Na een rondreis langs Westerlo, Brugge, Wenen en Waalwijk is Jochen Janssen (27) weer in Limburg aanbeland, zij het aan de andere kant van waar hij vandaan komt. Sint-Truiden huurt de voormalige spits van Lommel voor een jaar. “Ik ben blij weer in België te spelen, waar ik toch altijd veel heb gescoord”, zegt hij. ” Jacky Mathijssen maakte ik twee jaar mee als keeper in Lommel. Ik was toen 18 en ben alleen maar beter geworden. Sedert hij Sint-Truiden traint, wordt daar goed gevoetbald en is de sfeer er goed in een groep met veel jonge jongens en heel veel Vlamingen. Dat spreekt mij enorm aan. Ik denk wel dat ik er pas.

“Ik had gedacht in Nederland in een aanvallend ingestelde ploeg terecht te komen, maar dat is enorm tegengevallen. Trainer Martin Jol ging er meer uit van verdedigen en geen goal tegen krijgen. Voorin moest er enorm gelopen en terugverdedigd worden, nooit op de helft van de tegenstander. Ik moest heel ver terugzakken om het spel te maken op het middenveld en ballen in de hoeken te steken, maar daardoor was ik niet op tijd terug om ballen binnen te tikken. Eigenlijk was ik meer een nummer 10 en dan vind ik 12 goals in twee seizoenen en gemiddeld 8 tot 10 assists niet zo slecht. Maar het probleem was dat Jol mij als spits beoordeelde. Ik stel ook vast dat we met mij in de ploeg constant vierde stonden en dat we vanaf de dag dat hij mij eruitzette, naar de negende plaats zijn gezakt.”

Achteraf bekeken, zegt hij, is hij misschien wel iets te vroeg vertrokken bij Club Brugge. “Het is een hele mooie club en ik had het er enorm naar mijn zin. Het eerste seizoen scoorde ik 13 keer, het tweede zat ik een half jaar op de bank en ik had geen zin in nog eens zes maanden wachten. Ik heb nooit problemen gehad met Sollied, alleen vond ik het jammer dat Mendoza op mijn plaats speelde. ‘Hij wil niet op links spelen’, zei Sollied mij, maar toen Lange kwam, heeft hij alleen nog maar links gestaan. Misschien zat Sollied toen al met Lange in gedachten, maar ja… dat gebeurt wel meer in het hedendaagse voetbal, hé.”

Ook Sint-Truiden speelt 4-3-3, met Désiré Mbonabucya centraal en Danny Boffin erachter. “Hoe we precies gaan spelen,” zegt Janssen, “is eigenlijk nog altijd niet duidelijk, maar als ze mij gehaald hebben, dan denk ik dat ze mij toch ergens nodig hebben.”

Anderhalf jaar werd hij geplaagd door aanhoudende buikspier- en liesproblemen. “Ik ben er heel België voor rondgetrokken”, zegt hij, “tot uiteindelijk Lieven Maesschalck mij met oefeningen heeft kunnen helpen. Ik moet dat wel constant onderhouden, want het is mijn zwakke plek en af en toe kan het terugkeren.”

Privé gaat het ondertussen goed. “Ja, ik heb nog altijd dezelfde vriendin en dezelfde hond van toen ik vertrok uit België (lacht). Bovendien ben ik negen maanden geleden vader geworden van een zoontje. Prachtig.”

‘Misschien ben ik iets te vroeg vertrokken bij Club Brugge.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier