Van Lierses ploegfoto van vorig jaar blijft slechts één kernspeler over : invallersdoelman Wouter Goris (20).

Ook Tony Vairelles is nog op het Lisp : zijn contract loopt nog twee jaar, maar als hij elders onderdak vindt, mag hij gaan.

Van de 27 kernspelers (22 veldspelers en 5 keepers) op de nieuwe foto zijn er 12 helemaal nieuw, 6 anderen arriveerden in de loop van vorig seizoen druppelsgewijs : Dragan Mrdja en Marko Andic debuteerden al onder Paul Put, Goran Mujanovic (ook gekomen in augustus) haalde in januari de basiself. Mohammed Elberkani, Sven Vandenbroeck en Sven Van der Jeugt arriveerden na Nieuwjaar. Drie van de acht eigen jongeren in de kern debuteerden al eind vorig seizoen : verdedigers Thomas De Corte en Jé- rôme Van der Zyl, en aanvaller Kane Develer. Verdediger Matthias Pittoors belandde in de eindronde in de kern.

Liefst 9 van de 12 nieuwkomers zijn Belgen. Vorig jaar trok Lierse enkel buitenlandse spelers aan. Omdat voorzitter Leo Theyskens Belgen toen te duur vond, telde Lierse bij de competitiestart vorig jaar voor het eerst minder Belgen dan buitenlanders in de kern. Dat is nu anders : slechts 8 van de 27 kernspelers zijn buitenlanders.

VERDEDIGING

Met maar liefst vijf keepers vatte Lierse de voorbereiding aan. Nico Vaesen, na acht jaar Engeland terug in België, start als titularis. Steven Frederix en Sven Van der Jeugt maken uit wie tweede doelman wordt. Nathan Goris (16) traint met de kern maar keept met de junioren. Raakt Wouter Goris snel fit, kan een van de doelmannen nog voor de competitie worden uitgeleend.

Op rechts is ‘de tank’ Marco Andic na nog geen jaar op het Lisp al een van de sterkhouders. De andere rechtsachter, Thomas De Corte, is tweevoetig en bewees vorig jaar al dat hij ook op de linkerflank uit de voeten kan. Hij krijgt daar waarschijnlijk de voorkeur op Marc Eberle en Matthias Pittoors.

Centraal maakt het duo Chinedu Anianwiu Blessing-Mario Verheyen de meeste kans om samen te spelen. Drie andere spelers komen ook in aanmerking voor een van beide posities : kapitein Vandenbroeck, in de voorbereiding controlerende middenvelder, Van der Zyl, die vorig seizoen al een paar aardige wedstrijden als centrale verdediger speelde, en Marko Muslin, in de voorbereiding samen met Vandenbroeck centraal op het middenveld.

MIDDENVELD

Een creatieve middenvelder is wat Lierse nog nodig heeft. Dacht het bestuur voor die positie aan de bereidwillige Vairelles (nog twee jaar onder contract), dan overweegt René Trost eerder Mrdja een rij achteruit te trekken. Ook Mujanovic kan centraal aardig uit de voeten. Tenzij Trost het nu al waagt om Yoni Buyens, die vlot in één tijd kan voetballen, een kans te geven.

De voorbereiding vatte Lierse aan met twee centrale verdedigende middenvelders : Muslin heeft een goeie lange pass maar moet nog leergeld betalen. Aanvoerder Vandenbroeck wordt op het middenveld de draaischijf.

Met het aantrekken van de jonge, razendsnelle Mike Mampuya kan het dat de vaste rechtshalf Mujanovic naar het midden of de linkerflank opschuift. Op de linkerflank krijgt Elberkani in afwachting van het herstel van Kristof Snelders vooral concurrentie van de jonge Seth De Witte, vorig jaar nog in de vierde klasse.

AANVAL

Sinds Nieuwjaar opteerde René Trost voor één diepe spits : even leek het dat Mrdja sneller vergeten zou zijn dan het Lisp zijn naam correct kon uitspreken, maar het vertrouwen van de trainer maakte van hem een volwaardige eersteklassespeler : kopbalsterk is Mrdja niet, een echte afwerker evenmin. Hij is ook niet explosief, wél balvast, altijd aanspeelbaar, werkt zich te pletter en heeft oog voor de combinatie. Door de blessures van Snelders, Ernandes (vijf maanden out) en Bob Peeters bleef Trost in de voorbereiding aan zijn systeem met Mrdja als diepe spits vasthouden. Vanaf de competitiestart wordt Bob Peeters in de punt van de aanval verwacht, met daarachter Mrdja als spelmaker, en twee opkomende vleugelspelers. Ook twee spitsen kan, met de herstelde Snelders of de makkelijk scorende Develer zwervend rond Peeters.

CONCLUSIE

Terecht noemde voorzitter Leo Theyskens het afgelopen seizoen een annus horribilis voor Lierse. Ook als de club extrasportief vrijgepleit wordt van betrokkenheid bij de ‘affaire’, moet Lierse nog een paar sportieve horden nemen. De hiaten in de kern (gebrek aan spelers voor de linkerflank en een creatieve middenvelder), de vermoeidheid bij de blijvers na een te korte rustperiode na de eindronde en de blessurelast in de voorbereiding hypothekeren de seizoenstart. Komt geel-zwart de eerste competitiemaand zonder veel averij door, kan het zich opmaken om de beperkte ambities waar te maken : zonder al te veel moeite het behoud afdwingen en nieuwe, jonge talenten laten ontluiken. Kane Develer, Seth De Witte en Yoni Buyens zijn namen waar u naar mag uitkijken.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier