Seizoen nummer drie voor Harm van Veldhoven aan het roer van Cercle Brugge. Het eerste verliep zorgeloos, het tweede moeizaam. Waarschijnlijk wordt dit het laatste jaar van de genaturaliseerde Nederlander bij groen-zwart. Zijn ambities reiken inmiddels verder dan een bescheiden team in de grijze middenmoot van het klassement houden.

VERDEDIGING

Geen andere keeper in de eerste klasse die vorig seizoen zo vaak de bal uit zijn netten diende te vissen als Francky Vandendriessche. In de competitie moest hij zich liefst 56 keer gewonnen geven. Hoewel Vandendriessche zeker niet de enige verantwoordelijke was bij al die tegendoelpunten, werd duidelijk dat zijn ervaring niet de verwachte vruchten afwierp. En de coaching die hij had kunnen geven, kwam er ook al niet uit. “Het ontbreekt mij aan kracht om het initiatief te nemen”, liet hij zich in een interview met dit blad ontvallen. Het gebrek aan leiderschap was een probleem dat in de loop van het seizoen, door de langdurige blessures van sterkhouders Denis Viane en Djordje Svetlicic, almaar acuter werd. Nu die laatste naar AA Gent getransfereerd werd, rekent Van Veldhoven in de eerste plaats op Viane om de ploeg op sleeptouw te nemen. Valt hij weer uit, dan zit Cercle opnieuw in hetzelfde schuitje.

De vervanging van Svetlicic komt uit Macedonische hoek. Igor Gjuzelov, een makkelijk infiltrerende, kopbalsterke centrale verdediger, ruilt Metalurh Donetsk voor Cercle. De overige plaatsen in de defensie worden vermoedelijk, net als het afgelopen seizoen, ingevuld door Jimmy De Wulf en Tom Van Mol.

Anthony Portier, die tijdens de winterstop overkwam van tweedeklasser KV Oostende om de gaten die door blessures in de verdediging vielen, op te vullen, kan waarschijnlijk niet langer rekenen op een basisstek. Hij verteerde de snelle overgang naar het hoogste niveau niet probleemloos. Van Veldhoven houdt hem wel achter de hand mocht Gjuzelov het niveau niet snel genoeg oppikken.

Wouter Artz is een tweede nieuw gezicht bij de West-Vlamingen. Hij speelde vorig seizoen bij Excelsior Rotterdam. Artz kan zowel links achteraan als links op het middenveld zijn plan trekken, maar is met zijn 21 jaar nog jong.

MIDDENVELD

Op het middenveld stelt groen-zwart het dit seizoen zonder Harold Meyssen. Hoewel hij het afgelopen seizoen niet meer zijn niveau van weleer haalde en interne strubbelingen hem meermaals aan de kant hielden, blijft hij een belangrijk verlies. Vit Valenta kende in zijn eerste seizoen vooral veel aanpassingsproblemen na een jaar in de Nederlandse amateurklasse. De bank was doorgaans zijn beste vriend. Dat er gespeeld werd met de gedachte om hem uit te lenen, was dan ook geen verrassing. Maar in de voorbereiding kwam het talent van de Tsjech plots weer bovendrijven, waardoor Van Veldhoven die plannen voorlopig in de koelkast stopte.

Brian Pinas bleek in zijn eerste jaar bij Cercle een meerwaarde voor de West-Vlamingen. Vooral op de linkerflank liet hij mooie dingen zien. Ook Christophe Grondin haalde, als hij zijn kans kreeg, doorgaans een aardig niveau. De centrale posities op het middenveld kunnen ingevuld worden door Milenko Milo- sevic en de balvaste Slobodan Slovic.

Voor Dieter Dekelver lijkt Van Veldhoven een plaatsje op de rechterflank in gedachten te hebben. Frederik Boi, die door zijn loopinspanningen telkens wat tekortschiet bij zijn acties, is een andere optie voor die positie.

AANVAL

De meeste goals worden nog altijd verwacht van Darko Pivaljevic. Versterking voor het aanvallende compartiment komt over van derdeklasser KM Torhout : Tom De Sutter. Voor de West-Vlamingen valt te hopen dat hij meer kan tonen dan Ibad Muhamadu, die Cercle in de winterstop haalde, snel in de strijd gegooid werd, maar vrij bleekjes voor de dag kwam en al een nieuwe ploeg zoekt. De Sutter is net als Artz pas 21, maar toont zich toch al een stevige voetballer die als aanspeelpunt in de spits kan fungeren. Met zijn 1,92 meter is hij de langste speler bij groen-zwart.

Van Veldhoven kan het voetbal van Cercle ten slotte kruiden met het creatieve spel van de talentvolle, maar soms nog nonchalante jongeling Stijn De Smet.

CONCLUSIE

Het beleid van Cercle Brugge waarbij spelers voor wie een aanvaardbaar bod komt, zomaar mogen gaan, heeft nefaste gevolgen op het sportieve vlak. Een afdoende vervanging vinden voor sterkhouders die de club verlaten, blijkt geen sinecure, zeker niet omdat de financiële mogelijkheden beperkt zijn en risico’s gemeden worden. Of Cercle een zorgeloos jaar kan beleven, hangt in grote mate af van de mate waarin Gjuzelov in staat is de leemte die Svetlicic achterlaat, op te vullen. Daarnaast moet Van Veldhoven alweer hard hopen dat blessures achterwege blijven. Afdoende wisselmogelijkheden om belangrijke pionnen te vervangen zijn er amper.

KRISTOF DE RYCK