Hoera voor onze Rode Duivels! Het is welgemeend, ook wij zaten van de zomer met de driekleur voor onze tv. Het leek de goednieuwsshow: sportief sowieso, maar ook extrasportief, met grote financiële winsten voor de KBVB, en – jawel – wat extraatjes voor de amateurclubs. De bijdrage op aansluitingen zou worden gehalveerd (jammer, wel pas vanaf volgend seizoen) en hier of daar zouden er nog wel wat apennootjes uit de boom kunnen vallen.

Wat lezen we echter vandaag? Er zou voor minstens 500.000 euro verkwist zijn aan ‘vergeten’ rekeningen in Brazilië en bonussen aan vooraanstaande bondsleiders. We houden een slag om de arm, maar indien dit klopt, is het niet minder dan wraakroepend.

Sta mij toe een lans te breken voor het lot van onze ‘kleinere’ clubs. Nee, niet de profclubs, die gretig uit de vetpot der tv-rechten mogen graaien. Dat het niveau van de Jupiler Pro League jaar na jaar daalt en het aantal bedenkelijke derderangsbuitenlanders omgekeerd evenredig stijgt, maakt niet de rekening van de amateurclubs. Nee, hen is het al lang pijnlijk duidelijk dat zij helemaal niets in de pap te brokken hebben.

Dat de profclubs opkomen voor het eigenbelang, dat kunnen we ergens nog begrijpen. Maar dat de Belgische Voetbalbond zich niets aantrekt van het amateurvoetbal, is onbegrijpelijk. Puur sportief bekeken viel er wel wat beweging te noteren: verplichting om trainers met een UEFA A-diploma aan te stellen of 2 tegen 2 op kleine doeltjes bij de U6 (rekening voor de doorsneeamateurclub: 1500 euro). Ja, het belang van de kleine voetballer stond voorop. Dat die kleine voetballer bij het minste blijk van talent kosteloos kan worden weggeplukt, mag echter geen bezwaar heten. Compensatie voor de amateurclub: nul euro.

Wanneer zal een deftige opleidingsvergoeding eindelijk eens worden overwogen? Hallo, iemand? De tweede en derde klasse van ons voetbal zijn op sterven na dood, maar geen mens die ervan wakker ligt.

Maar gelukkig: onze Voetbalbond doet het goed! Het sportieve beleid is in de bekwame handen van mensen als Philippe Colin – die ze ook bij Anderlecht koesteren als de voetbalkenner die onder andere de felbejubelde Triguinho naar Brussel haalde – en het financiële beleid is net als na Euro 2000 (Tubize…) op weg naar maximalisatie van de winst die ons de laatste jaren in de schoot is gevallen…

Ach, ik weet het, ik kan de frustratie moeilijk verbergen. Laat ik het houden op een finale noodkreet: ons amateurvoetbal verdient beter voor alle inspanningen, maar wanneer luistert er eens iemand?

Chris Kwanten, Bocholt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier