ambitie play-off 1

Jordan Botaka © BELGA

B rys paste tijdens de voorbereiding zijn favoriete strategie toe: zijn spelers laten zwoegen en via lange en extensieve trainingen kilometers laten malen. Pas deze week legde hij de nadruk op intensieve oefeningen. Het nieuwe STVV speelt naar het beeld van zijn coach: met veel passie, gedrevenheid en lef. Op de synthetische ondergrond van Stayen zal het onderhoudende voetbal van de Truienaars helemaal tot uiting kunnen komen.

VERDEDIGING

In het verdedigende departement heeft Brys zoveel keuze dat hij met sprekend gemak twee achterhoedes kan vormen. Steppe krijgt wellicht de voorkeur op Pirard. Op voorwaarde dat hij verlost is van zijn rugblessure. Teixeira is een zekerheid en zal de eerste weken een tandem vormen met García. De van Juventus overgenomen Spanjaard combineert flegma met bovengemiddelde uitvoetballende kwaliteiten en is een echte openbaring centraal achterin. Het zou zo maar kunnen dat sterkhouder Kotysch, die zeker niet klaar geraakt voor de competitiestart, voor het eerst in jaren tevreden zal moeten zijn met een plaats op de bank. De Japanner Tomiyasu en Mmaee, ex-Standard, zijn respectievelijk nummer vier en vijf in de hiërarchie.

Op links moet De Norre zijn puike debuutseizoen bevestigen en mag hij stevig weerwerk verwachten van Thallyson en Antunes. Rechts staat zowaar Botaka. Brys moest vaststellen dat de 25-jarige winger op aanvallend vlak te weinig rendement haalde en is ervan overtuigd dat hij hem in sneltempo kan omvormen tot een moderne back. Het is nu wachten tot Botaka zelf de klik maakt en inziet dat hij op die positie de grootste kans maakt om te spelen.

ambitie play-off 1

MIDDENVELD

De Bruyn is de coming man op het middenveld. Hij heeft een actie in huis, komt gemakkelijk voor goal en maakt voldoende meters om zijn flank af te dekken. De samenwerking met De Norre is nog voor verbetering vatbaar. Legear moet net als vorig seizoen de schwung erin brengen en heeft het voordeel dat hij puur op ervaring kan voetballen.

De grootste uitdaging zal zijn om de frêle Ceballos fit te houden. Hij kon een tijdje geleden een operatie aan zijn zeurende adductoren afwenden, maar na elke match komt de pijn op. De Petter en De Sart vullen elkaar perfect aan en vormen het hart en de longen van de ploeg. Bij afwezigheid van een van die twee zal Brys heel inventief moeten omspringen met zijn spelerskern.

AANVAL

In afwachting dat Boli helemaal fit wordt verklaard, krijgt nieuwkomer Nazon voluit zijn kans. De Haïtiaan scoorde vorig seizoen in de Engelse derde en vierde klasse 12 keer in 37 matchen en is met zijn diepgang, combinatievermogen en koelbloedigheid voor doel het ideale speerpunt van het aanvallende compartiment. Met Ceballos en Bezus in zijn rug moet Nazon er alleen voor zorgen dat hij op de juiste plaats staat. Voorin moet vooral Bezus de operaties leiden. Het systeem met een diepe spits is niet toevallig een kleine toegeving naar Bezus toe, die zo meer ruimte heeft om overal rond te zwerven.

Acolatse is in theorie een degelijke versterking voor elke Belgische middenmoter, maar voetbaltechnisch en conditioneel is hij nog niet klaar om een rol van betekenis te spelen in de ploeg. De kwieke Sekine, gehuurd van het Duitse Ingolstadt, en Janssens zullen nog een tijdje moeten aanklampen.

CONCLUSIE

De ruggengraat van het elftal bleef intact en werd aangevuld met jongens als García, De Bruyn en Nazon die aanspraak mogen maken op een basisplaats. Maar ondanks een ruime kern van dertig spelers zit Brys met een gigantisch probleem mochten er enkele key players uitvallen. Centraal op het middenveld en vooraan is de spoeling wel heel dun om tot het einde van de reguliere competitie mee te dingen voor plaats één tot zes. STVV heeft alle recht om een ticket voor play-off 1 te ambiëren – het getuigt zelfs van veel branie dat het bestuur die ambitie durft uit te spreken. Het spelersmateriaal dat voorhanden is, staat echter niet in verhouding tot de onrealistisch hoge verwachtingen die Stayen koestert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier