Terwijl Lierse niet weet of het zijn honderdste verjaardag in 2006 haalt, vragen ook andere clubs in kleine steden zich af hoe ze door een gezonde relatie met de overheid kunnen overleven. Fiel Laureys, al een halve eeuw een echte clubman in Lokeren, rekende uit dat zijn club enkel met steun van de gemeenschap in 2007 een gezonde honderdjarige kan worden. Die steun hoeft niet noodzakelijk van de stad zelf (40.000 inwoners) te komen, want door de teloorgang van de plaatselijke textielindustrie is Lokeren minder welvarend dan het naburige Beveren, “waar men het geld van de havenuitbreiding op Linkeroever aanwendt om voetbalterreinen aan te leggen, ook voor de kleinere clubs.”

De overheid, vindt Laureys, moet niet betalen om een eersteklasser leefbaar te houden, maar dient te investeren in terreinen en onderhoud. “In Nederland heeft elke kleine club prachtige terreinen, betaald door de gemeente. Grond is in onze regio schaars : de laatste jaren verdwenen in Lokeren dertien voetbalterreinen. Wij moeten spelertjes weigeren omdat we niet genoeg velden hebben of omdat onze schaarse velden niet voorzien zijn van een toegangsweg en een parking, zodat we zelfs geen clubhuis kunnen optrekken.”

Kunstgrasvelden zijn een alternatief. Ook de Lokerse atletiekclub, bijvoorbeeld, heeft nood aan een piste van kunststof. Laureys : “Waarom zou het belastinggeld van de inwoners daar niet voor aangewend worden ? Waarom mogen onze kleinkinderen niet mee betalen voor een sporthal of een cultureel centrum waar zij later ook van genieten ? In Beveren heeft men daar geen moeite mee, in Wallonië evenmin. Moeten Lokeren of Lierse er het slachtoffer van zijn dat hun stad minder middelen heeft ?” Daarom pleit Laureys voor de oprichting van een fonds, via de provincie of het gewest, waaruit armere steden kunnen putten.

De man van Lokeren wijst ook op de verborgen discriminatie van eigen jeugd door de extra vergoeding voor niet-EU-spelers : “In die 60.000 euro die zulke buitenlanders per seizoen minimaal moeten verdienen, zijn ook huisvesting, vliegtuigtickets en premies inbegrepen. Dat is de reden waarom zij bij veel clubs als bankzitter én bij de reserven voorrang krijgen : omdat ze de wedstrijdpremies moeten meepikken.” En dat gaat ten koste van het eigen talent, dat onder de begeleiding van Willy Reynders binnenkort in Lokeren de neus aan het venster steekt. Laureys : “Zonder jeugd is elke kleine club ten dode opgeschreven. Ook hier krijgen jongeren de kans als ze goed genoeg zijn. Zoals De Beule ze kreeg of Van Damme ze gekregen zou hebben, als hij niet op zijn zeventiende naar GBA was vertrokken.” (GF)

GF

‘In Nederland heeft elke kleine club prachtige terreinen, betaald door de gemeente.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier