Tot de dag van vandaag weigert Fifa Executive Member Michel Platini ooit nog een voetbalwedstrijd bij te wonen in het Heizelstadion. De voormalige sterspeler van Juventus Turijn heeft nooit kunnen begrijpen waarom, ondanks de vele doden op de tribunes, de Europacup-1-finale in 1985 tegen Liverpool op gezag van hogerhand met enkele minuten vertraging gewoon op gang werd gefloten.

In juni van dit jaar was Platini te gast in zijn Frankrijk toen er om de Confederatiebeker gestreden werd. Tijdens Kameroen – Colombia stuikte Marc-Vivien Foe voor de ogen van de wereld ineen. Geen speler in de buurt, je zag meteen dat het doodernstig was, zijn witte oogballen contrasteerden als nooit tevoren met zijn zwarte gelaat, langzaam gleed het leven uit zijn lichaam weg. Drie kwartier lang probeerden dokters tevergeefs om hem te reanimeren. De Kameroeners wisten met hun verdriet geen blijf en op veel oprechte steun van de Fifa moesten ze later op de avond ook al niet rekenen. De wedstrijd Frankrijk – Turkije zou gewoon plaatsvinden, want ” the show must go on“. Volgens die dure marketingstrategie werd Foe enkel uit beleefdheid een minuut stilte gegund.

Voor een keer was niet de scheidsrechter het dode voorwerp geweest, maar een speler. Platini stond erbij en keek ernaar…

Niet zozeer de atleet bepaalde in 2003 tot welke prestaties hij in staat was, vooral drastische veranderingen in de reglementen deden dat. Voor Bernie Ecclestone mochten de kleinere Formule-1-teams niet langer benadeeld worden door de grotere budgetten van de topteams. Hij wist door enkele aanpassingen in het wedstrijdreglement de races een stuk spannender te maken. Schumi’s concurrenten kwamen dichterbij, maar net niet dicht genoeg. Niettemin iedereen tevreden, want er werd ten minste spektakel getoond.

Dat reglementswijzigingen ook hun effect kunnen missen, kwam het best tot uiting tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Parijs. Wat de toeschouwers daar voorgeschoteld kregen, was een slapstick waarvoor Louis de Funès het scenario niet beter had kunnen verzinnen. In een poging het wedstrijdschema niet te veel vertraging te laten oplopen, was beslist dat het niet uitmaakte wie een tweede valse start veroorzaakte : de boosdoener zou zonder pardon gediskwalificeerd worden. Ine miene mutte, het werd spurtbom Jon Drummond, die in een fractie van een seconde twee jaar voorbereiding door zijn neus zag geboord. Een persoonlijk drama voor de atleet, maar hij vergat ten minste niet om ons spektakel te geven. Op zijn eigen manier liet hij zien wat de Amerikanen onder een ” spoiled brat” verstaan.

Ondertussen moesten de atleten uitkijken dat ze niet per ongeluk door een verdwaalde slingerkogel werden geraakt. Het zou Lima Azimi een zorg wezen. Zij moest en zou een voorbeeld zijn voor de onderdrukte Afghaanse vrouwen : 18,37 seconden over 100 meter. Staande ovatie ! Bij het zien van deze vaudeville vraag je je toch af wat in godsnaam de bedoeling is geweest van de mensen die de criteria voor zo’n topevenement bepalen. Sport herleiden tot een aanvaardbaar menselijk en dus dopingvrij niveau is oké, maar zorg dan dat de spelregels ook een menselijke kant vertonen. Opnieuw geen geklaag, de zo verhoopte portie show was ook hier geserveerd.

De internationale sportfederaties mogen dan alles in het teken van de show gesteld hebben, waardoor werden de sportlui in 2003 gedreven ? Paolo Bettini won drie klassiekers en Michael Schumacher behaalde een historische zesde wereldtitel in de F1. De traptechniek van Johny Wilkinson bezorgde hem eeuwige roem en Engeland een eerste wereldtitel rugby. En Oksana Chusovitina won goud op de sprong bij het WK turnen. De Oezbeekse maakte er geen geheim van : zij deed het puur voor het geld, geld dat broodnodig is om haar stervende peuter een peperdure Duitse behandeling tegen leukemie te kunnen garanderen. Zalig Kerstmis !

Carline Collignon is medewerker van Sport/Voetbal Magazine.

door Carline Collignon

Platini stond erbij en keek ernaar.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content