Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Is Stijn Stijnen bezig aan zijn laatste wedstrijden in het shirt van Club Brugge? Het zou kunnen. Het nummer een van de nationale ploeg en van Club Brugge heeft een aanbieding van Rubin Kazan, de landskampioen van Rusland, op zak. We hebben het zelf ook even moeten opzoeken: Kazan ligt in het oosten van Rusland, is de hoofdstad van Tatarstan (ook wel Tatarije genoemd) en ligt op ongeveer 800 km van Moskou, aan de oevers van de Wolga.

In de zomer van 2004 – Rubin Kazan was toen nog een relatieve nieuwkomer in de Russische eerste klasse – verhuisde Cédric Roussel naar ginder. Roussel verdiende er een smak geld, maar aardde er niet. Zijn vrouw reisde niet mee en de stad viel tegen. Shoppen deed de spits … per vliegtuig, naar Moskou. Na vier maanden bood Standard hem een reddingsboei. Inmiddels heeft de club het Leninstadion grondig vernieuwd en zou het transferbudget om de ploeg uit te bouwen met het oog op de Champions League van serieuze omvang zijn.

Zou, want voor het zover is, zal er nog veel water (of ijs, het vriest er lichtjes op dit moment) door de Wolga vloeien. Het eerste bod dat de club op Stijnen deed was totaal onvoldoende, zegt sportmanager Luc Devroe. “Er zal nog serieus gepraat moeten worden, maar op dit moment is er van de mensen van Rubin Kazan geen nieuws. Ik geloof dat de kantoren van de club gesloten zijn tot en met vrijdag 12 december, dat duurt dus nog wel even.”

Als Stijnen vertrekt, is het tijdens de winterstop. De Russische competitie begint immers in maart. En bij een goed bod mág hij weg, want “alles is te koop”, zegt Luc Devroe. Uiteraard moet de prijs wel in overeenstemming zijn met de waarde van de speler. Toen Heerenveen zich vorige zomer meldde voor Stijnen, bleek het bod van de Friese club alvast veel te laag.

Stijnen zelf wil op de belangstelling niet reageren: “De interesse is er, ze is concreet, daar moeten we niet flauw over doen. Maar zolang de twee clubs er niet uit zijn, ga ik er niet te veel over nadenken. De bal ligt nog in hun kamp, daarna zie ik wel of ik een akkoord vind.”

En ergens in West-Vlaanderen wacht Glenn Verbauwhede op een nieuwe kans. De keeper, die zich zo goed als onmogelijk gemaakt heeft bij KV Kortrijk, is nog steeds eigendom van Club. Wordt hij, na het eventuele vertrek van Stijnen, de logische vervanger? Devroe: “Stijn is nog niet weg. Als dat gebeurt, bekijken we de opties.” Anderen beweren dat het al vaststaat dat Verbauwhede zeker niet voor 1 juli 2009 naar Club komt.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier