Eddy Pepels houdt er als verzorger van PSV een goed contact op na met Danko Lazovic. Hij is op het WK uitgenodigd als diens persoonlijke soigneur.

Werken op een wereldkampioenschap is uniek, denk ik, dat maakt niet iedereen mee. Het is de moeite, zeker hier in Zuid-Afrika: aan het spelershotel staan dag en nacht wel twintig politiemensen. Ook als we naar de training of de wedstrijd gaan, blijft de beveiliging goed. Alleen in het stadion is ze merkwaardig genoeg minder: supporters zitten gewoon door elkaar, wat bij ons ondenkbaar zou zijn. De sfeer is schitterend. Nooit meegemaakt. Allemaal supervriendelijke mensen, altijd lachen en allemaal feesten buiten het stadion.

Ik ben goed onthaald door de spelers en de mensen van de Servische staf. Antic, de bondscoach, is een heel rustige persoon. De teammanager heeft me verder uitgelegd hoe alles verloopt. Milan Jovanovic is me een hand komen geven, maar verder had ik nog geen contact met hem, maar dat komt nog wel. Met de taal gaat het wel een beetje moeilijk, maar voor wie ik hier ben, vormt dat geen probleem: ik ken Danko Lazovic van toen hij nog bij PSV speelde ( nu Zenit Sint-Petersburg, nvdr).

Mijn collega van bij PSV, Arno Phillips, werkt altijd waar Guus Hiddink trainer is. Nu is hij op voorspraak van de drie spelers van PSV voor het WK aan de Nederlandse delegatie toegevoegd. Daarna werkt hij dan net als ik weer voor PSV. Als Turkije speelt, gaat hij voor die wedstrijd wel een paar dagen daarheen. Meestal zijn bij de club dan ook alle internationals weg en is het rustig.

De placentadokter, zoals blijkbaar in de kranten stond, is hier volgens mij niet. Ook niet in de buurt. Ik ken haar van bij PSV, dus ik zou haar zeker herkend hebben als ze hier zou rondloopt. Marijana heet ze en de vijf spelers van PSV die door haar behandeld zijn, zijn fit en klinken allemaal positief over haar. Ik heb haar al eens ontmoet bij Danko. Een behandeling gebeurt twee keer per dag en een sessie duurt drie uur. De medische wereld kijkt er raar tegenaan, maar wat ze doet, kan elke kinesist. Wat ze daar precies bij gebruikt, weet zij alleen. En dat zal ze aan niemand vertellen.”

Orthodoxe kerk

Serviërs zeggen: ‘Als je goed voor mij bent, ben ik goed voor jou. ‘ Bij PSV kon ik goed met ze opschieten. Kijk maar naar Lazovic: hij ging weg bij PSV en haalt mij nu nog naar het WK. Ik behandel hem nu dagelijks en ook Pantelic masseer ik. Een massage duurt ongeveer anderhalf uur, al hangt het af van wie bij je komt. Bij Lazovic werk ik altijd minstens twee uur.

De Serviërs gedragen zich absoluut niet als verwaande vedetten, maar zoals ik ze ken, zijn het heel fiere jongens, zeker als het om hun land gaat. Als ze je vertrouwen, ben je alles voor hen. Want ik denk dat ze iemand nodig hebben die ze honderd procent vertrouwen. Ik ben hier trouwens vorige week nog met Lazovic en Pantelic meegegaan naar een orthodoxe kerk om te bidden.

Ik had onlangs een gesprek met Phillip Cocu. Hij wist dat ik naar hier zou komen. Hij heeft Antic nog gehad als trainer bij Barcelona. Hij zei tegen mij dat ik niet te veel moest werken, maar veel genieten van wat je hier meemaakt.

Samen met Danko heb ik op mijn kamer naar de wedstrijd van Nederland tegen Denemarken zitten kijken. Koffie erbij… Tja, ik denk dat zoiets ondenkbaar is bij België, maar als Leekens mij zou vragen, dan zou ik daar snel staan. Voor je eigen land werken, is toch nog altijd mooier, denk ik.

opgetekend door raoul de groote

Phillip Cocu zei dat ik veel moest genieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier