Met veertien nieuwkomers en twaalf vertrekkers plaatsen zelfs kenners vraagtekens achter de sportieve waarde van Roeselare. Trainer Dirk Geeraerd en sportief manager Wim De Coninck portretteren hun aanwinsten.

Jonathan Bourdon (26), doelman

‘Sportieve revanche’

Dirk Geeraerd: “( denkt) In feite vat Bourdon de spirit samen die we dit jaar in onze groep willen pompen. We kozen bewust voor jongens die azen op sportieve revanche. Bourdon werd in 2005 onterecht met de zaak- Ye geassocieerd door een verkeerde beoordeling die hij maakte tijdens Bergen-Westerlo. Hij werd in de media verguisd en moest voor RACS Couillet gaan spelen, een club die afgelopen seizoen degradeerde uit de derde klasse! Mentaal heeft hij diep gezeten, Roeselare biedt hem de kans om zijn beste jaren als doelman op het hoogste niveau te beleven.”

Wim De Coninck: “Door het vertrek van WouterBiebauw naar KV Mechelen moesten we op zoek naar een geschikte vervanger, Bourdon was een buitenkansje. In het verleden bewees hij eerste klasse waard te zijn ( Bourdon speelde van 1999 tot 2006 voor Westerlo, nvdr). Hij start in principe als doublure van Jurgen Sierens, maar er is geen strikte hiërarchie. Ook voor hem zullen er kansen komen.”

Bart Goossens (23), rechtsachter

‘Teamspeler’

Dirk Geeraerd: Goossens is een jong Belgisch talent, hij komt oorspronkelijk uit de jeugd van AA Gent en speelde vorig jaar bij Hamme een erg verdienstelijk seizoen. Hij cijfert zich pertinent weg in het belang van het team, ook aan zo’n jongens heb je nood. Hij moet in de concurrentie gaan met Anthony Van Loo voor de rechtsachter. Goossens is oorspronkelijk een verdedigende middenvelder, dat betekent dat hij op meerdere posities inzetbaar is.”

Wim De Coninck: “Ik ken Bart vanaf zijn tiende, hij is een speler met veel spelintelligentie. Net als andere nieuwkomers heeft hij te snel het etiket ’tweedeklasser’ opgekleefd gekregen. ( grijnst) Als je ziet hoe moeilijk Belgische eersteklassers van tweedeklassers winnen, is dat misschien niet eens een belediging. Goossens is vergelijkbaar met Brecht Verbrugghe, een jongen die ik eveneens graag bij Roeselare had gezien. Verbrugghe werd destijds gebuisd bij AA Gent, maar volgend seizoen speelt hij met Kortrijk uiteindelijk toch in eerste.”

Nasser Daineche (26), centrale verdediger

‘Back to basics’

Dirk Geeraerd: Daineche is een Algerijnse Fransman die overkomt van de Franse derdeklasser Istres. Door het vertrek van Vaesen, Thompson, Covic en El Araichi hadden we behoefte aan defensieve versterking. Daineche is geen technicus, maar een prototypische robuuste verdediger ( 89 kilo voor 1m93,nvdr) die voor gestalte moet zorgen en speelt op kracht en gedrevenheid. Tijdens de scouting viel hij me vooral op door zijn detente en kopbalsterkte. Hij is een speler die back to basics gaat wat Roeselare betreft: vechtersmentaliteit en inzet.”

Wim De Coninck: “Een keiharde speler die zal moeten opletten om niet te veel kaarten te pakken. Omdat Daineche tijdens het seizoen 2004-2005 voor La Louvière uitkwam, kent hij de Belgische competitie. Onder Albert Cartier was hij titularis. Hij verhoogt de concurrentie achterin: voor Dirk wordt het zaak niet de elf beste spelers, maar de beste elf op te stellen. Met Mirvic, Daineche, Oliseh en Jalliti zijn er vier spelers voor twee posities. Kwetsuren en schorsingen moeten we dus kunnen opvangen.”

Mourad Jalliti (26), centrale verdediger

‘Patron achterin’

Dirk Geeraerd: “( overtuigd) Mourad Jalliti wordt mijn patron in de verdediging, ook bij zijn Franse team US Quevilly was hij een cruciale pion achterin en aanvoerder. Samen met doelman Sierens en Stefaan Tanghe moet hij de ploegmaats inspireren. Afgelopen seizoen vond ik de communicatie achterin een van onze grootste mankementen. Met Jalliti is dat euvel verholpen, al vond ik wel dat het afgelopen seizoen vlotter liep toen ik Mirvic achteruit trok.”

Wim De Coninck: “Jalliti, gevormd bij Paris Saint-Germain, speelde vorig seizoen bij een Franse amateurploeg, maar had de kans om naar verschillende Franse tweedeklassers te gaan. Hij is sterk in duel en goed met de kop. We hopen dat hij de ploeg kan sturen, al zal dat natuurlijk tijd vergen. Voetbal blijft altijd gokwerk: Sankaré kwam ook uit de Franse tweede afdeling, maar kon zich afgelopen seizoen niet doorzetten bij Zulte Waregem. Afwachten…”

Janne Hietanen (30), linksachter

‘Atypische Scandinaviër’

Dirk Geeraerd: JanneHietanen is een ervaren Finse linksback die een laatste strohalm aangrijpt om in een eerste klasse te spelen. Hij is een goeie kopper en beschikt over een degelijk positiespel, maar toch zou ik hem geen typische Scandinaviër noemen. Hoewel zijn eerste taak natuurlijk verdedigend blijft, zie ik in hem een offensieve achterspeler die geregeld van op de flank voor een assist kan zorgen.”

Wim De Coninck: “Hietanen is als linkspoot – linksback of linksmidden – een versterking voor de ploeg. Hij stond vanaf februari, na een meniscusoperatie, in de basis bij de Franse tweedeklasser Toyes. Hietanen heeft ervaring tot op internationaal niveau, want hij speelde dertien keer voor de Finse nationale ploeg en heeft bovendien in Turkije ( Denizlispor,nvdr) en Spanje ( Las Palmas en Cordoba,nvdr) gevoetbald. Op het eerste gezicht lijkt hij een wat introverte jongen, hopelijk vindt hij snel zijn draai op de club.”

Vincent Provoost (24), centrale middenvelder

‘Verdedigende middenvelder pur sang’

Dirk Geeraerd: “Een verdedigende middenvelder pur sang die vorig seizoen zijn degelijkheid bewees bij Kortrijk. Hij is een kuitenbijter die vooral nuttig is als balrecuperator. Qua spelstijl leunt hij aan bij een Yves Vanderhaeghe. Mogelijk zien critici Provoosts onervarenheid als een minpunt, maar ik verkies onervaren enthousiasme boven de uitgeblustheid van gevestigde waarden.”

Wim De Coninck: “Een speler met loopvermogen die bij Club Brugge werd gevormd, maar er niet is kunnen doorbreken zoals vele andere getalenteerde gasten à la Nicolas Lombaerts. De ‘maar’ aan Provoost is dat hij al heel wat pech kende in zijn carrière, zo moest hij zowel links als rechts een kruisbandoperatie ondergaan. Hij is daardoor voorbarig gecategoriseerd als ’te blessuregevoelig’.”

Thomas Troch (26), centrale middenvelder

‘Afgeschreven voor eerste klasse’

Dirk Geeraerd: “Ik ken hem van mijn periode bij Deinze. Hij was twintig toen en op dat ogenblik vond ik hem al iemand die het spel beter las dan zijn ploegmaats. Op zijn 26ste heeft hij aan maturiteit gewonnen. Kenners schreven hem af voor het hoogste niveau, omdat hij over te weinig ‘motor’ zou beschikken. Na uitvoerige fysieke tests bleek daar niets van aan. Hij zal tijdens de eerste weken moeten leren incasseren, ik verwacht niet dat hij onmiddellijk zijn beste niveau haalt. Als hij zich op het einde van dit seizoen heeft kunnen manifesteren als een degelijke eersteklassevoetballer, kunnen we zijn transfer als geslaagd beschouwen.”

Wim De Coninck: ” Troch is een technisch vaardige middenvelder met overzicht die alles nog moet bewijzen op het hoogste niveau. We hebben hem opgevist bij derdeklasser Eendracht Aalst, hij teert dus op motivatie en enthousiasme.”

Boubacar Dembélé (26), centrale middenvelder

‘Geen aanpassingsperiode’

Dirk Geeraerd: “Nadat hij één wedstrijd met onze beloften had afgewerkt, was ik meteen overtuigd. Wim en ik stonden tijdens die match beiden aan een andere zijde van het veld, toen we mekaar tijdens de rust spraken was er consensus: Dembélé is een speler met potentieel. Hij biedt een surplus door zijn goed positiespel en is nuttig in de opbouw.”

Wim De Coninck: “Hij komt uit de Franse derde klasse, van Beauvais. Of dat een nadeel is? ( denkt) Neen, welke Belg kende Bétrémieux toen hij nog voor Beauvais of Ronse uitkwam? Ik bedoel maar: Dembélé kan zich op een vergelijkbare manier ontplooien. Ik calculeer geen aanpassingsperiode in voor jongens die uit lagere reeksen komen, ze moeten onmiddellijk meedoen voor een basisplaats. Dembélé is sterk met de bal aan de voet en fysiek vrij indrukwekkend. Voor de positie van verdedigende middenvelder zal hij moeten concurreren met Provoost en Oliseh, de plaatsjes worden duur.”

Alexandre Tokpa (22), centrale middenvelder

‘Mogelijke revelatie’

Dirk Geeraerd: “Een jongen van amper 1m64, de absolute tegenpool van een voetballer als Daineche. Tokpa is een kleine, snelle en erg wendbare offensieve middenvelder. Hij zorgt voor een frivole baltoets en injecteert technische knowhow en explosiviteit in het elftal. Na vier jaar Beveren was hij aan het wegdeemsteren met zijn club, voor hem komt deze nieuwe uitdaging op het juiste moment.”

Wim De Coninck: “Van Tokpa verwacht ik heel veel: als hij conditie krijgt – zijn voornaamste mankement – zou hij dé revelatie kunnen zijn. Op zijn 22ste moet hij vooruit durven kijken. Hij is mentaal sterk, dat merk je bijvoorbeeld doordat hij zijn verhuis volledig zelf regelde, toch een verschil met anderen. Een van zijn grootste kwaliteiten is tweevoetigheid, hij kan de man van de assists worden. Daarnaast is het belangrijk dat Tokpa vroeger nog samenspeelde met Dissa, hopelijk klikt het opnieuw tussen die twee.”

Yanis Papassarantis (20), linksmidden

‘Veel progressiemarge’

Dirk Geeraerd: Yanis zat afgelopen seizoen bij de A-kern van Standard, maar voelde dat hij er weg moest om door te breken. ( denkt) Zo’n jonge gast heeft ook gezien dat spelers zoals Monteyne, Thompson of Joseph-Augustin bij Roeselare volop hun kans kregen en zo de interesse van andere clubs opwekten. Ik wilde hem erbij vanwege zijn traptechniek en zijn voetballende kwaliteiten.”

Wim De Coninck: “Hij is iemand met veel progressiemarge, gehaald omwille van zijn linkervoet. Omdat hij bij Standard en voorheen bij Anderlecht werd gevormd, is hij het gewend om de tegenstander constant weg te drukken. Daarom functioneert hij voorlopig alleen optimaal in balbezit. Van Yanis verwacht ik dat hij dit seizoen ook bij balverlies leert meedenken.”

Gunter Van Handenhoven (29), linksmidden

‘Scepsis doorbreken’

Dirk Geeraerd: “Met zijn 29 jaar moet hij extra ervaring en maturiteit in het elftal pompen. Net zoals dat voor Bourdon het geval was, werd Van Handenhovens imago besmeurd door de zaak-Ye, ook hij zoekt sportief eerherstel. Op termijn verwacht ik dat hij samen met Stefaan Tanghe en Mourad Jalliti een van de leiders van de ploeg wordt, op en naast het veld. Ook zijn polyvalentie is interessant, hij kan zowel links als rechts spelen.”

Wim De Coninck: “Omtrent de terugkeer van Van Handenhoven hoor je scepsis: hij komt godbetert van Al-Ahli, een tweedeklasser uit Qatar. So what? Ik heb contact opgenomen met Mark Wotte ( Wotte coachte Al-Ahli afgelopen seizoen, maar werd ontslagen omdat de club de promotie miste, nvdr). Volgens hem kunnen veel wedstrijden in Qatar tippen aan het niveau van de Eredivisie. Zijn woorden worden bevestigd door de conditionele paraatheid waarmee Van Handenhoven terugkeert.”

Cédric Bétrémieux (26), spits

‘Kracht en doelgerichtheid’

Dirk Geeraerd: ” Cédric Bétrémieux is een Fransman die we van Kortrijk overnamen, ik ken hem vooral uit zijn periode bij Ronse, waar hij gedurende het seizoen 2005-2006 speelde. Hij heeft intussen aan volwassenheid ingewonnen, dat liet hij afgelopen seizoen duidelijk blijken door bij Kortrijk topschutter te worden met veertien doelpunten. Ook in de beker trof hij vijf keer raak. Voor Kortrijk voetbalde hij in de Franse derde klasse ( Beauvais,nvdr).”

Wim De Coninck; “Bétrémieux biedt kracht en doelgerichtheid. Ik voel aan hem dat hij zin heeft in de start van zijn carrière op het hoogste niveau. Hij is eventueel ook inzetbaar als rechterflankaanvaller. Grootste minpunt is dat hij niet onmiddellijk speelklaar is, hij recupereert momenteel van een buikspieroperatie die hij begin juni onderging. Ik verwacht hem wedstrijdfit tegen oktober.”

Jimmy Mulisa (24), spits

‘Op zoek naar sereniteit’

Dirk Geeraerd: Mulisa biedt een aanvallende meerwaarde. Hij is niet echt een dribbelaar, maar beschikt wel over voetballend vermogen en is daardoor bruikbaar als kaatser en in de combinatie. Bovendien zorgt hij vooraan voor de noodzakelijke balvastheid. Na verloop van tijd moet hij zich kunnen opwerpen als basisspeler, maar ik voorspel dat hij het de komende weken zwaar zal hebben met de trainingsintensiteit.”

Wim De Coninck: “Rwandees international Henri Munyaneza zit bij de nationale ploeg op de bank voor hem. Hij is kopbalsterk en doelgericht, maar door zijn lengte ( 1m88,nvdr) kan hij vooraan ook als een soort pivot fungeren. Mulisa kende een turbulent carrièreverloop. Zo heeft hij enkele maanden in Vietnam gezeten met zijn makelaar en tekende hij een tijd terug buiten zijn wil voor Bergen. Bij ons krijgt hij voor het eerst een platform om in goeie omstandigheden te laten zien wat hij kan. ( denkt) We hebben een van de kleinste budgetten in eerste klasse. Aan iedereen die naar hier komt, is een ‘maar’. Dat geldt ook voor Mulisa: hij sukkelde in het verleden met pubalgie. Als hij fit blijft, kan hij verbazen.”

Bjorn De Wilde (29), spits

‘Breken met supersubimago’

Dirk Geeraerd: “Hoewel hij al voor heel wat clubs in eerste klasse speelde, kon hij nergens doorbreken en is zijn carrière volledig verwaterd. Voor hem is Roeselare de laatste kans om te bewijzen dat hij in eerste meer kan betekenen dan ‘supersub’. Ik geloof dat hij zich op termijn kan profileren als een belangrijke basispion: De Wilde is gretig en wil zijn critici lik op stuk geven.”

Wim De Coninck: ” Bjorn komt naar ons om te investeren in zijn carrière. Vorig seizoen had hij getekend bij Francs Borains ( een Belgische derdeklasser,nvdr), omdat hij er een buitensporig contractvoorstel had gekregen. De club bleek echter niet in staat om haar financiële beloften na te komen. Na een drietal wedstrijden besliste Bjorn om er mee te kappen, zo belandde hij bij ons. Hij werd herhaaldelijk uitgespuwd omwille van zijn wat extravagante look en houding, maar geloof me: hij is modelprof. Ik ken hem van bij Aalst en Dirk heeft met hem gewerkt bij RC Gent-Zeehaven.”

door bert boonen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content