Op het nippertje kon Lierse vorig seizoen onder de hoede van Trond Sollied de play-downs ontlopen. Dit keer geeft de Egyptische sterke man Maged Samy het vertrouwen aan debuterend hoofdtrainer Chris Janssens, die samen met Herman Vermeulen op een plaats in de middenmoot moet mikken. De voormalige Rode Duivel begon vol gedrevenheid, met een kern die een verjongingskuur onderging.

ï VERDEDIGING

In doel bestaat er geen discussie over de Japanse international Eiji Kawashima, die ondanks zijn onorthodoxe stijl toch een belangrijke schakel is. De jongeren Nathan Goris en Matz Sels moeten nog wat geduld oefenen.

Centraal in de defensie zijn er vier (rechtsvoetige) spelers voor twee plaatsen: Boban Grncarov kan het best aan de linkerkant ingezet worden, door zijn ervaring en intelligentie. De grote Macedoniër is sterk in de mandekking. Marcus Andreasson blijkt fysiek stevig, is een geboren leider, maar draagt nog de gevolgen van een achillespeesblessure. Frédéric Frans geldt als een rots in de branding. Hij voetbalt heel geconcentreerd en is rustig in de opbouw, maar wel blessuregevoelig. Karim Saïdi sukkelt nog wat met de conditie, omdat de Tunesiër sinds eind mei weinig speelde en trainde. De ex-speler van Feyenoord is redelijk snel, voetballend goed en kopbalsterk.

Rechts kan Janssens kiezen tussen Siboniso ‘Pa’ Gaxa, Kris De Wree (kan centraal depanneren) of Lance Davids (die ook hoger kan spelen of bruikbaar is als controlerende middenvelder). Gaxa is een Zuid-Afrikaanse international die het vooral van zijn offensieve impulsen moet hebben, terwijl De Wree meer defensieve kwaliteiten bezit. Jeugdspeler Dylan Carton komt voor het eerst kijken.

Aan de linkerkant ligt karakterspeler Kenny Thompson in de weegschaal met Gonzague Vandooren. Thompson is een bijtertje, dat ook gevaarlijk is met het hoofd. Vandooren werd omgeschoold van aanvaller tot verdediger, is groot en krachtig maar defensief niet zo sterk.

ï MIDDENVELD

In de driehoek, met de punt naar onderen, moest de weer in genade gevallen Benjamin Nicaise ballen recupereren en de duels aangaan. De Fransman had wel een conditionele achterstand en vertrok plots naar Bergen. De dribbelsterke Gilberto krijgt zijn kans, ook de polyvalente jongeren Thomas Wils en Niels Vets komen in beeld.

Links wordt gekozen voor Milos Maric, door zijn balvastheid en sterkte bij de omschakeling. Abdel Wahed, meer een nummer tien en te balverliefd, blijft een moeilijk geval als alternatief. Rechts zijn er meer mogelijkheden, met Daylon Claasen (een technisch vaardige pocketvoetballer die gemakkelijk infiltreert), de polyvalente Ibrahim Ayew of de slimme en fysiek sterke Alexander Mathisen.

ï AANVAL

Rechts vooraan krijgt Joeri Dequevy het vertrouwen. Hij is de man van de actie, met een goede versnelling maar mentaal broos. Mathisen blijft een valabel alternatief. Centraal wil de nieuwe aanvoerder Wesley Sonck opnieuw aanknopen met zijn reputatie als goalgetter, de boomlange Peter Kovács is inzetbaar als targetman of breekijzer. Links is Mohamed ‘Dodo’ Elgabas een dribbelvaardige buitenspeler met veel dreiging en risico in zijn spel. De rechtsvoetige Soufiane Bidaoui moet fysiek nog sterker worden. Glenn Claes kan ook als linksbuiten ingezet worden.

ï CONCLUSIE

Alles kan alleen maar beter na het teleurstellende vorige seizoen. Met Tomasz Radzinski en Jurgen Cavens verdween een pak routine en scorend vermogen, maar er wordt gehoopt op veel enthousiasme en meer efficiëntie voor doel. Lierse mikt op de tiende tot twaalfde plek, wat een moeilijke opgave zal worden. Een rustig seizoen met minder stress en turbulentie lijkt aangewezen.

LIERSE SK

Adres: Lispersteenweg 237, 2500 Lier

Tel. : 03-480 13 70; fax 03-488 06 59

Internet: www.lierse.com

E-mail: secretariaat@lierse.be

Voorzitter: Maged Samy

Secretaris: Benny Van Dijck

CEO: Jesse De Preter

COO: Katrien De Ceulaer

Technisch directeur: Ruud Kaiser

Commercieel verantwoordelijke: Carl Van Hooff

Stadion: Herman Vanderpoorten, 15.500 plaatsen

Sponsors: Wadi Degla, A & T Group, Briotherm en Jako

Budget: 7 miljoen euro

Aantal Belgische internationals: 20

Totaal aantal interlands: 202

Speler met de meeste interlands: Bernard Voorhoof, 61 (1928-40, persoonlijk totaal: 61)

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier