Thomas Buffel (23) heeft het bij Feyenoord wat moeilijker dan Bart Goor (31). Bij de Rode Duivels hopen ze zaterdag beíden hun opwachting te maken tegen Spanje. ‘We hebben iets recht te zetten.’

Als de ochtendtraining van Feyenoord afgelopen is, blijven de meeste spelers nog wat na om af te werken op doel. Eentje kijkt daarbij tot helemaal het einde zittend toe : Thomas Buffel. Balend omdat hij uit het toekennen van de hesjes voor het trainingswedstrijdje in de aanloop naar het Europese treffen tegen het Noorse Odd Grenland dacht af te leiden dat het weer niets is ? Neen. Schijn bedriegt, de West-Vlaming heeft zijn enkel verzwikt en wil het gewricht niet extra belasten. Bart Goor is dan al een tijdje binnen. Voor de Kempenaar verloopt de integratie bij de Rotterdammers zonder problemen. In Berlijn voetballen ze tegen de degradatie, hij speelt hier weer om de titel en maakte net zijn eerste goal.

Bij Anderlecht was je een slow starter, in Berlijn ook. Waarom is het hier anders ?

Bart Goor : “Bij de overstap van Genk naar Anderlecht kwam ik in een nieuwe ploeg die niet draaide. Ik was ook nog veel jonger. In Berlijn moest ik wennen aan een andere taal, aan het buitenland en alles wat bij zo’n verhuizing komt kijken. Nu woon ik opnieuw in België, spreek ik de taal, heb al meer ervaring : het is logisch dat het sneller gaat.”

Hoe gaat het met jou, Thomas ? Mentaal al wat beter ?

Thomas Buffel : “Mentaal zit het goed, ik denk dat dit een belangrijk moment is in mijn ontwikkeling. Ik zal hier sterker uitkomen.”

Is het de eerste keer dat je leeft met twijfels ?

Buffel : “Ik leef niet met twijfels, maar het is wel de eerste keer dat ik in deze situatie verkeer. Het kan snel keren in voetbal, zeggen ze. De trainer heeft veel spelers nodig, dat zal ook dit seizoen het geval zijn. Ik zal moeten tonen dat het goed is, als ik een nieuwe kans krijg.”

Ruud Gullit zegt dat hij over jou allerminst te klagen heeft, maar gewoon over een betere speler op jouw positie beschikt.

Buffel : “In zijn ogen is Kalou beter, nu. Maar ik heb daarvoor ook twee jaar fantastisch gepresteerd op die positie, ik zal er alles aan doen om op die positie ook weer te slagen.”

Heb je het gevoel dat alles wat je de voorbije twee jaar hier presteerde, nu iets te makkelijk in vraag wordt gesteld ?

Buffel : “Het gevoel… Ik denk van niet, want Feyenoord wil mijn contract openbreken. Ruud Gullit geeft op mijn positie nu gewoon een andere speler de voorkeur. Ik zou het ook elders kunnen, maar de trainer is daarin nogal strikt, die laat gewoon de spelers op één positie tegen elkaar concurreren. Misschien dat andere trainers wat meer schuiven, maar hij kijkt naar de kwaliteiten van een speler op een vaste positie.”

Is Kalou beter dan Thomas, Bart ?

Goor : “Neen. Kalou is anders. Thomas is enorm balvast, iemand die graag naar de bal komt en daarna ook graag de diepte opzoekt. Kalou moet het meer hebben van de individuele actie, zijn snelheid gekoppeld aan dribbelvermogen. Hij doet het goed, is in vorm en als de trainer dan voor hem kiest, is het nu misschien moeilijk om hem uit de ploeg te spelen.”

Buffel : “Als ik kies voor Kalou en die doet het goed, zou ik als trainer ook geen redenen zien om te wisselen. Maar, met alle respect, als hij mij die kans had gegeven, had ik het ook goed gedaan. Dadelijk komen er weer een pak moeilijke wedstrijden. De Graafschap of RBC, dat is wat anders dan Roda, Heerenveen, AZ, Ajax en PSV, een heel stuk lastiger. We zullen zien wat er dan gebeurt. Vorig seizoen hebben we geconstateerd dat de selectie misschien net iets te krap was, nu is ze veel sterker geworden. Voor een speler die op de bank terechtkomt, is dat even slikken, maar als club kunnen we er ons voordeel mee doen en ik ben niet iemand die snel opgeeft.”

Net daarom is het schrikken dat al in de maand september in de krant berichten over een transfer opdoken. Dat is wel héél erg snel de handdoek gooien.

Buffel : “Dat zijn zakelijke verhalen. Feyenoord wil me laten bijtekenen omdat ze geen tweede verhaal Tomasson willen ( de Deen vertrok gratis naar Milan, nvdr). Ik wil het even aankijken, hoe het sportief evolueert.”

Doorbijten betekent dus niet in januari vertrekken ?

Buffel : “Absoluut niet, maar het hangt wel van diverse factoren af, misschien wil Feyenoord me wel verkopen.”

Hoe sterk is dit Feyenoord ?

Buffel : “Ik denk dat we sterker zijn dan vorig jaar.”

Goor : “We zitten met een vrij jonge, getalenteerde, goed uitgebalanceerde ploeg, maar je moet wel opletten dat de jonge spelers niet opbranden. Europees gaan we door, dat betekent dat er nog vier extra wedstrijden komen en we opnieuw gaan reizen. Diverse jongens zijn international en gaan ook daar reizen. Als jonge gast moet je dat toch allemaal maar verteren. Ik vind ook dat we bij stilstaande fasen niet top zijn. We hebben noch de gestalte noch de sprongkracht om gevaarlijk te zijn, aanvallend maar evenmin verdedigend. Op dat vlak hebben we al wat goals geslikt, terwijl net dat in topwedstrijden belangrijke momenten zijn waarin wedstrijden worden beslist. Tegen RBC of een andere degradatiekandidaat is dat niet erg, omdat wij genoeg kansen creëren, maar in de toppers moet je die problemen uitsluiten.”

Tegen RBC speelde je net voor de verdediging. Ga je nu voor die plaats ?

Buffel : “Ik denk dat ik die positie wel kan spelen, maar dat ik het er ook wat moeilijk zou hebben, omdat ik gewend ben acties voor doel te maken en goals mee te pikken. Als je dan wat meer verdedigend staat en ziet hoe de anderen de kansen missen, heb je het wat moeilijk. Aan de rust hebben ze me gevraagd om iets meer vanuit het controlerende te spelen.”

Moet Thomas zich omscholen ?

Goor : “Neen. Ik heb in Berlijn nog rechts gevoetbald, maar daarop moet je dan niet gaan werken. Het beste wat ik hem kan aanraden, is zijn eigen spel verder ontwikkelen. Dan komt alles wel weer terug. Je mag je niet laten afleiden omdat je misschien daar of ginds meer mogelijkheden ziet.”

Jullie hebben het altijd over gezonde concurrentie en de kern moet sterk zijn, maar o wee als je naast de ploeg valt.

Goor : “Ik vind dat de pers de teleurstelling van een speler te hard beklemtoont. Thomas gaat met alles op een heel goeie manier om, maar de media vergroten het toch uit. Laten dan bijvoorbeeld de manager aan het woord en het is normaal dat die direct spreekt over vertrekken, die denkt aan zijn marktwaarde.”

Philippe Clement reageerde ook al zo gepikeerd.

Goor : “Je moet dat in zijn context zien, zijn verleden voor de ploeg. Dan vind ik dat een speler wat krediet mag opbouwen of respect verdient, ook al speel je wat minder. Misschien was zijn reactie wat overdreven, maar ik vind dat Philippe gelijk heeft als hij zegt dat hij respect verwacht. Tegenwoordig wisselen ze nogal snel, vind ik, in de richting van jongere spelers. Als trainer moet je wel voor ogen houden dat je iedereen in een seizoen nodig hebt. Welke beslissing je ook neemt, ik denk dat het belangrijk is dat je die motiveert.”

Buffel ( knikt) : “Het is aan de trainer om iets goed over te brengen.”

Daar hebben sommigen het moeilijk mee.

Buffel : “Dat denk ik wel, ja. Je moet ook spelers die op de bank zitten, overbrengen dat ze van grote waarde zijn, zodat ze, als ze spelen, het vertrouwen hebben dat ze het ook goed gaan doen. Ze moeten niet ten koste van alles iets voor zichzelf willen bewijzen, maar voetballen in dienst van het elftal. Want dat is juist het gevaar, dat ze bij een invalbeurt voor zichzelf voetballen.”

Op dat vlak, en dan komen we bij de nationale ploeg, hebben jullie met Aimé Anthuenis een bondscoach die lang vertrouwen geeft aan een speler.

Goor : “Ja. Uiteindelijk blijkt dat spelers dan veel teruggeven. Ik heb in Berlijn periodes gekend dat ik op de bank zat, maar hij behield zijn vertrouwen en als speler wil je dan wel wat terugdoen voor zo’n trainer. Conditioneel ga je ook in normale omstandigheden niet zo hard onderdoen voor anderen. Een goeie komt op een bepaald moment in zijn club toch wel weer aan spelen toe. Op dat vlak levert Aimé goed werk. Aan de andere kant heb ik wel zoiets van : ze, jullie, iedereen maakt er nu voortdurend opmerkingen over, maar je moet, in het andere geval, toch ook maar betere vinden. Blijkbaar zijn er niet zoveel spelers die stukken beter zijn dan de jongens die nu aanwezig zijn. Met alle respect, laat hen het eerst toch maar eens bewijzen.”

Met welk gevoel leven jullie naar de wedstrijd in Spanje toe ?

Goor : “Iedereen heeft het gevoel dat we iets recht te zetten hebben na dat gelijkspel tegen Litouwen. Ik vind dat we altijd goed trainen, maar in de wedstrijd liep het gewoon niet. Ik ergerde me geweldig aan de fouten die ze mochten blijven maken, op het randje van rood, zonder dat er kaarten vielen.”

Jij raakte op de duur zwaar geïrriteerd en zat voortdurend in relletjes.

Goor : “Omdat ik zag dat de scheidsrechter niet reageerde. Dus probeerde ik leven in de zaak te brengen, om hem dingen duidelijk te maken, maar de man leek er immuun voor. Hij sprak Frans noch Engels, wat kon ik anders ? Verder denk ik dat het snelle uitvallen van Mbo ons parten speelde. En uiteindelijk kom je dan toch met 1-0 voor en vind ik dat je dat moet vasthouden. Op dit niveau mag die tegengoal nooit vallen. Helaas gebeurt het bij ons iets te vaak.”

Brengen de Rode Duivels offensief voldoende ?

Buffel : “Misschien was dat niet het geval tegen Litouwen, maar je kon door die fouten nauwelijks tempo maken. Ik hoop dat we tegen een betere tegenstander als Spanje beter voetbal kunnen brengen.”

Is een systeem met drie verdedigende middenvelders niet te voorzichtig als uitgangspunt ?

Goor : “Een systeem valt of staat niet met spelers. Het hangt af van taken, en of iemand die goed of slecht uitvoert.”

Goed, maar je hebt toch spelerskarakteristieken.

Goor : “Tegen Nederland hebben we met Bisconti, Vermant en Clement gespeeld en hebben we wél aangevallen, omdat iedereen in beweging was. Nu stond je tegenover een tegenstander die achterin vier man hield en daarvoor nog eens een muur van vier man zette. En die langs achter tackelde, zonder dat de scheidsrechter bewoog. Raak daar maar door. Bovendien is het veld op Charleroi niet zo groot. Wij hebben onze beste wedstrijden op de Heizel gespeeld. Iedereen schrikt daar van het grote veld. Als je weet dat je over de buitenkanten moet, is een breed veld een ongelooflijke troef”

Direct na de wedstrijd zei iemand van de bond : “We zijn afgestraft voor onze zuinigheid.” Het Koning Boudewijnstadion huren, kost immers veel meer.

Goor : “Het was gezelliger in Charleroi, dat is een feit, maar het veld is er veel kleiner. Tegen zulke ploegen heeft de Heizel altijd in ons voordeel gespeeld. Wijk voor mijn part tegen Spanje uit naar Charleroi, dan verras je hen met een klein veldje en is er voor ons veel steun en sfeer.”

Net Spanje kan het grote stadion in Brussel vullen. Tel uit je winst.

Buffel : “Waar gaat het om ? Om de kwalificatie toch ?”

Goor : “Een ander stadion, weer wat wennen : het zijn kleine dingetjes die uiteindelijk wel geen invloed hebben op bereidheid of zo en het spel van de tegenstander, maar comfort speelt toch mee.”

Over respect gesproken : Wesley Sonck scoorde tegen Litouwen, maar leek in de aanloop naar die match lang uit de boot te zullen vallen. Verraste jullie dat ?

Goor : “Je zat met die goeie wedstrijd tegen Nederland én met het gegeven dat je in Oslo wat wilde uitproberen met het oog op Spanje. Tegen Litouwen was hij erbij, dus… Dat is net de sterkte van deze groep, iedereen aanvaardt vrij makkelijk dat hij eens op de bank zit. Veel Rode Duivels hebben het moeilijk bij hun club, maar worden toch opgeroepen. Dan zijn ze misschien blij dat ze de bank halen, in afwachting van betere tijden.”

Terug naar het offensieve. Zou jij niet graag wat meer volk in steun krijgen, Thomas ?

Buffel : “Euh… Af en toe waren er wedstrijden waarin ik geïsoleerd stond. Zeker in Duitsland. In voetbal moet je als blok verdedigen, maar ook als blok aanvallen. Wij verdedigen wel vaak als blok, maar vergeten dat soms in de aanval te doen. Op dat vlak zeg ik ja, graag wat meer steun.”

Goor : “Ik vond dat tegen Nederland iedereen wél goed bewoog en aan de bal kwam. Maar tegen Litouwen was dat moeilijk, je raakte er niet door. Je moet ook eerst een bal kunnen vasthouden, voor je kan aansluiten.”

Buffel : “Aanvallers moeten mee verdedigen, verdedigers goed doorschuiven naar voren, op voorwaarde dat de organisatie niet wordt verwaarloosd. Dat zijn, denk ik, opties voor de toekomst.”

Goor : “Sven schuift af en toe goed op, Deflandre rukt mee op, tegen Nederland vond ik Bisconti goed. Je staart te veel naar de namen.”

Timmy Simons moet verstek laten gaan. In hoeverre is dat een handicap als je weet dat Daniel Van Buyten en Vincent Kompany elk op zich wel uitstekende krachten zijn, maar tot dusver niet altijd verantwoordelijkheid namen voor hun daden ?

Goor : ” Timmy is een belangrijke patron.”

Buffel : “Iemand die leeft op vertrouwen en zekerheid biedt. Ik denk dat je met Kompany en Van Buyten twee jongens hebt die het ook kunnen.”

Goor : “Wie er speelt, maakt niet uit, als het duo maar complementair is.”

Is Van Buyten – Kompany dat ?

Goor : “Ik zou niet weten waarom niet, ze spreken toch dezelfde taal. Belangrijk is dat ze afspraken maken én dat ze de dingen die afgesproken zijn, ook uitvoeren. Met de wedstrijd in Nederland hebben we iets om op terug te vallen, met dat verschil dat we toen niks te verliezen hadden. Nu wel, je kan niet zo vrij spelen als daar, denk ik.”

Buffel : “Druk mag, daar word je juist beter van.”

Moet er vers bloed bij ?

Goor : “Ik wil wel alternatieven horen, maar wie ? Spelers moeten het eerst bewijzen in hun club. Ik hoor het graag, de roep om alternatieven, maar de spelers die nu opgeroepen zijn, hebben in het verleden al wat bewezen.”

Buffel : “We spelen inmiddels ook al een tijdje samen, ik denk niet dat het zin heeft om na één match alles om te gooien.”

door Peter T’Kint

‘Een systeem valt of staat niet met spelers. Het hangt af van taken en of iemand die goed of slecht uitvoert.’ (Bart Goor)

‘De Rode Duivels verdedigen wel vaak als blok, maar vergeten dat soms te doen in de aanval. ‘ (Thomas Buffel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier