Zaterdag is het weer zover : Charleroi – Oostende ! Samen met John Van Crombruggen, drievoudig basketbalcoach van het jaar, wikken we de kansen van beide teams.

Op 1 november 2003 werd het in de Oostendse Mister V-Arena, na een spannende wedstrijd en in overtime, 91û95 voor Charleroi. Zaterdag krijgt het vernieuwde Oostende – want met Quentin Ross en Jason Gardner erbij – mogelijkheid tot eerherstel. John Van Crombruggen wikt de kansen van beide teams.

Spelverdelers

John Van Crombruggen : ” Roel Moors is een sterke jongen. Maakt goed gebruik van zijn imposante fysiek en verbeterde zijn afstandsschot. En met Scooter Barry als back-up heeft Charleroi ook een clevere en betrouwbare guard. Volgens mij start Savo Vucevic (de coach van Charleroi, nvdr) steeds met Moors omdat Barry intrinsiek beter is. Als Moors dan meteen in de wedstrijd raakt, zit je gebeiteld, want van Barry weet je dat hij altijd goed zal invallen. Mocht Barry bij Oostende spelen, dan had je een heel ander verhaal. Oostende haalde nu Jason Gardner, een Amerikaan die ik zelf al een tijdje volgde. Hij is nog sneller dan Mark Dickel, maar wisselt goede met minder goede dagen af. Het kan dat hij tegen Charleroi 25 punten zal scoren en 10 assists zal uitdelen, maar evengoed valt hij helemaal door de mand.”

Vleugels

Van Crombruggen : “Ik heb Quentin Ross nog niet zien uitblinken, Marcus Faison daarentegen ken ik zeer goed. Faison is de motor van Charleroi, die jongen kan alles en staat er elke wedstrijd opnieuw. Ik denk dat Ross nog te wisselvallig is, hij is te weinig aanwezig. Faison vind ik echt ongelooflijk goed, volgens mij zou hij zelfs in de NBA mee kunnen. Als je Faison aan banden kan leggen, maak je een kans, maar ik vrees dat je Faison niet kán afstoppen.”

Centers

Van Crombruggen : ” Andre Riddick tegen Joey Beard, dat zijn twee totaal verschillende types. Verdedigend is Riddick ongelooflijk. Tel niet alleen zijn blockshots, maar reken er ook maar de shots bij die worden gemist door het feit dat hij er staat. Dan komt Riddick aan vijftien per match ! Psychologisch is hij belangrijk voor Charleroi : zijn ploegmaats weten dat ze een steek mogen laten vallen en al eens voor een interceptie mogen gaan. Ook Beard ken ik goed, ik heb hem al een poos op mijn verlanglijstje staan. Hij past goed in het stramien van Eddy Casteels : rustig, met overzicht en goed georganiseerd. Maar ik vrees dat hij body mist om tegen Riddick in te gaan. Want shotblokkers van het type-Riddick hebben graag tegenstanders die uit schrik afstand houden. Daar heeft Pepinster met een kolos als Darius Hall wel een antwoord op, want hij heeft de body om in te beuken op Riddick. Aanvallend is Beard wel sterker dan Riddick.”

Pivots

Van Crombruggen : ” Christophe Beghin(Oostende, nvdr) is een topper. Iemand die zonder blozen in het buitenland mag spelen. Een betere versie van Eric Struelens, vind ik. Hij boekte op het technische vlak een enorme vooruitgang en is beresterk. Voor Ron Ellis (Charleroi, nvdr) wordt het nog even afwachten of hij fit raakt, maar hij zal het fysiek misschien wat moeilijk hebben tegenover Beghin. Beghin zal meer inside gaan, terwijl Ellis meer als forward zal opereren. Daarom denk ik dat zij niet tegen elkaar zullen uitkomen. Ik vermoed dat Riddick zal doorschuiven naar Beghin, want Beard kunnen ze makkelijker opvangen met de anderen.”

Vleugels

Van Crombruggen : ” Tony Dorsey is een paljas. Volgens mij is hij het probleem van Oostende : mentaal past hij niet in het concept. Verdedigend kan hij het niet elke wedstrijd opbrengen. Ik begrijp niet dat ze hem gehouden hebben. Dat hij nu een andere Dorsey zou zijn, geloof ik niet. Het is met Dorsey hetzelfde als met Gardner : hij is in staat tot het beste én het slechtste. Pedrag Savovic ken ik niet zo goed. Hij was lang geblesseerd, maar volgens mij is er niet veel nodig om beter te zijn dan Dorsey.”

Conclusie

Van Crombruggen : “Individueel staat Charleroi veel sterker, misschien niet op het technische vlak, maar wel mentaal. Het heeft stuk voor stuk slimme gasten met een uitstekende mentaliteit. Oostende daarentegen… Gardner is maar zo zo, Dorsey is zwak, Desaever ook, en over Ross heb ik ook mijn twijfels. Dat zijn al vier namen, hé ! Ik vermoed dat Eddy (Casteels, nvdr) zich daar suf over piekert. Dit team is niet zijn team.”

De bank

Bij Charleroi : Jacques Stas, Damir Krupalija, Sasha Massot, Didier Mbenga en Scooter Barry. Bij Oostende : Raitis Grafs, Gerrit Major, Julien Rahier, Jef Van der Jonckheyd, Mathias Desaever en Teo Cizmic.

Van Crombruggen : “De bank van Charleroi is veel sterker. Die van Oostende is goed om tegen Wevelgem te spelen, maar niet tegen Charleroi. Teo Cizmic is de publiekslieveling van het Oostendse publiek, maar in topwedstrijden komt hij tekort. Behalve driepunters gooien kan hij eigenlijk heel weinig. Als Cizmic het goed doet in een topper, dan scheelt er iets aan de verdediging van die tegenpartij. Want niets is gemakkelijker te verdedigen dan iemand die geen drive naar de ring heeft. Ook Raitis Grafs vind ik maar niks. Een Let, hé. Die zijn wel goed, maar ze spelen een andere sport.

“Bij Charleroi zie ik veel meer mogelijkheden. Ook hun bank is in zijn geheel een volwaardige eersteklasser waard. In feite heeft Charleroi twee goede ploegen. Mbenga heeft nu al grote verdedigende kwaliteiten en in offensief opzicht kan hij nog veel beter worden. Als je hem samen met Riddick op het veld brengt, heb je onder de ring twee serieuze torens staan, daar raak je niet voorbij. Ook Stas heeft nog een grote waarde in de ploeg én hij is een man van het huis.”

De coaches

Van Crombruggen : “Eddy Casteels ken ik natuurlijk beter. Is altijd zeer rustig, heeft een klare kijk en is tactisch zeer sterk. Ik vind hem een goede trainer en een goede coach – want dat zijn twee verschillende zaken. Met coachen bedoel ik : kunnen reageren op ontwikkelingen in een wedstrijd. Van Savo Vucevic heb ik een minder hoge pet op. Ik vind hem een blazer, weer zo’n ex-Joegoslaaf die voortdurend de scheidsrechters probeert te beïnvloeden, dikwijls uit onkunde. Ik heb hem al een paar keer bezig gezien en ik vind zijn coaching niets speciaals. Wat hij wel goed doet, is op de juiste momenten met zijn spelers roteren.”

De keypoints

Van Crombruggen : “In de eerste plaats de verdediging. Als je Faison kan uitschakelen, maak je een kans. Oostende zou er ook voor moeten zorgen dat Riddick in verdediging niet zijn normale spel kan spelen. Bijvoorbeeld door hem meer naar buiten te lokken : als Beard hem uit de raket weg kan halen, gaat Riddick zich onwennig voelen en komt er meer ruimte om te penetreren.

“Qua speelstijl zijn ze vergelijkbaar. Zeker met Gardner erbij zal Oostende ook vaker voor de snelle transitie kiezen. En je hebt uiteraard het thuisvoordeel voor Charleroi, waar weer zes à zevenduizend man de Spiroudôme zal vullen.”

door Matthias Stockmans

‘Tony Dorsey is een paljas.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier