Vijf gewezen Rode Duivels vertellen aan de hand van drie vragen wat zij zouden doen als ze bondscoach waren. 1. Welke spelers zou je selecteren ? 2. Met welk concept zou je spelen ? 3. Wat zou je zeker niet doen ?

Philippe Albert

1. “Ik was onder de indruk van de goede prestatie van de beloften op het Europees Kampioenschap in Nederland. Daar zit talent tussen dat ik zeker in de nationale ploeg zou zetten. Ze moeten wel goed omringd worden. Eigenlijk is het simpel : de besten moeten spelen. Laten we niet vergeten dat België aan het indommelen is en op weg een voetbaldwerg te worden. Ik zou François Sterchele opstellen, al moet ik toch wel eens lachen om heel die cinema rond zijn persoon. Vijftien jaar geleden zou Sterchele niet echt imponeren in de eerste klasse. Sterker nog : geen enkele huidige speler van Anderlecht, Standard of Brugge zou geselecteerd worden.”

2. “We moeten het vertrouwen van de toeschouwers terugwinnen. De huidige generatie heeft geen leiders en zelfs geen tactische bagage. Talent dient tot niets als het niet in een vast concept aangewend kan worden. De Belgen zijn geen meestertactici meer.”

3. “We moeten ons niet gaan verstoppen, want de Serviërs zouden snel ruiken dat we bang zijn. Wie het shirt van de nationale ploeg draagt, mag niemand vrezen. Enfin, zo was het vroeger.”

Jan Ceulemans

1. “Ik zou mijn vertrouwen geven aan de spelers van nu. De ploeg is al jong genoeg : met uitzondering van Timmy Simons en Daniel Van Buyten zijn ze allemaal jonger dan 25. Je kan niet oneindig blijven verjongen. Hopelijk recupereren we wat geblesseerden. Als iedereen weer beschikbaar is, zijn er meer mogelijkheden. Spelers als Thomas Buffel en Vincent Kompany heeft de ploeg broodnodig”.

2. “Dat hangt van de tegenstander af. Ik denk dat alle trainers liefst offensief spelen, maar als de tegenstander sterker is en je terugdringt op de eigen helft, dan moet je wel verdedigen. België heeft zijn beste resultaten behaald op basis van een goede defensie en met een of andere spits die het verschil kon maken. Dat moet zo blijven.”

3. “Nu beginnen panikeren is de grootste fout die men kan maken. Het is momenteel bon ton om alle mislukkingen af te wentelen op de bondscoach, maar ik vind de kritiek op Vandereycken onrechtvaardig. Hadden we kunnen beschikken over alle geblesseerden, dan streden we nu mee voor de kwalificatie. We moeten wel vermijden om spelers te selecteren die in het buitenland op de bank zitten.”

Georges Grün

1. “Ik ben voor een politiek van verjonging. Wie binnen vier, vijf jaar over zijn hoogtepunt is, zou ik opzij schuiven. Spelers met een zekere reputatie, die in het buitenland willen doorbreken, twijfelen volgens mij of ze niet te veel te verliezen hebben bij een nationale ploeg die nooit meer wint. Elk verlies tast hun geloofwaardigheid aan en ze verkiezen om zich helemaal aan hun club te wijden. Wat ik vooral wil terugzien, is de trots, de wil om te winnen.”

2. “We moeten met twee aanvallers spelen. Ik heb mijn buik vol van deze ploeg waar aanvallers direct terugplooien en alleen maar denken aan het neutraliseren van hun tegenstander. Iedereen zijn job !”

3. “Ik zou geen muur optrekken tegen de Serviërs. Als we ze voor onze goal laten spelen, gaan we de boot in.”

Georges Heylens

1. “Als men zijn tuin niet onderhoudt, dan groeit er onkruid in. De jonge plantjes moeten plaats hebben en licht zien om te kunnen groeien. België heeft niets meer te verliezen. Alles moet op de jongeren gezet worden en ik zou er zo veel mogelijk opstellen, om verscheidene redenen : tegen Servië het heilig vuur doen ontbranden, de Olympische Spelen voorbereiden en ook al een oogje houden op de kwalificatie voor de volgende wereldbeker. Ik zou een centrale as bouwen met Bailly, Simons, Fellaini, Defour, Sterchele en Mirallas. Rond die as zou ik spelers zetten als Van Buyten, Kompany en Geraerts.”

2. “Ik zou uitgaan van een 4-4-2 met een stevige defensieve fundering, maar zeker niet met vier centrale verdedigers zoals ik dat al eens zag bij de nationale ploeg. Dat is pure ketterij want een stopper is geen back. Met twee op de flank verdubbel je je defensieve én offensieve troeven. Dat is meer een kwestie van wil en van filosofie dan van talent. Voor de zestien meter wachten en hopen op een counter, dat is achterhaald.”

3. “Ik zou niet te veel druk zetten op de spelers. Robert Waseige had dat goed begrepen toen hij Georges Leekens opvolgde. De Belgische ploeg was in crisis, maar enkele dagen later verbaasden ze iedereen met een geweldige 5-5 in Rotterdam. Hoe speelden de Rode Duivels toen ? Zo aanvallend dat de Nederlanders er dol van werden. Tegen de Serviërs zou ik hetzelfde doen. Heeft Van- dereycken genoeg lef om dat aan te durven ? Helaas niet. Hij was beter al vervangen.”

Jean Nicolay

1. “Er zijn twee posities waaraan ik veel belang hecht : doelman en centrale verdediger. België had in het verleden altijd grote doelmannen, het was een “regionale specialiteit”. Stijn Stijnen zet die traditie niet voort. Het ontbreekt hem aan niveau. Ik zie hem in elke wedstrijd bij zijn club of bij de nationale ploeg beoordelingsfouten en blunders maken. Wat nut heeft het mirakels te verrichten wanneer je eerst hebt geflaterd ? Ik zou voor Bailly kiezen : hij is jong maar beloftevol. Het middenveld moet rond Fellaini gebouwd worden. Hij doet me denken aan Louis Pilot, in de jaren zestig en zeventig de schokbreker van Standard. Met zo een kerel is het eenvoudiger om … offensief te spelen.”

2. “België moet zijn blazoen weer oppoetsen. Het publiek weet dat Euro 2008 voorbij is en dus eist het een overwinning, een teken dat de ploeg vooruitgang boekt. Voor het ogenblik zie ik geen lijn, geen organisatie. We moeten hoog spelen, druk zetten op de tegenstander. De Serviërs zullen verbaasd zijn als de Belgen hen op hun eigen helft al opjagen. We moeten naar een 4-3-3 want dat is de enige manier om offensief te zijn over de hele breedte van het veld. 4-4-2 is niet slecht maar de aanvallers spelen dan te centraal en de tegenstander heeft meer tijd om hen op te vangen.”

3. “De Serviërs zijn balkunstenaars, maar daar moeten we niet te zwaar aan tillen. We moeten aan onszelf denken, niet aan hen. Wijken is al een beetje verliezen. En we moeten niet aan de jongeren twijfelen. Zij zijn onze toekomst.” S

door Pierre Bilic

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier