Xavi Hérnandez, geboren en getogen Catalaan, is hét uithangbord van de jeugdopleiding van FC Barcelona. De strateeg op het middenveld werd door World Soccer verkozen tot Speler van het Jaar. Sport/Voetbalmagazine verzamelde de beste quotes uit een exclusief interview dat het Britse sportblad met hem had.

X avi over de spelstijl van Spanje en FC Barcelona: “De titels die we met Spanje en Barça wonnen, zorgden voor gemoedsrust, waardoor we nu pas ten volle kunnen profiteren van onze spelstijl. Door het succes heeft het publiek ons ontdekt. Ook mij, want tot voor Euro 2008 werd ik meestal over het hoofd gezien. Jammer, want ik speelde toen niet anders dan nu. In die zin doet het mij persoonlijk deugd dat ik het soort speler dat met uitsterven bedreigd was, weer leven heb ingeblazen.”

… over de 5-0 tegen Real Madrid in november 2010: “Dat was de beste wedstrijd uit mijn carrière. Het superioriteitsgevoel die avond was onvoorstelbaar, en dat tegen de Madrilenen! Ze kwamen gewoon niet aan de bal. Toen we weer in de kleedkamer kwamen, stonden we allemaal te springen van opwinding. We applaudiseerden en trakteerden onszelf zowaar op een staande ovatie van een minuut lang.”

… over de jeugdopleiding van Barça: “Het eerste wat je daar leert is: nadenken! Het hoofd oprichten, observeren, denken aan je volgende stap. Kijken voor je de bal krijgt. Zien welke ploegmaats vrij staan voor je de pass krijgt. Dat zijn de sleutels tot ons voetbal. Iemand als Sergio Busquets beheerst dat tot in de perfectie. Hij is de beste centrale middenvelder inzake eentijdsvoetbal. Sommige spelers hebben twee of drie baltoetsen nodig: dat is te veel in het moderne voetbal.”

… over zijn functioneren in de ploeg: “Mijn rol in het Barçasysteem is de vrije man te vinden en hem de bal in de beste omstandigheden af te leveren. Ik probeer daarbij een evenwicht te vinden in wie ik aanspeel. Als Dani Alves driemaal zijn flank af spurtte en geen pass kreeg, zal ik ervoor zorgen dat hij die de vierde keer wel krijgt. Hetzelfde met Messi.”

… over Manchester United en het Engelse voetbal: “Ik kon op mijn zeventiende naar AC Milan, maar dat zei me niets. De Engelse competitie daarentegen … Als er één ploeg is die ik waardeer, is het Manchester United wel.

“In Engeland krijgen trainers nog de tijd om iets neer te zetten. Zoals mijn landgenoot Rafa Benítez bij Liverpool deed. De beleving rond een wedstrijd valt ook met niets te vergelijken. Toen wij eens met 1-3 gingen winnen op Liverpool kregen wij achteraf van hun spionkop een staande ovatie. Men heeft er nog respect voor ons vak.”

… over Josep Guardiola: “Toen hij het roer overnam, wist ik meteen: madre mía, we gaan knallen! Hij is een heel intens mens, een perfectionist. Een intelligente man ook. Als hij morgen zou besluiten om muzikant te worden, zal hij daarin slagen. Als hij besluit om psycholoog te worden, zal hij daar ook in slagen. Pep is enorm veeleisend voor zichzelf, zijn drang naar perfectie besmette de hele groep.”

DOOR SID LOWE & PETE JENSON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier