Real Madrid, FC Barcelona en Valencia vonden de weg naar het oosten.

De promotiereisjes naar Japan beginnen stilaan vaste kost te worden tijdens de jaarlijkse voorbereidingscampagne van de Spaanse topclubs. Real Madrid effende vorig jaar het pad met een tournee die David Beckham aan de Japanse fans moest voorstellen. FC Barcelona en FC Valencia waren dermate gecharmeerd door het Madrileense initiatief, dat ze eenzelfde stage inlasten in hun oefenprogramma voor dit seizoen. Afgelopen weekend bevonden de drie Spaanse vaandeldragers zich in het land van de Rijzende Zon.

Barcelona maakte eerst een ommetje via Zuid-Korea, vooraleer in Tokio te arriveren, waar het zondag een eerste oefenpot speelde. De Catalanen wonnen met 0-5 van Kashima Antlers. FC Valencia passeerde via Londen, om uiteindelijk vrijdag toe te komen in Osaka. Bij hun aankomst stonden honderden Japanse journalisten ongeduldig te wachten op de persconferentie die voorzitter Jaime Orti, trainer Claudio Ranieri en spelers Santiago Cañizares en Pablo Aimar gepland hadden in het Osaka Airport Hotel. Op zondag werd een eerste vriendschappelijk treffen afgewerkt : Valencia verloor van Albirex Niigata met beschamende 5-2-cijfers.

Real Madrid is op dit eigenste moment alweer op Spaanse bodem geland. Tijdens de vijfdaagse trip naar Japan werden twee vriendschappelijke wedstrijden afgehaspeld. De eerste werd met 1-2 gewonnen van JEF United. Ook de tweede, tegen Tokio Verdy, werd winnend afgesloten met 0-4. De spelers zelf staan niet wild te springen van enthousiasme voor dergelijke promotiepartijtjes, maar het hoort nu eenmaal bij hun professionele plicht, dus kwijten ze zich uiterst bekwaam van deze taak. “Twaalf uur op het vliegtuig is niet ideaal”, geeft doelman Iker Casillas toe. “Zelfs al ben ik door de jaren heen een beetje gewend aan die jaarlijkse reisjes naar Tokio, zowel in de voorbereiding als voor de intercontinentale beker. In principe zijn we daar om te trainen en ons voor te bereiden, maar je kan ook niet langs de commerciële verplichtingen. Eens terug in Spanje resten ons nog amper vijftien dagen om ons voor de kwalificatiematch voor de Champions League klaar te stomen. Dat is weinig, maar het moet volstaan.”

Real Madrid vertrok zonder Javier Portillo naar Japan, de jonge spits wordt voor één seizoen uitgeleend aan Fiorentina. Ronaldo, geraakt aan de linkerknie, bleef de eerste wedstrijd aan de kant. Terwijl David Beckham van de gelegenheid gebruikmaakte om zijn nieuwe schoenen te presenteren. Guti speelde in die partij op de linkerflank. Pavón kreeg centraal achterin een kans naast Walter Samuel. Pavón was alvast opgetogen over de nieuwe aanwinst. “Samuel is een klassespeler, het is erg gemakkelijk om naast hem te spelen.” (DDv)

JOSE GOMES EDMIL-SON, de Braziliaanse centrale verdediger van Olympique Lyon, tekende een contract van vier jaar bij FC Barcelona. PETER LUCCIN, een Franse middenvelder die van Celta de Vigo komt, gaat voor vier seizoenen naar Atlético Madrid. CARLOS IDRISS KAMENI, een Kameroense doelman die in 2000 olympisch kampioen werd met zijn land, verhuist van Le Havre naar Espanyol Barcelona. MARCO DI VAIO verhuisde voor 11,5 miljoen euro van Juventus naar Valencia. ERGIO PACHON blijft waarschijnlijk toch bij Getafe. Pachon was vorig jaar één van de grote bewerkstelligers van de promotie van de Madrileense tweedeklasser naar de Primera División, maar hij behoorde toe aan Valladolid. MAURO SILVA stelde zich aan Deportivo beschikbaar als scout in Brazilië. (DDv)

DDv

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier