Minder dan een maand voor de start van het nieuwe voetbalseizoen heerst bij de tv- zenders nog onduidelijkheid.

De toekenning van het voetbalcontract aan Telenet en VMMa (VTM en 2Be) zorgt voor flink wat tumult in de coulissen van de verschillende mediahuizen. Vast staat dat Telenet elk voetbalweekend de drie interessantste wedstrijden zal uitzenden: telkens één op vrijdag, zaterdag en zondag. De overige vijf competitieduels kan de voetbalfan zien op Belgacom TV.

Voor de samenvattingen van de wedstrijden moet de kijker vanaf 29 juli afstemmen op VTM, dat op vrijdag, zaterdag en zondag telkens om 23 u. met een voetbalprogramma zal uitpakken. Gezichten daarvan worden Tom Coninx (weggeplukt bij de VRT), Peter Morren, Maarten Breckx en Niko Lainé (ex-Belgacom TV).

Over het voortbestaan van Extra Time op Canvas zijn de onderhandelingen volop bezig tussen VRT en VMMa, dat de uitzendrechten bezit voor samenvattingen en omkaderende voetbalprogramma’s. “In welke vorm we Extra Time zullen brengen, hangt af van die gesprekken met VTM”, bevestigt Frank Raes, die benadrukt dat hij (voorlopig) gewoon bij de VRT blijft.

Een verdere leegloop van de Sporzaredactie verwacht men niet. Sporzaredactiechef Jo Deferme: “We zullen voetbal blijven brengen in onze journaals en op de website. Sowieso hebben we nog de rechten op de thuiswedstrijden van de Rode Duivels, het EK volgend jaar, het WK en de Europa Leaguewedstrijden.”

Telenet zal vanaf het seizoen 2012/2013 álle wedstrijden uit de Jupiler Pro League in live-uitzending aan zijn klanten aanbieden. Om die coup extra in de verf te zetten, werd dit weekend een naamsverandering aangekondigd: Prime Sport wordt Sporting Telenet.

Misschien pakt Sporting Telenet nog uit met een omkaderend programma à la Extra Time, maar de huidige ploeg van Telenet is niet groot genoeg om naast de Jupiler Pro League ook nog andere Europese competities, plus andere sporten te verslaan. Manu Leroy, business manager sport van Telenet: “We bekijken nu welke commentatoren, presentatoren en eindredacteurs we kunnen halen als versterking voor de voetbalprogramma’s en live-uitzendingen. Wij zijn aan niemand gebonden. Samenwerking met andere redacties is momenteel niet aan de orde. Midden juli hopen we meer te weten.”

Dat alles zo lang duurt, ligt volgens Dirk Deferme, chef sport van de VMMa, aan de late toekenning van het voetbalcontract. “In zeven weken tijd moesten we alles rond krijgen. Onze prioriteit ligt nu bij de technische omkadering: een studio, een decor, generieken, audio-ondersteuning, montage… Als al die zaken in orde zijn, hoop ik dat we rustig kunnen groeien.”

Verder hoopt de chef sport van de VMMa de onderhandelingen omtrent het maandagavondprogramma met de VRT snel af te ronden. “Als dat niet lukt, bestaat de kans dat we zelf een programma maken. Daarvoor moet je geen nieuwe redactieploeg aanwerven, je kan een beroep doen op een productiehuis. Wij hebben ondertussen zes nieuwe mensen aangeworven. Onze redactie is compleet.”

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

“De kans bestaat dat wij een maandagavondprogramma brengen.” Dirk Deferme, VMMa

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier