De elfde plaats in de competitie 2005/06 vormde een teleurstelling voor Charleroi, dat een seizoen eerder nog de vijfde plaats had gepakt. De bereikte halve finale van de beker van België kon het blazoen wat oppoetsen. Toch blijft het bestuur declameren dat het zich geregeld in de top vijf wil installeren, maar de vraag rijst of deze ambitie straks wel haalbaar is met een spelerskern die aan kwaliteit lijkt te hebben ingeboet. De Zebra’s zagen voetballers vertrekken die er een miserabel seizoen op zitten hadden (Toni Brogno, Velimir Varga) maar net zo goed jongens die wel op niveau presteerden (Loris Reina, Gérald Forschelet, Sergiy Serebrennikov, Nasredine Kraouche). En vooral speelde Charleroi François Sterchele kwijt, die in de eerste klasse debuteerde met negen goals. Van de binnenkomende transfers getuigde alleen Cyril Théreau in het verleden van opportunisme. Tim Smolders en Denis Souza de Guedes daarentegen moeten nog alles bewijzen. Afwachten of ze zich echt als versterkingen kunnen profileren. Jacky Mathijssen sleutelt al een paar jaar onverdroten aan het systeem : 4-4-2, 4-3-3, 4-5-1, 3-5-2. Allicht vangt hij straks het seizoen aan met het concept van de terugronde van vorig seizoen : een 4-4-3. Wat hij bij uitwedstrijden wellicht zal vertalen naar een 4-5-1.

VERDEDIGING

Twee keer goed nieuws voor het defensieve gedeelte van Chaleroi. Bertrand Laquait blijft hoogstwaarschijnlijk – net als vorig jaar deze tijd vreesde men dat hij zou vertrekken. En de verdediging (de op zes na beste van de vorige campagne) kan integraal behouden worden met Frank Defays-Laurent Ciman-Mahamoudou Kéré-Dante. Defays is opgeklommen tot gevestigde waarde en krijgt almaar meer offensieve vrijheid. Ciman is in 2005/06 helemaal doorgebroken. Kéré bevestigde en het verlengde verblijf van Dante (vanuit Rijsel neergestreken tijdens de winterstop) is een aangename verrassing. Een negatief puntje toch : op het vlak van wisseloplossingen is Mathijssen niet verwend.

MIDDENVELD

De trainer van Charleroi pakte vorig seizoen veel thuiswedstrijden aan met één defensieve middenvelder en twee mannen vóór hem. In de slotfase en bij een voorsprong draaide hij de driehoek dikwijls om en deed voort met twee verdedigende spelers en één offensieve. Bij uitwedstrijden koos de coach steevast voor voorzichtigheid. In de configuratie met één enkele verdedigende middenvelder was Sébastien Chabaud een zekerheid. Intussen lijkt hij totaal hersteld van de ernstige blessure die hem tijdens de terugronde van het veld hield. Thibaut Detal fungeert als favoriete stand-in en als tweede man bij de optie voor twee verdedigende middenvelders. In offensief opzicht kunnen diverse duo’s gevormd worden met spelers als Fabien Camus, Abdelmajid Oulmers, Grégory Christ en Smolders. Hoe dan ook ligt het gemiddelde aan techniek van dit viertal hoger dan bij de meeste vergelijkbare clubs. De Braziliaan Dante kan eventueel naar het middenveld opschuiven, mocht Mathijssen voor een 4-4-2 kiezen. Souza de Guedes verhuist dan naar de plaats van linksachter.

AANVAL

Vooraan bieden zich potentiële titularissen aan voor één plaats. In de voorbereidingsperiode boekte Théreau winst op punten. In het verleden speelde Orlando vaak op die positie en een goede Orlando doet tegenstanders pijn. Het ontbreekt de Braziliaan alleen aan regelmaat.

Op het einde van vorig seizoen brak Joseph Akpala door. Hij straalde toen frisheid uit, maar hoe zwaar weegt hij over een heel seizoen bekeken, wanneer hij de rol van joker moet overstijgen ? Izzet Akgül ten slotte is de onbekende factor van het moment. In 2004/05 acteerde hij briljant maar het vorige seizoen werd vergiftigd door tal van blessures en de doorbraak van Sterchele. Fysiek lijkt Akgül weer in orde. Maar is hij ook mentaal scherp ? Hij weigerde de transfer die de club in Israël voor hem had geregeld. Waarnemers hebben niet het gevoel dat Akgül er tegenwoordig supergemotiveerd bij loopt.

BESLUIT

Bij Charleroi blijven de woorden bijzonder ambitieus, maar veel daden worden er vooralsnog niet aan toegevoegd. Gezien de financiële toestand van de club (terug te betalen leningen bij de bank, de onvermijdelijke terugschroeving van de recettes gezien de stad Charleroi niet langer meer 2500 plaatsen per thuismatch opzij laat zetten) mikt Charleroi de eerstvolgende jaren best niet te hoog. Een seizoen zonder sportieve zorgen en zonder strijd in de kelder van het klassement zou al een succes zijn.

PIERRE DANVOYE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier