Na vier dagen training een wedstrijd met inzet spelen, het is niet de doorsnee aanloop naar een nieuw seizoen. “Anders is het veel goals maken en vertrouwen opdoen, nu moet je meteen vol aan de bak. ’t Is vroeg beginnen, maar je kan je door de Intertoto misschien ook in het buitenland in de kijker spelen”, zegt StevenRibus, die via zijn makelaar even belangstelling genoot van Brussels.

Steven Ribus vervulde een sleutelrol in de wedstrijd tegen Fylkir : hij scoorde op penalty, maakte een penaltyfout waardoor de IJslanders konden tegenscoren en scoorde daarna nog eens op penalty. Er was op getraind. “Gisteren hebben JurgenCavens, JackyPeeters en ik penalty’s getrapt,” zegt Ribus, “maar Jacky zei dat hij dat nooit doet en Jurgen speelt hier volgend seizoen niet meer, waardoor ik ze vandaag dus genomen heb.” Op de vier dagen dat Leekens voor de wedstrijd van zondag de groep getraind heeft, kon je trouwens veel zien, zegt Ribus. Zo bleek in een onderling partijtje Mustapha Oussalah gezien zijn eerdere ervaringen bij Standard beter als linksback dan Ribus, bleek rechtermiddenvelder SteveCooreman te worden uitgeprobeerd in een centrale rol, zwervend achter de spitsen, bewees MamarMamouni met een doelpunt dat hij over het infiltrerend vermogen beschikt dat de ploeg vorig seizoen miste. “De aankopen zijn goeie aankopen, denk ik. Iedereen ken ik min of meer of ik heb er al tegen gespeeld, dat was voordien anders. Na twee dagen, denk ik, merkte iemand bijvoorbeeld al op : ‘Tiens, er lopen maar twee zwartjes bij ( lacht).'”

Placht Gent in het verleden al eens exotisch te ogen, nu putte het veelal uit de Belgische competitie, wat de aanpassing aanzienlijk moet verbeteren. “Tussen dit en drie jaar moeten we van boven staan met dat nieuwe stadion, dus ik denk niet dat ze er nu naar gekeken hebben om te besparen. Er is op bijna elke positie iemand bijgekomen. De trainer zei niet direct : ‘Ik speel dit systeem.’ Hij heeft de theorie ook wat overgelaten aan zijn assistenten. Hij wil, zei hij ons, eerst veel zien. En discipline. Ook in de kleedkamer : niks op de grond, alles op de kastjes. Er waren er na de eerste training al een paar die bij hem hun sletsen mochten gaan halen ( lacht).”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier