Hoffenheim beleeft het meeste plezier.

“We gaan niet om alleen het stadion te bekijken”, verklaarde eigenaar Dietmar Hopp aan persbureau DPA in de aanloop naar de topper van afgelopen vrijdag. Het was immers wennen, dat zijn 1899 Hoffenheim plots voor de confrontatie tegen Bayern München de status van koploper en kampioenskandidaat meekreeg. “Over een premie voor een eventuele titel hadden we het nog geen moment”, bekende de miljardair. “De enige bonus die we vastlegden, is die als we niet degraderen.”

Het tekent volledig de sfeer bij de werkgever van Demba Ba (ex-Moeskroen), dat slechts in blessuretijd met 2-1 verloor van Bayern. De dorpsclub verrast al maanden met virtuoos én effectief spel. Zo kinderlijk naïef, onschuldig en blij als de fans reageren, zo onbevangen en artistiek spelen de voetballers. Altijd aanvallend, met het doel iets moois te laten zien, te winnen en te scoren.

Architect van het succes is trainer Ralf Rangnick (50). De ‘professor’, zo luidt zijn bijnaam al jaren. Kwam als voetballer niet verder dan de Regionalliga en heeft lak aan de traditionele voetbalmethoden. Hij weet wat hij wil: altijd de bal naar voren. Om niet in opportunisme te vervallen kiest hij voor balvaardige spelers uit alle continenten. De uitblinkers zijn de Duitse neo-international Tobias Weis, de Bosniërs Sead Salihovic en topschutter Vedad Ibisevic, en de Braziliaanse virtuoos Eduardo.

De spelersgroep is gemiddeld 24 jaar en zeker niet duur. Op Eduardo na, die acht miljoen euro kostte. Het budget is met 20 miljoen euro betrekkelijk laag. Spelers die elders niet voldeden, werden door eigenaar Hopp met steun van manager Jan Schindelmeister, Rangnick en technisch directeur Bernhard Peters – een oud-bondscoach van het Duitse hockeyteam – grondig gekeurd en goed bevonden. Dankzij geavanceerde trainingsmethoden, die worden ondersteund door sportpsycholoog Hans- Dieter Hermann, gaat er voor miskende talenten een nieuwe wereld open. “Je moet de voetballer als mens benaderen”, weet Rangnick. “Spelers individueel benaderen, naar hun talent kijken en daarop inspelen. Voetbal is topsport, maar vooral amusement. Als de spelers plezier uitstralen, dan slaat dat automatisch over op het publiek.”

Volgens Kicker speelt de pijlsnelle Kroatische aanvaller Ivica Olic (29) vanaf volgend seizoen niet langer voor HSV. Hij kan bij Juventus immers een contract voor vier jaar tekenen, met een salaris van meer dan drie miljoen euro.

De komende vier jaar blijven de tv-rechten van de eerste en de tweede Bundesliga in handen van Premiere, dat 1,648 miljard euro neertelde. ARD behoudt de beeldrechten van de Sportschau op zaterdagavond.

Doelman Timo Hildebrand (29), ongelukkig bij Valencia, bereikte een akkoord over een onmiddellijke contractontbinding. Hij kan rekenen op belangstelling van TSG 1899 Hoffenheim, FC Keulen en Borussia Dortmund.

Gladbachtrainer Hans Meyer wil zich graag ontdoen van drie spelers. Tijdens de winterstop hoopt hij voor drie miljoen euro nieuwkomers aan te werven.

Schalkemanager Andreas Müller kondigt veranderingen aan. De positie van de Nederlandse trainer Fred Rutten staat volgens hem niet ter discussie. Een aantal spelers moet weg en het geleuter over een mogelijke titel moet stoppen.

Opmerkelijk nieuws vanuit München. Karl-Heinz Rummenigge kondigde in Kicker aan dat er met aanvoerder Mark van Bommel wordt gesproken over een contractverlenging. Ook Bastian Schweinsteiger en Zé Roberto krijgen een nieuw voorstel.

Volgend seizoen wordt de winterstop in de eerste en de tweede Bundesliga gevoelig ingekort. De competitie begint in het weekend van 8/9 augustus, er wordt een korte pauze gehouden tussen 21 december en 15 januari, de competitie eindigt – met het oog op het WK in Zuid-Afrika – op 8 mei.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier