Zes op zes in de competitie en een gelijkspel op verplaatsing bij het IJslandse Fylkir, wat riant uitzicht biedt op plaatsing voor de Uefabeker : er zijn slechter trainersdebuten denkbaar als dat van Lorenzo Staelens, de beginnende trainer van Excelsior Moeskroen.

Het trainerschap bevalt, zeker ?

Lorenzo Staelens : Op dit moment kan ik uiteraard alleen maar tevreden zijn met de resultaten. En de ploeg brengt bovendien goed voetbal op de mat. Ik zou ook een pluim op de hoed willen steken van Gil Vandenbrouck, want hij heeft er voor gezorgd dat iedereen fysiek op punt staat. Met deze zes op zes kunnen we iets geruster aan de volgende opdrachten beginnen. Zaterdag wacht de verplaatsing naar Antwerp, nadien volgen de toppers RC Genk en Anderlecht.

De hand van Lorenzo Staelens is al duidelijk merkbaar. Je koos voor een aantal jonge spelers in de basis. Ze stelden niet teleur.

Ik ben erg tevreden over de houding van die jonge gasten. Vooral Charlet en Filston doen het eigenlijk nog beter dan gehoopt. Soms maken ze nog wel eens fouten die je bij een ervaren speler niet zal zien, maar dat is normaal op hun leeftijd. In IJsland zag je dat er af en toe twijfel in hun spel sloop en tegen Gent wilden ze op het einde van de wedstrijd de zaak forceren, terwijl het er juist op aankwam de bal in de ploeg te houden. Maar kan ik ze dat kwalijk nemen ? Nee toch, ’t is maar door wedstrijden op het hoogste niveau te spelen dat je bepaalde dingen leert.

Opvallend tegen Gent was de keuze voor Koen De Vleeschauwer centraal op het middenveld en Mbo Mpenza op de rechterflank. Waarom ?

Ik wilde vermijden dat Steve Dugardein tegen een overmacht kwam te staan op het middenveld. Daarom vroeg ik Koen De Vleeschauwer om een handje toe te steken centraal. De driehoek De Vleeschauwer-Dugardein- Tonci Martic deed het trouwens uitstekend. Ik verwachtte Jimmy Hempte bij Gent op de linksachter ( Olde Riekerink posteerde daar uiteindelijk Ibrahima Faye, nvdr), iemand die vaak de ruimte induikt. Met Mbo bij ons op rechts had ik iemand die daar voor weerwerk kon zorgen.

Na verloop van tijd mocht Mpenza opnieuw in de punt van de aanval.

Op die manier konden we meer profiteren van de ruimte die er lag en meer druk ontwikkelen. Marcin Zewlakow stond bij momenten wat eenzaam in de spits. Hij had het niet gemakkelijk, maar verdient alle lof voor zijn puike wedstrijd. Hij liep zich de longen uit het lijf. Maar ik beschik over de luxe dat als Marcin moe is, ik altijd Claude Bakadal achter de hand heb. Met zijn kracht en snelheid kan Bakadal elke verdediging pijn doen.

Wat vond je van je Europese debuut als coach ?

Met 1-1 doe je een goeie zaak. Over de manier waarop we dat resultaat bereikten, kan je discussiëren. De omstandigheden zaten niet bepaald mee. De strakke wind maakte dat we onze technische meerwaarde nauwelijks konden gebruiken. Die jongens aarzelden niet om hun voetje te zetten. Francky Vandendriessche werd geregeld aan het werk gezet, maar hij bewees andermaal zijn waarde. In de eerste helft voetbalden we behoorlijk, nadien kwam het erop aan te overleven. Daarin zijn we geslaagd. Nu moeten we de klus klaren in de terugwedstrijd.

door Daniel Devos

‘Ik ben tevreden met de resultaten. Bovendien brengen we goed voetbal op de mat.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier