Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal +), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBf-tv). Deze week is Peter Vandenbempt aan de beurt.
Eindelijk nog eens twee Belgische teams, Club Brugge en Standard, die een Europese wedstrijd wonnen.
Peter Vandenbempt : “Elke strohalm waaraan je je even kan vastklampen, is op dit moment welkom. Daar is iedereen, ook de pers, het over eens. Spelers, clubs en trainers denken wel eens dat journalisten zich altijd verkneukelen in tegenslag, maar zij dwalen. Als je voor de 27e keer weer naar Hugo Broos en Aimé Anthuenis moet stappen om te zeggen dat het wéér niet goed was, gaat dat op je humeur werken. Voor het derde jaar op rij vind ik het niveau in onze competitie achteruitgaan. Ik zie véél wedstrijden, waaronder nog vaak die van de zogenaamd betere ploegen. Tot voor drie jaar had je elk weekend wel een paar leuke matchen, nu niet meer. Als je daarbovenop nog eens elke keer in confrontaties met het buitenland onderuitgaat, beleeft niemand daar nog lol aan. Als je ziet welke uitbarsting van vreugde zo’n Europese zege van Standard bij die supporters losmaakt, hoop je mét hen dat het daar voortaan beter gaat. Het Belgische voetbal is er toch alleen maar bij gebaat als zo’n ploeg weer meestrijdt om de titel ? Alle Standardsupporters bidden nu op hun blote knieën dat ze straks wéér geen spelers laten gaan, dat bijvoorbeeld Conceiçao niet opnieuw verkocht wordt als er een goed bod komt.”
Maar ?
“We moeten deze zeges ook niet overdrijven. Als je pas in de vijfennegentigste minuut afstand kan nemen van een hekkensluiter uit de Serie A, die half failliet is en bovendien nog eens zijn tweede keus aan spelers opstelt, moet je niet té hard jubelen. Hetzelfde geldt voor Club Brugge. Ze wonnen dankzij de overgave, het karakter, de typisch Belgische eigenschappen waarvan we stilaan vreesden dat we ze kwijt waren. Voetballend liep het bij Club in de eerste helft van geen meter. Het zo geroemde Brugse middenveld werd voor de rust te kijk gezet door dat van Utrecht. Het kreeg geen poot aan de grond tegen een piepjong elftal dat Europees géén ervaring heeft en dat buitenshuis nauwelijks kan winnen. Utrecht is geen Nederlandse topploeg, hé.”
Club en Standard kunnen wel misschien overwinteren.
“Als Standard tot de laatste minuut meedoet om de poules te overleven, is dat voor hen een mooi resultaat. Als Club de poules niet overleeft, dan heeft het gefaald. Zo denkt het Brugse bestuur er ook over.”
Precies omdat het zo goed gaat, dreigt Club zijn betere spelers te verliezen. Na Van der Heyden overwegen ook De Cock en Ceh een stap hoger te zetten.
” De Cock lijkt me door de aanwezigheid van Hans Cornelis makkelijker te vervangen dan Van der Heyden. Als Ceh weggaat, zou ik Stefan Tanghe halen. Die was tegen Club heel goed, hij werd een completere en dominantere voetballer. Hij loopt heel slim, krijgt ook alle ballen.”
Is Foeke Booy een trainer voor Club Brugge ?
“Hij zette zijn pionnen goed neer. Als je lof krijgt van iconen die in Nederland niemand durft tegen te spreken, kan je wel iets. Als oud-speler zou hij al helemaal bij Club passen, daar hebben ze in Brugge toch altijd een zwak voor. Trond Sollied is door de aanhang nooit helemaal in de armen gesloten. Europees uit vielen er wel een paar opmerkingen te maken over zijn aanpak. In België niet, daar kan hij zich alles permitteren. Wie Anderlecht of Brugge traint, moet hier altijd eerste of tweede worden. Dat is normaal. Alleen als je als eerste eindigt, heb je iets meer gebracht. Sollied moet straks maar eens het cliché ontkrachten dat Club mét hem maar één seizoenshelft op niveau presteert.”
Volstond de inzet van Anderlecht tegen Valencia als troost voor de magere puntenoogst ?
“Nee. Ik had vooraf de indruk dat ik naar een begrafenis reed, al vond die eigenlijk voordien al plaats. Deze Champions League was een complete afgang. Zelfs Lierse deed, weliswaar in een zwakkere groep, beter. Vorig jaar eindigde Anderlecht in zijn poule ook als laatste, maar toen speelden ze tot de laatste seconde mee. Dat is nog aanvaardbaar. Dit niet. Opnieuw gaf Anderlecht veel te gemakkelijk doelpunten weg. Alleen moeten de aanvallend ingestelde spelers daar niet naar blijven verwijzen. Niemand verbiedt Zetterberg om na een tegengoal in de tweede helft iets méér te brengen. Wel was de match tegen Valencia de betere Europese wedstrijd van Anderlecht. Het verdiende een punt, knokte tegen een ploeg die toch vijf, zes basisspelers miste. Als je Stefano Fiore, op het EK 2000 én 2004 toch titularis in het Italiaanse elftal, nog even kan laten meedoen, heb je wel wat in huis. Dat Anderlecht meer aan de bal was, zegt niets : Valencia wil die bal helemaal niet hebben. Op die manier haalde het de voorbije jaren twee keer de Champions-Leaguefinale.
“Anderlecht toonde, net als tegen Westerlo, tekenen van beterschap : een betere Aruna, Zetterberg die in de eerste helft nadrukkelijk aanwezig was, Vanderhaeghe die het negentig minuten goed deed. Hét minpunt was weer Walter Baseggio. Voor zijn eigen welzijn verhuist hij misschien maar beter naar Fiorentina. Inpakken, een mooie strik errond en met de laatste DHL-vlucht naar Florence. Misschien zorgt nieuwe lucht en een andere benadering voor een ommekeer. Hier kan of kon niemand hem voor langer dan een paar maanden wakker schudden. Ik vond het zaterdag een moedige beslissing van Hugo Broos dat hij in moeilijke omstandigheden de publiekslieveling op de bank hield.”
Bij de nationale ploeg kreeg bondscoach Aimé Anthuenis het vertrouwen om door te gaan. Terecht ?
“Ik ben het met hem eens dat hij gedaan heeft wat hij kon, al maakte hij voor de laatste interland géén goeie keuzes. Dat hij Pieroni, die goed inviel, dan maar aan de aftrap had moeten brengen, hoort daar niet bij. Aan geschiedschrijving achteraf doe ik niet mee. Tegen Duitsland kwam Pieroni aan de aftrap en toen was het niet goed. Dat bondsvoorzitter Jan Peeters Anthuenis zijn contract wil laten uitdoen tot 2006, vind ik larie. Zolang je nog niet bent uitgeschakeld, is er een doel voor deze ploeg en deze bondscoach. De vraag is hoe de nationale ploeg er uitziet na de winterstop. Verliest België wéér tegen Egypte en haalt het tegen Bosnië en San Marino géén zes op zes, dan is het over. Dan moet je stoppen. Alleen zie ik op dit moment geen alternatief als bondscoach. Was Anthuenis vorige week zelf opgestapt, wie hadden ze dan moeten nemen ?”
Intussen bestaat de kans dat Lierse zijn honderdste verjaardag in 2006 niet haalt.
“Dat Lierse verzeild is geraakt in een situatie waarbij het afhangt van dorpspolitiek, is alleen hun eigen fout. Daar gaat men te snel aan voorbij, vind ik. Een stad is niet verplicht het geld van de belastingbetaler te gebruiken om een voetbalclub te redden. Alleen kan je je volgens dezelfde logica afvragen of het wel de taak van een stad is om een cultureel centrum of een theaterzaal te bouwen, terwijl een club als Lierse zijn bevolking evenveel vertier verschaft. Ik herinner me dat je na de titel van Lierse in 1997 als journalist al moest kunnen slalommen om burgemeester Marleen Vanderpoorten te ontwijken.”
door Geert Foutré
‘Baseggio ? Inpakken, een mooie strik errond en met de laatste DHL-vlucht naar Florence.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier