Yaya Touré is my son en Trond Solliedmy friend; hij was vicevoorzitter van Metalurh Donetsk en zijn kostbare tijd verdeelt hij tussen zijn penthouses in Barcelona en Monaco. Dmitri Seljuk laat niet na de stapsgewijze opbouw van Tourés carrière te benadrukken, maar zijn band met elk van diens clubs, trainers of steden is opvallend.

“Luister,” zegt hij nadat zijn bulderlach is uitgestorven, “uiteraard heb ik goede relaties, maar laat ik je één zaak zeggen: zelfs al was Boussoufa mijn speler, ik zou hem nooit naar Barcelona kunnen brengen. 99 procent heeft met Yaya’s kwaliteiten te maken en, okay, 1 procent misschien met mijn kleine beetje hulp. Begrijp je?”

Na weer een nieuw lachsalvo trakteert hij op een omstandig pleidooi voor Tourés uitverkiezing tot Afrikaans Speler van het Jaar. “Wij begrijpen niet dat hij onlangs zomaar over het hoofd werd gezien. Barcelona is het beste team van de laatste 20 jaar en Yaya speelt er op misschien wel de belangrijkste positie. Zonder hem merk je het verschil. Bovendien kan hij alle posities aan in de as. Bij Monaco maakte hij ooit als gelegenheidsspits vijf doelpunten in vijf duels. En Sollied, my friend, zette hem een paar keer centrale verdediger: ook dat deed hij zeer goed. Wie dat allemaal kan, op dit niveau, hoort minimaal thuis in de top drie.”

Volgens Seljuk ging zowel Manchester City als Juventus erg ver vorige zomer om Touré in te lijven. Ook Inter en Chelsea waren geïnteresseerd. ” Vieira is bijna einde carrière bij Inter. Wie kan hem vervangen? Niemand, behalve Yaya. Maar stel dat morgen iemand 100 miljoen euro voor hem op tafel legt: wie moet Barcelona dan in zijn plaats nemen? Noem me één speler die in zo’n technisch sterk team de hele as aankan. Gerrard? Lampard? Niet goed genoeg. Yaya heeft zijn gelijke niet. Ooit wordt hij de beste van de wereld.”

De vergelijking met Vieira werd ten tijde van Beveren al gemaakt door Jean-Marc Guillou. “Vieira is een groot kampioen,” tempert Touré de lof, “zijn palmares is indrukwekkend. Ik heb nog tijd, maar de vergelijking maakt me trots.”

Toen Manchester City hem wilde, werd de supporters via het internet gevraagd wat ze daarvan vonden. Seljuk: “87 procent vond het niet kunnen. Kan je nagaan: Laporta(de voorzitter van Barcelona, nvdr) had maar 40 procent bij zijn herverkiezing! De supporters houden van hem: voor hen is hij geen Ivoriaan, maar een Catalaan. Yaya is nu al een held in deze stad.”

Besluiten doet de makelaar (zonder FIFA-licentie) met een kleine adder onder zijn betoog: “Uiteraard is Yaya hier gelukkig en Barcelona is een schitterende club. Maar ook andere clubs zijn geïnteresseerd en voetballen is zijn beroep. Wij blijven liever, maar Barcelona moet ook stappen zetten om hem te houden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier