Iwan van Duren, journalist bij Voetbal International, vloog naar Azië op zoek naar de syndicaten die de Nederlandse Jupiler League infiltreren. Een ontluisterende reis. ‘De kosten van een exacte score zijn 30.000 dollar.’ De KNVB reageert onthutst.

Het boek Gokziek van Douglas De Coninck sla ik ergens hoog boven India dicht. Minstens twee seizoenen lang wordt het scoreverloop in België vanuit hotelkamers in Sjanghai geregeld per sms. Voorzitters krijgen pistolen op hun neus, mensen worden bedreigd, wedstrijden worden verkocht. Het boek leest als een misdaadroman.

Na België is nu Nederland aan de beurt. Er is veel rook. Te veel rook. Aziatische syndicaten opererend vanuit Amsterdam en Rotterdam zijn veel te actief. De KNVB is al ingelicht door de UEFA. “Wie nog gelooft in een eerlijke competitie is naïef. Let op jullie Jupiler League”, was de niet mis te verstane boodschap van maffiajager en hoofd corruptie Karl Dhont.

Na in Nederland werkelijk overal belchinezen te hebben gedetecteerd, is het tijd om bij de bron in Azië te gaan kijken. In Bangkok om precies te zijn. Terwijl buiten de rijstvelden steeds groter worden, leg ik ook het boek Doorgestoken kaart van onderzoeksjournalist Declan Hill terzijde. De enige die er echt in slaagde dicht bij de kartels te komen is inmiddels adviseur van de KNVB. De bedragen die omgaan in het gokken op Europese wedstrijden zijn volgens insiders al beland op het niveau van de wapen- en drugshandel. Daarmee dreigt het populairste spel ter wereld een heel nieuwe tijd in te gaan. Geen leuke tijd.

‘Wil je dood?’

Op het vliegveld bromt de Nokia onophoudelijk. Hill die nog een keer waarschuwt: “Pas op. Niets zal zo zijn als het lijkt. Niemand is wie hij zegt dat hij is. Zorg dat je veilig terugkomt.” Een paar berichten verder zorgwekkend nieuws uit Duitsland. “Spoor in mysterieuze moordserie op acht mensen leidt naar wedmaffia rond voetbal”, bericht Der Spiegel. Voor alle duidelijkheid: die moorden werden in Duitsland gepleegd. Nu blijken de slachtoffers allemaal contact gehad te hebben met de gokmaffia rond het voetbal. In het hotel bekijken we de Aziatische goksites; of er wat uit Nederland in de aanbieding is vandaag. We scrollen naar de Nederlandse competities. De topper Jong FC Utrecht-Jong Roda JC staat op het programma. Er kan worden gewed. Compaan Tom Knipping staat op sportcomplex Zoudenbalch van FC Utrecht en stuurt een sms die de Aziatische belangstelling nog maar eens bevestigt: “Twee belchinezen. Ze willen allebei niet zeggen wat ze hier aan het doen zijn.”

In Bangkok is het zo’n drie uur in de nacht. Wie zou er nu in ’s hemelsnaam gokken op Jong FC Utrecht? Het is nog steeds verwoestend warm in de nauwe straatjes van China Town. Hier heb ik mijn eerste afspraak bij Cheap Charlie, met ene Chang. Gearrangeerd via een wederzijdse bekende in Thailand. Ik bestel een whisky en bekijk aantekeningen. Plots schuift Chang aan. Keurig in pak en gokinsider.

Hij weet wat de bedoeling is. Naar een ondergrondse gokhal en inzetten op de Jupiler League. Het masterplan verdampt binnen zestien seconden aan een rokerige bar in China Town: “Do you want to kill yourself?” Wil je dood? Nou, niet echt. Wel anoniem naar binnen. “Dat kan niet. Je komt daar alleen binnen als iemand je al lang kent. Die persoon die jou meeneemt, is verantwoordelijk voor jou. Als ze erachter komen dat jij andere plannen hebt, komen ze naar mij. Daarbij heb ik daar nog nooit een buitenlander gezien.”

Deze missie begint niet goed. Helemaal niet goed. Hij pakt mijn arm: “U hoeft daar ook niet heen. De meeste mensen gokken op straat. De hallen zijn te gevaarlijk. Je weet nooit welke locaties er worden beschermd door de politie en welke niet.”

Dit is een snelcursus illegaal gokken. “Bijna iedereen gokt via marktventers. Op straat, op het werk of via taxichauffeurs. Alles gaat via runners. Het werkt als een ketting, je kent alleen de schakel voor en na je. Tussen de top van de kartels en de gokkers kunnen zomaar twintig mensen zitten.” Zijn Engels is nogal moeilijk te verstaan. De whisky en galmende muziek helpen ook niet echt. De ochtend nadert, de jetlag is voelbaar. 24 uur wakker, vier whisky’s en ik heb geen idee waar ik ben …

Tafel 96

De volgende dag is het wat mistig in mijn hoofd. Contact nummer twee geeft een adres en een tijd voor een afspraak met een ervaren gokker. Tijd om twee uur stil te staan met een taxi is er niet. Over het water gaat sneller. Een longtailboot vaart door de wirwar van kanalen naar de afgesproken plaats. De chaos regeert hier. Aan een tafel steekt een man zijn hand op. Gracieus presenteert hij een sigaret. Tussen ons een stenen tafel die gezien de schilderingen en flessendopjes tot dambord is gepromoveerd. De man spreekt goed Engels en is bovenal een goede en betrouwbare bekende van Nederlandse vrienden. Dat voelt al een stuk beter. We keuvelen wat en ik ben verbaasd over zijn kennis van het Europese voetbal. “U belooft mijn naam niet te publiceren. Noem me maar Sam. Gokken is illegaal. Iedereen doet het, niemand spreekt erover. Je wilt geen problemen. Iedere week lees je in de krant weer over mensen die wel problemen kregen. Die overleven het niet. Zo simpel is het.”

Sam gooit een krant op tafel. Betsupport heet het vertaald. Ik zal het de komende dagen in iedere winkel zien liggen. “Kijk, hier staan lijstjes in. Zogenaamd wat wedstrijden met quoteringen van Engelse bookmakers. Iedereen weet dat je dan vandaag ook op deze wedstrijden kunt gokken bij onze tafels.”

Tafels, die uitdrukking viel eerder in een voorgesprek met een collega van de Bangkok Post. Zo noemen de goksyndicaten zich. Sam gokt al twintig jaar. “Ik zit bij Tafel 96”, begint hij aan een gesprek dat uren zal duren. Naar goed Nederlands gebruik val ik maar met de deur in huis: kunnen we wedden op de Jupiler League, komende vrijdag? Lachend kijkt hij me aan: “Daar gokken wij hier niet meer op. Die competitie is onbetrouwbaar, dat weet iedereen.” Er valt een stilte. De zin hangt tussen ons in. We roken een sigaret. Verdomme, heb ik toch met een gek afgesproken? Hoezo, onbetrouwbaar? “Luister. Er zijn weinig wedstrijden nog betrouwbaar. Een derby hier en daar, wedstrijden in de Champions League misschien. De eerste jaren dat ik gokte, wist ik hier niets van. Ik verloor en verloor. Onbegrijpelijk, want ik wist de opstellingen, de statistieken, noem maar op.”

Nu gokt hij aan de hand van quoteringen. Die volgt hij als waren het beurskoersen. “Er zijn altijd minimaal een paar wedstrijden geregeld. Daar moet je mee opletten. Dat geldt ook voor wedstrijden die vaak op de voorpagina van de krant staan, die is eigendom van een van de grote bazen van de gokkartels. Als daar een ploeg als favoriet wordt aangemerkt, weet je dat ze gaan verliezen. Ze manipuleren. Waarom denk je dat er soms ineens wedstrijden op tv komen? Dan willen ze dat er veel mensen gokken, omdat ze weten dat de wedstrijd gefixed is. Dat neem je mee als je gaat inzetten. Zo niet, dan verlies je.”

Het voelt alsof je in een coffeeshop zit te praten met een schijnbaar gebalanceerde man die stelt net uit een ufo te zijn gestapt. Hij lijkt heel redelijk, komt met betrouwbare details, maar je weet dat je je tijd aan het verdoen bent.

Wat me weerhoudt van een aftocht, zijn de boeken die al zijn geschreven over dit onderwerp. Overal dezelfde observaties van totaal ongeloof bij hen die me voorgingen. De uitspraken van Dhont hameren in mijn hoofd. Ik ben zo naïef dat ik nog geloof in een eerlijke competitie.

De ring van tafels

Kunnen we gokken?

“Dat kan.”

Vanavond nog?

“Iedere dag. Dus ook vanavond.”

Sam legt uit hoe het illegale gokcircuit werkt: “Het hele systeem werkt op vertrouwen. Je kunt alleen meedoen als iemand anders je aandraagt. Ik zit al twintig jaar bij de tafel. Ze weten dat ik een baan heb, zo nu en dan controleren ze dat. Ze weten dat ik altijd betaal. In al die jaren kreeg ik binnen 24 uur mijn winst uitgekeerd. Zo in de hand. Ik denk dat ik inmiddels zelfs wel een keer te laat zou kunnen betalen, maar dat weet ik niet zeker en ik wil daar ook nooit achterkomen. Te vaak worden mensen neergeschoten die hun schulden niet kunnen betalen.” Neergeschoten? Hij knikt. “Dat moet ook wel, anders kunnen ze natuurlijk nooit zo’n organisatie draaien. Alles draait op vertrouwen. Er gokken miljoenen mensen in Thailand. Mijn tafel is een kleinere. Niemand weet hoeveel mensen er meedoen, wie aan het hoofd van de tafel zit. Maar iedereen weet dat je ze niet kunt bedonderen. Omgekeerd is het ook zo. Tafels die niet uitbetalen, zullen al snel geen deelnemers meer hebben.”

Dit is toch van een ietwat andere orde dan de toto invullen. Een tafel zit niet te wachten op een Nederlandse journalist die een potje meespeelt, dus we spreken af dat ik kijk hoe hij te werk gaat om het beter te begrijpen. De ene na de andere Thai meldt zich in een garage annex tafeltennisruimte annex slaapzaal. Ook Sam gaat en komt terug. “Dit zijn allemaal mensen van het bedrijf waar ik werk. Dit hotel kent vierhonderd personeelsleden, waarvan er zo’n tweehonderd bij deze tafel meespelen.” Tussen de grote bazen en de afnemer zitten tientallen mensen die allemaal alleen de persoon kennen met wie ze zelf te maken hebben. In Bangkok zijn minimaal honderd van dit soort geheime genootschappen. Of geheim; iedereen weet ervan. De inkomsten van de tafels komen uiteindelijk allemaal terecht bij de ring. Een coalitie van de grote mijnheren van de kartels. Die staan op hun beurt weer in contact met ringen uit andere steden. Daar komen de inkomsten samen die vervolgens weer wit worden gewassen door in te zetten bij legale bookmakers over de grens. Een ander deel zou gebruikt kunnen worden om wedstrijden te kopen. De Aziatische markt is zo sterk dat zelfs de Europese bookmakers hun quoteringen afstemmen op de bewegingen in het Verre Oosten.

Tafels bestaan volgens de informanten bij de gratie van hooggeplaatste mensen binnen de politie en politiek. Zij krijgen een flinke bijdrage als ze een oogje dichtdoen. Ontstaat er onenigheid, dan kan er ineens een razzia volgen. Dat levert weer een boel arrestaties op en veel goodwill bij Interpol, dat nauw samenwerkt met de Thaise politie.

Bestelwedstrijden

We buigen ons over het formuliertje ter grootte van een pakje sigaretten. Europa League vanavond. Tot mijn verbazing vult Sam een fakenaam in boven aan het formulier. “Mijn runner weet wie ik ben, mocht er iets misgaan dan vinden ze nooit mijn naam.”

De regels zijn anders dan in Nederland. Je moet minimaal vier en maximaal acht wedstrijden voorspellen. Het gaat er niet alleen om wie er wint, maar bovenal met hoeveel doelpunten verschil. Je kunt één bal spelen of twee ballen. Bij de laatste variant is er aan het eind van de wedstrijd een verschil van minimaal twee treffers.

Iets in mijn hoofd begint te werken. Dat maakt het wel heel moeilijk om te gokken. “Bij ons is de winnaar voorspellen genoeg”, zeg ik. Sam knikt: “Maar het maakt het ook veel gemakkelijker om wedstrijden te kopen. Wat maakt het die tegenstander van Heerenveen nou uit of ze met 1-0 of 2-0 verliezen? Helemaal niets toch? Dat maakt het voor de mensen van de kartels veel gemakkelijker dingen vooraf te regelen.”

SC Heerenveen gaat volgens deze redenering dus winnen van FK Ventspils, met minimaal twee goals verschil. Ik geloof toch niet echt dat Jan de Jonge (coach van SC Heerenveen) even een envelop aanneemt. Sam: “Je ziet waar die tegenstander vandaan komt, dan moet het niet zo moeilijk zijn daar wat spelers te benaderen.” Wat het komende kwartier volgt, is als een scène uit een erg slechte film. Sam kijkt bij alle wedstrijden wie er spelen en wie niet. Met zijn verse krantje ziet hij de verwachte opstellingen. “Die krant is trouwens ook niet te vertrouwen, de eigenaar is namelijk ook betrokken bij de tafels. Dus soms zetten ze je expres op het verkeerde spoor.”

Clubs met veel blessures verliezen standaard met twee goals. “Dat is ook bekend: geld geven om niet te spelen.” Hertha BSC-Sporting Lissabon vindt hij moeilijk. “Kijk, voor Lissabon is het klaar, ze spelen met een tweede elftal. Maar dan zie ik de quotes en dan weet ik als ervaren gokker dat er wel veel wordt gegeven voor een overwinning met twee doelpunten verschil van Hertha. Die truc ken ik nou wel. Ik zet in op één goal verschil.” En zo gaat het maar door. Geen seconde wordt er over voetbal gepraat. Over de kwaliteiten van de spits of de keeper. “Het is echt niet zo dat alle wedstrijden van tevoren bepaald zijn. Maar omdat je op meerdere wedstrijden gokt, is één verkocht duel genoeg. Wij die het niet weten, gokken verkeerd. Dan verlies je dus alles.”

Er zijn grenzen. Dit is niet serieus te nemen. Die Portugezen verdienen gemiddeld vijf ton. Welke speler gaat er nu geld aannemen? “Jij snapt het nog steeds niet. Bijna alle wedstrijden zijn geregeld. Denk jij nou echt dat allerlei Arabieren en Russen voor hun lol clubs opkopen? Ze hebben daar grote zakelijke belangen bij. Ze handelen veel in China en Azië en kunnen zo veel bereiken. Kijk naar Manchester City. Die verliezen de raarste wedstrijden. Daar maak je veel geld mee.” Ik haak af.

Later die avond staat er een ontmoeting op de rol met de manager van mijn eigen hotel. Die gokt ook veel. Hij heeft gestudeerd in Engeland en ik leg hem de zaak voor. Ik kan toch geen serieus verhaal gaan schrijven? Hij prikt in zijn papayasalade en is opmerkelijk beledigd voor een Thai. “Ik begrijp niet dat jij journalist bent. Je vraagt allemaal dingen die iedereen weet. Je kunt honderd mensen spreken hier, er is echt niemand die wat anders zegt. Het is gewoon de waarheid. Hier in Azië zijn alle stadions leeggelopen nadat bleek dat werkelijk alle wedstrijden al jaren van tevoren waren verkocht. Nu kijkt iedereen naar Europa en daar gebeurt hetzelfde. Rijke mensen kunnen die uitslagen gewoon kopen. Zeker in de kleine competities kost dat weinig. Wat is de begroting van zo’n club? Wat denk je dan als mensen miljoenen kunnen verdienen door een wedstrijd te manipuleren? Dat dit niet zou lukken? De macht van het geld is overal ter wereld hetzelfde. Alles is te koop. Ook jullie wedstrijden. Als je veel geld hebt, kun je gewoon een wedstrijd bestellen.” Bestellen? “Ja, bestellen.”

Info Jupiler League te koop

Soms is het leven van een journalist niet eenvoudig. Je stapt in een wereld waarin dingen worden gezegd en beweerd die je voorstellingsvermogen te boven gaan. Langzaam maar zeker ga ik spoken zien. SC Heerenveen wint met 5-0. Hertha BSC met 1-0. Het geluk is dat ik samen met Tom Knipping werk. Al jarenlang. Hij is vaak vervelend nuchter als ik weer eens doorsla in mijn enthousiasme. Altijd hamerend op feiten en onderbouwingen. We besluiten te gaan zoeken naar bestelde wedstrijden. Een paar uur surfen later is ook Knipping verbijsterd. Het spoor leidt naar Macau. Onze Thaise bronnen zijn in elk geval niet de enigen die geloven dat de wedstrijden zijn gefixed. Er zijn minimaal acht bedrijven in Macau die uitslagen aanbieden. We schakelen even naar Hill. De adviseur van de KNVB waarschuwt dat sommige van deze bedrijven waarschijnlijk fraudeurs zijn. Vooral het woord ‘sommige’ intrigeert.

Macau is het Las Vegas van Azië. De gokopbrengsten zijn er zelfs hoger dan in de Amerikaanse gokstad. Toen het gokmonopolie van Macau in 2001 werd doorbroken, vestigden casinobazen uit Las Vegas zich in Macau. In korte tijd is het Chinese gokparadijs qua omzet uitgegroeid tot het grootste ter wereld. Het protserige eilandje in de buurt van Hongkong is de laatste plaats waar je informatie over de Jupiler League verwacht.

Toch krijgen we juist vanuit het Vegas van het oosten informatie aangeboden over de Eerste Divisie. Tipkantoren zijn daar actief om wedders te helpen met het inzetten. Ze werken op basis van informanten die actief zijn in de voetbalmanipulatie, werken met statistieken en volgen achter de computers de steeds wisselende goknoteringen. Die schommelen vooral in de laatste uren voor een wedstrijd nogal eens. Daaruit kunnen de specialisten afleiden of een wedstrijd is gemanipuleerd. Het doet een beetje denken aan het volgen van de beurskoersen. Voorkennis is daarbij vitaal. Ze richten zich vooral op weddenschappen met Aziatische handicap. Dan moet je niet alleen voorspellen wie er wint, maar ook met hoeveel doelpunten verschil. Precies waar onze Thaise informanten al op wezen. Een andere variant van de Aziatische handicap is gokken op het totale aantal goals per wedstrijd. Bij meer dan zeven treffers lopen de winsten op tot meer dan dertig keer de inzet.

Goed inzetten op de Aziatische handicap is moeilijk. Vandaar dat er in Macau informanten opereren die zeggen te kunnen helpen met voorinformatie. Wie betaalt, krijgt tips toegestuurd, vanaf ergens een paar uur voor de wedstrijd tot vlak voor de aftrap.

We leggen contact met zeven verschillende bedrijven. Waarschijnlijk zijn er veel meer, maar we zijn geen divisie van Interpol en hebben een week de tijd. Er moeten keuzes gemaakt worden. Het bedrijf Macau Dragons is zo’n aanbieder van informatie dat kan helpen bij de gecompliceerde weddenschappen. Macau Dragons praat over Macau als de plaats met een gecompliceerd ondergronds voetbalnetwerk. “Zij zijn simpelweg de beste manipulators in voetbalresultaten, wij kunnen u helpen met het ontcijferen”, schrijven de Dragons op hun website. We nemen contact op en doen navraag over de werkwijze. De tipgever heeft insiders in dienst die meester zijn in het lezen van fluctuerende noteringen van de Aziatische handicaps. “Want die worden gecontroleerd door de manipulators.” Onze Thaise vrienden staan in ieder geval niet alleen. De cultuurclash die we ondergaan is erger dan een jetlag. Het is geen probleem om informatie over de Jupiler League te kopen. “Als u nu betaalt, sturen we u tips over de Nederlandse tweede divisie.”

Vier vergelijkbare handelaren in informatie reageren ook. Allemaal zeggen ze dat het geen probleem is om inlichtingen over de Jupiler League te sturen.

De Jupiler Code

De vijf genoemde bedrijven bevestigen dus allemaal per mail dat ze ons tegen betaling kunnen helpen met het kraken van de Jupiler Code. Dat gaat in de praktijk zo. Op Aziatische goksites, zoals het in de Filipijnen gevestigde Sbobet, kun je inzetten op de populaire Aziatische handicap. Afgelopen vrijdag werden bij Sbobet veel goals verwacht bij FC Eindhoven-FC Oss. Nul goals of slechts één doelpunt leverde liefst 4,6 keer de inzet op, meer dan in de andere acht duels waar dus de kans op 0-0, 1-0 of 0-1 groter werd geacht. Men gaat er dus van uit dat er slecht verdedigd gaat worden in het Jan Louwers Stadion. Maar op hoeveel goals zou je nou moeten inzetten? Voor 3000 dollar kunnen we zekerheid kopen bij een van de tipkantoren, die de informatie vervolgens naar je mobiele telefoon of e-mailadres versturen. Het zou niets bewijzen. Vier goals bij de wedstrijd in Eindhoven is nou geen sluitend bewijs van corruptie. Dat kan gebeuren. We zijn op zoek naar een wedstrijd waarvan we de exacte score van tevoren kunnen kopen. Als we vragen of we vooraf een uitslag in de Jupiler League kunnen aanschaffen, reageert één firma. In onderstaande e-mailwisselingen spreken we met het in Macau gevestigde Winnerstip over voorkennis in de Jupiler League.

“Beste heer/mevrouw, we zijn geïnteresseerd in weddenschappen op de Nederlandse ’tweede’ divisie, de Jupiler League. Heeft u informatie over deze divisie?”

Winnerstip: “Beste heer, hartelijk dank voor uw e-mail! Ja, we hebben de Nederlandse tweede divisie! Bedankt!

Vriendelijke groet, Dora”

“Dank voor uw antwoord. Wij hebben nooit eerder gebruikgemaakt van tips, dus het is ons niet helemaal duidelijk. Wij willen alleen tips over de Nederlandse tweede divisie. Is dit mogelijk en hoe zeker bent u van de tips? Wat voor soort informatie kunnen we verwachten? Alleen de Aziatische handicap of ook meer specifieke zaken zoals eerste corner/eerste goal/eerste gele kaart etc.?”

Winnerstip: “Beste heer. Geen enkel probleem om informatie te geven over de tweede divisie. We hebben verschillende tips met verschillende prijzen:

1. Professionele tip: win ratio: ongeveer 80 %

$300/tip, $1500/week (7 tips), $5000/maand (30 tips)

2. Overeenstemming tip: win ratio: 100 %

$3000/tip. Betaal $1000 vooraf, en betaal het restant van $2000 na winst.”

“Bedankt Dora. Is het ook mogelijk om een tip te krijgen over een exacte uitslag in de Jupiler League?”

Winnerstip: “Ja, soms hebben we een exacte scoretip voor de Jupiler League, maar ik weet niet zeker wanneer we de exacte score voor deze divisie kunnen leveren. Bedankt!”

“Dora. We zijn erg geïnteresseerd in een exacte uitslag voor de Nederlandse tweede divisie. Zou u me onmiddellijk kunnen informeren wanneer u een exacte score heeft? Is er een kans dat u al vanavond een uitslag heeft? Eén vraag nog, wat is de prijs voor een uitslag?”

Winnerstip: “Hallo, hartelijk dank voor uw snelle antwoord. Oké, ik zal u informeren zo gauw ik een precieze uitslag kan leveren. De kosten van een exacte score zijn $30.000 per tip. Betaal $8.000 vooraf en het restant na de winst. We hebben tips voor de Nederlandse tweede divisie voor vanavond, laat me weten welke tips u nodig heeft.

Vriendelijke groeten, Dora”

AGOVV-Fortuna Sittard

Wie zitten hier achter? Zijn er werkelijk banden met de Chinese gokmaffia waardoor vooraf informatie over de uitslagen kan worden geleverd? Zitten er zulke knappe koppen dat zij alleen op basis van de wisselende noteringen kunnen afleiden welke wedstrijden zijn verkocht? Of is het een oplichter die een website in elkaar heeft geknutseld, een bankrekening heeft geopend en misbruik maakt van de wanhoop bij de rijkere gokverslaafden? Zeker is dat Winnerstip al sinds 2003 geheime informatie levert.

Winnerstip heeft drie niveaus van informatie. De uitslag voor 30.000 dollar met een winstgarantie van honderd procent is de beste. Die is slechts af en toe beschikbaar. Het tweede niveau is de zogenaamde overeenstemmingstip met informatie over de Aziatische handicap. Kosten 3000 dollar en een winstgarantie van honderd procent. En dan is er nog de professionele tip met winstkansen van tachtig procent. Een historisch overzicht van Winnerstip maakt duidelijk dat tips die beschikbaar komen over de grootste competities altijd van het laagste niveau zijn. De hoger geclassificeerde tips met de meest concrete informatie hebben meestal betrekking op de lagere klasses in vaak obscure landen. Aan het eind van de vrijdagmiddag verschijnen de aanbiedingen op het scherm. Vrijwel allemaal tips in de goedkoopste klasse, behalve … Winnerstip heeft vanavond precies één tip van een hoger en duurder niveau. Toevallig gaat om een wedstrijd in Nederland: AGOVV Apeldoorn tegen Fortuna Sittard.

Maar het meest intrigeert toch wel de bewering dat ze exacte uitslagen kunnen voorspellen. We bestuderen daarom eens de historische prestaties van het bedrijf. In een opsomming van eerder juist voorspelde uitslagen komen we het afgelopen jaar vijf keer een uitslag in de Jupiler League tegen.

FC Oss-Cambuur Leeuwarden 4-5

FC Den Bosch-VVV Venlo 0-5

FC Eindhoven-Fortuna Sittard 2-4

FC Eindhoven-FC Den Bosch 1-7

BV Veendam-FC Den Bosch 2-4

Het zijn hallucinerende gegevens. Een weekje Azië heeft in ieder geval geleerd dat de Nederlandse Jupiler League wel degelijk bestaansrecht heeft. In Azië welteverstaan. Tientallen belchinezen zijn werkzaam langs de lijnen, in Azië zijn in een dag zoeken minimaal vijftig bedrijven te traceren die zich druk maken om de uitslagen van de wedstrijden. Weer andere bedrijven leveren alle denkbare statistieken. En wereldwijd is er een onbekend aantal mensen dat gokt op de uitslagen. Gezien de vele gokbedrijven die de Jupiler League aanbieden, moet het om duizenden mensen gaan. Te bewijzen valt het (nog) niet, maar de aanname dat er meer geld omgaat in het gokken op de Jupiler League dan in de competitie zelf is geen vreemde these. Uit recente voorbeelden uit Duitsland weten we dat gokkers zelfs op vriendschappelijke wed- strijden meer dan een miljoen euro kunnen verdienen. Wie zich dan realiseert dat voor clubs als FC Eindhoven, FC Oss, Haarlem en Fortuna Sittard het bestaan afhangt van een paar ton begrijpt dat het alarmfase 1 is.

KNVB schrikt

Tijd voor een belletje met de KNVB. Directeur Bert van Oostveen is razend nieuwsgierig naar de ervaringen in Azië en valt even stil na het aanhoren van het relaas. “Dit is helemaal geen goed nieuws. Hier schrik ik eerlijk gezegd wel van. We hebben er de afgelopen week in Zeist uitgebreid over gesproken en je hoopt toch ergens dat het allemaal anders is dan het lijkt. Het bevestigt alleen nog maar eens het unheimische onderbuikgevoel dat ik hierover heb.” Van Oostveen vraagt nog een keer de genoemde wedstrijden. “Dit sterkt onze gedachte dat dit al langer gaande is. Ik geef deze wedstrijden in ieder geval direct door aan de UEFA. Daar kunnen ze dan verder kijken.” We spreken af in Nederland verder om de tafel te gaan zitten.

Eerst maar eens veilig thuiskomen.

door iwan van duren & tom knipping

Jij snapt het nog steeds niet. Bijna alle wedstrijden zijn geregeld. Denk jij nou echt dat allerlei Arabieren en Russen voor hun lol clubs opkopen?

Pas op. Niets zal zo zijn als het lijkt. Niemand is wie hij zegt dat hij is. Zorg dat je veilig terugkomt.

De bedragen die omgaan in het gokken op Europese wedstrijden zijn volgens insiders al beland op het niveau van de wapen- en drugshandel.

Hier in Azië zijn alle stadions leeggelopen nadat bleek dat werkelijk alle wedstrijden al jaren van tevoren waren verkocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier