ADO Den Haag vermaakt het publiek.

De beste competitiestart in 31 jaar, met twaalf punten na acht competitieduels, schonk ex-international John van den Brom ADO Den Haag. De 43-jarige trainer, die overkwam van AGOVV en daarmee aan de basis lag van de stormachtige ontwikkeling bij onze landgenoten Dries Mertens (nu FC Utrecht) en Nacer Chadli (nu FC Twente), debuteert in de Eredivisie.

Hij hoeft echter geen seconde na te denken over de vraag wie hem als coach het meest inspireerde. ” Louis van Gaal“, stelde Van den Brom in de Volkskrant, verwijzend naar zijn periode tussen 1993 en 1995 bij Ajax. “Maar ik ben geen kloon van hem. Hij was altijd scherp, duidelijk en consequent. Die man kon geweldig praten, eiste elke training alles en legde de lat telkens weer hoger.” Het komt er gewoon op neer dat ADO Den Haag voetbalt in de geest van Van Gaal, maar met de accenten van Van den Brom. Die laatste weet heel goed dat ADO geen Ajax is en werkt met beperkte financiële middelen.

Na twee schlemielige verliespartijen hield Van den Brom vast aan zijn voetbalvisie: aanvallen, alles geven en het publiek vermaken. Dat moet gebeuren met gezonde agressie, veerkracht én bluf, zonder veel respect voor de tegenstanders. Naast de ontbolstering van Dmitry Bulykin (ex-Anderlecht) en Timothy Derijck (ex-FCV Dender) en de jonge creatieve Slowaak Frantisek Kubik vanop de linkse vleugel, is Wesley Verhoek een van de opvallendste spelers. Een rechtsbuiten, een krachtpatser met snelheid die al jaren bekendstaat als een groot talent, maar pas nu forse stappen voorwaarts zet. Zijn voorzetten zijn eindelijk scherp en goed, de vrucht van blijkbaar veel individuele trainingen. Verhoek loopt over van het vertrouwen. “De vorige jaren was ik soms wisselspeler of zat ik zelfs op de tribune”, liet hij optekenen. ” Raymond Atteveld liet het elftal inzakken. We speelden te veel countervoetbal. Nu willen we altijd voetballen. Het maakt niet uit, uit of thuis. En dan krijgen we wel eens het deksel op de neus.”

Bondscoach Bert van Marwijk, die Nigel de Jong uit de selectie zette na zijn drieste tackle op Hatem Ben Arfa en hem verving door Rafael van der Vaart, zag Klaas-Jan Huntelaar de enige treffer aantekenen in Moldavië. Het was zijn 22e doelpunt op amper 39 interlands. Met de zesde uitzege op rij in kwalificatieverband evenaarde Oranje een record.

Jong Oranje mag deelname aan het EK van 2011 in Denemarken vergeten. De ploeg van bondscoach Cor Pot verloor met 1-3 van Oekraïne. Gisteren volgde in Kiev nog de return.

AZ-middenvelder Maarten Martens wil zo snel mogelijk een nieuw onderzoek naar de oorzaak van de klachten aan zijn linkerknie.

Rob van Dijk (41) greep zijn kans en blijft eerste doelman van Feyenoord, na de vingerbreuk van titularis Erwin Mulder. De kans bestaat dat de Deense linkervleugelverdediger Michael Lumb, die wordt gehuurd van Zenit Sint-Petersburg, tijdens de winterstop terugkeert naar Rusland.

De Uruguayaanse middenvelder Nicolás Lodeiro (21) hervatte, na zijn voetletsel op het WK, de groepstrainingen bij Ajax. Wanneer Mido (27) opnieuw inzetbaar is, blijft een groot vraagteken. De Egyptische aanvaller, die in augustus transfervrij werd overgenomen van Middlesbrough, kampt met een conditionele achterstand door overgewicht. Middenvelder Siem de Jong is mogelijk een maand buiten strijd met een scheurtje in zijn rechterhamstring.

De overname had al half augustus plaats, maar pas vorige week zette Merab Jordania opnieuw een stap in de Arnhemse paleisrevolutie. De vermogende Georgische eigenaar neemt de plek in van voormalig voorzitter Maasbert Schouten als nieuwe sterke man bij Vitesse.

De Turkse Belg Fuat Capa (42) is de nieuwe coach van RBC. Hij kreeg een overeenkomst tot het einde van het seizoen.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier