In het voetbal kan het allemaal heel snel gaan. FrankRijkaard (43), als speler een van de iconen van het Nederlandse voetbal en van 1998 tot 2000 Nederlands bondscoach, nam ontslag omdat hij Oranje niet naar de Europese titel had kunnen leiden. En nadat hij in 2002 het bescheiden Sparta Rotterdam niet kon behoeden voor de degradatie, leek het met zijn trainerscarrière helemaal bergaf te gaan. Maar toen kreeg hij van voorzitter Joan Laporta de kans om zijn offensieve filosofie te prediken bij FC Barcelona. Het lukte niet dadelijk, want in zijn eerste seizoen (2003/04) werd hij ei zo na ontslagen. Vorig jaar leidde hij de Catalanen echter naar de eerste titel sinds lang en vandaag wordt hij aanbeden. Niet alleen omwille van de tweede opeenvolgende landstitel, maar vooral omdat zijn team het aantrekkelijkste voetbal van Europa speelt. “Ons spel schenkt me inderdaad heel wat voldoening”, erkent hij. “Zeker als dat ook gepaard gaat met erg goede resultaten. Vanaf de zevende speeldag, toen we op verplaatsing moesten naar Deportivo La Coruña, is het grote Barça opgestaan. Ik heb met grote tevredenheid vastgesteld dat het team is blijven groeien. Een trainer moet zijn team altijd zo goed mogelijk doen functioneren, maar het is evident dat dit beter lukt met talentrijke spelers die in vorm zijn en blijk geven van de juiste mentaliteit. Voetbal is en blijft een ploegsport, waarin iedereen voor elkaar moet werken.”

Rijkaard kan natuurlijk rekenen op de flitsen van SamuelEto’o, die opnieuw topschutter is in Spanje, en van Ronaldinho. Dat Rijkaard de Braziliaan op de vijfde speeldag thuis liet voor de verplaatsing naar Betis Sevilla, lijkt ondertussen iedereen vergeten. “Dat was geen straf. Net als Deco nam ik hem niet in de kern op om aan de anderen te tonen dat een hechte ploeg uit meer dan elf spelers bestaat en dat iedereen een even belangrijke rol heeft.”

Ondertussen wordt het team van Barça steeds meer vergeleken met het dreamteam waarmee JohanCruijff successen haalde. “Dat stoort met niet”, zegt Rijkaard. “Ik vind het zelfs een hele eer. Maar we leven niet in het verleden, en het is zeer moeilijk om periodes met elkaar te vergelijken. De titel is fantastisch, maar we willen natuurlijk ook nog de Champions League winnen.”

De Spaanse voetbalbond gaat openlijk het conflict aan met de FIFA. De bond besliste immers om de laatste speeldag van de competitie uit te stellen tot 20 mei. De Wereldvoetbalbond vindt dat de wedstrijd FC Sevilla-Barcelona vroeger moet worden gespeeld om de competitie niet te vervalsen. Die wedstrijd werd veertien dagen geleden uitgesteld omdat het veld onbespeelbaar was door de met de bakken uit de hemel vallende regen.

Fabio Aurelio, de linksback van FC Valencia kan op heel wat belangstelling rekenen. Villarreal en Liverpool toonden openlijk interesse, maar ook Real Madrid zou hem naar verluidt hebben gevraagd om te wachten vooraleer een beslissing te nemen. Er wordt immers gefluisterd dat Roberto Carlos wel eens de Spaanse hoofdstad zou kunnen verlaten. Aurelio zou dan een gedroomde opvolger zijn.

Nando Yosu beloofde dat hij een pelgrimstocht van 70 kilometer te voet zal doen als hij erin slaagt Santander in eerste klasse te houden. Hij neemt daarmee een idee over dat indertijd werd gelanceerd door Javier Irrureta, toen die nog trainer was bij La Coruña.

Asier Riesgo, de doelman van Real Sociedad, liep na een botsing met een tegenstander een hersenschudding op.

Manuel Llorente stapt na tien jaar op als algemeen directeur van FC Valencia.

Malaga zit in slechte financiele papieren. Na de wedstrijd op het veld van Villarreal, vorige woensdag, aten de spelers in het hotel om dan om middernacht met de bus naar Andalusië terug te keren. Een trip van liefst acht uur. En dan te bedenken dat sommige spelers in België durven klagen…

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier