Lyon heeft zijn vertrouwde koppositie terug.

Het begin van het seizoen leek het einde van een tijdperk in te luiden, want landskampioen Lyon was minder dominant dan we de afgelopen jaren gewoon waren. Sydney Gouvou had openlijk kritiek op aanvoerder Juninho, het bestuur vocht een conflict uit met de Braziliaanse spits Fred en sportief liep het allemaal wat stroef. Maar twee maanden later lijkt de crisis, die toen aan het kiemen was, na een 25 op 27 nog maar een vage herinnering. Lyon staat ondertussen alweer drie punten voor. Misschien valt alles terug te brengen tot wat aanpassingsproblemen omdat Alain Perrin, de vroegere coach van Marseille en Sochaux, opteerde voor een 4-4-2 in plaats van de vertrouwde 4-3-3 van zijn voorgangers Paul Le Guen en Gérard Houiller. Bovendien hadden de nieuwkomers Kader Keita en Mathieu Bodmer wat tijd nodig om zich aan te passen, terwijl Lyon ook moest afrekenen met de blessures van gevestigde waarden zoals Grégory Coupet en Cris. De ommekeer kwam voor Lyon eigenlijk vanuit onverwachte hoek. Zo toonde de in januari aangeworven Fabio Santos, die vorig seizoen weinig speelgelegenheid kreeg, nu wel overvloedig zijn kunnen, terwijl ook de jonge talenten een forse bijdrage leverden tot de wederopstanding. Karim Benzema ontpopte zich tot onvervalste topschutter en is ondertussen zo goed als een vaste waarde bij de nationale ploeg, terwijl Hatim Ben Arfa, misschien wel het grootste talent in Frankrijk sinds jaren, de jongste weken in bloedvorm verkeert. Dat heeft ook de vaste waarden geïnspireerd om zich nog een keer dubbel te plooien. Juninho bijvoorbeeld, die niet meer met de pers spreekt, haalt de jongste weken weer een ontzettend hoog niveau. “In oktober was zijn rendement erg hoog,” schreef L’Equipe in de voorbeschouwing op de wedstrijd voor de Champions League tegen Stuttgart, “niet alleen door zijn vista en de precisie van zijn kruispasses, maar ook door zijn pressing en zijn gevaarlijke infiltraties, want hij is een van de weinige spelers die de indruk geeft sneller te lopen met de bal aan de voet dan zonder bal.” En die woorden werden in het duel tegen de Duitsers bevestigd. En dus houdt Lyon alle kansen gaaf om straks de achtste finales van het kampioenenbal te spelen.

Jérôme Leroy, de 33-jarige ervaren middenvelder van Rennes, werd verkozen tot speler van de maand oktober. Hij kreeg de voorkeur op de twee spitsen van Lyon, Karim Benzema, die al voor de derde keer was genomineerd maar nog niet won, en Hatem Ben Arfa.

Robert Herbin, de vroegere trainer van Saint-Etienne, die nu een column schrijft in een plaatselijke krant, kreeg verbod om nog in het trainingscentrum van de club te komen.

Lyon zal van het Braziliaanse Corinthians wel degelijk een transfervergoeding krijgen voor de overgang van aanvaller Nilmar.

Cyril Jeunechamp, de verdedigende middenvelder die op een zijspoor zat bij Rennes, maakt de overstap naar Nice. In Frankrijk heeft elke ploeg het recht om buiten de traditionele transferperiodes nog één joker aan te trekken.

Raymond Domenech maakte zijn selectie bekend voor de wedstrijd tegen Oekraïne, die voor Frankrijk van kapitaal belang is met het oog op de kwalificatie voor Euro 2008. David Trezeguet, die nochtans topschutter is in Italië, zit niet bij de wedstrijdkern.

Lionel Letizi, de reservedoelman van Nice, kondigde aan dat hij in juni 2009 – hij zal dan 36 zijn – een punt wil zetten achter zijn carrière.

PSG haalde een punt tegen seizoensrevelatie Nancy (0-0). Het is wel de achtste opeenvolgende wedstrijd dat de Parijzenaars in eigen huis niet konden winnen.

Kevin Mirallas stond vorige zaterdag bij Rijsel tegen Nice niet in de basis. Hij kwam er wel in na de rust. Luigi Pieroni gaf van zijn kant een assist aan Olivier Monterrubio in de wedstrijd die Lens met 1-2 ging winnen in Metz.

STEPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier