dat zeker (lacht) ? Wat we gaan missen, is de figúúr Verschueren. Ook in de moeilijkste momenten, als iedereen zich verschool, kon je bij hem terecht voor een reactie. Hij kwam even graag naar buiten als het slecht liep als wanneer het goed ging. De laatste twee jaar legde hij wel vaak hetzelfde plaatje op, herhaalde hij te pas en te onpas dat hij nog fit was en niet versleten. Je vroeg je af : waarom ? Die laatste tijd nam hij te veel maatschappelijke standpunten in buiten het voetbal, die ik standpunten van een oude man vond. Maar voordien deed hij pionierswerk. Zijn verdiensten zijn niet gering : de uitbouw van het stadion, de introductie van loges en business-seats, het zijn er maar een paar van. Vijfentwintig jaar lang was hij Anderlecht. Voor tegenstanders vormde hij vaak de rode lap en hij deed ook niets om dat af te zwakken. Maar iemand die jonger is en nieuwe ideeën heeft, zoals Herman Van Holsbeeck, verdient nu zijn kans. Hij wéét wat hij wil, is ook ambitieus, maar zal zich meer low profile gedragen. Ik hoop alleen dat hij niet de indruk krijgt dat Verschueren voortdurend van achter zijn schouder meekijkt.”

door Geert Foutré

‘Vincent Kompany is dé revelatie, maar opmerkelijk is ook de wedergeboorte van Nordin Jbari.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier