Sportief en financieel realisme vormen al bijna tien jaar de stevige pijlers van het beleid van Oud-Heverlee Leuven, sinds het in 2002 ontstond uit een grote Leuvense fusie, en daar heeft de euforie na de promotie naar de topklasse – de eerste in ruim zestig jaar – geen verandering in gebracht. OHL bleef zijn principes trouw, daarin voluit bijgetreden door zijn coach Ronny Van Geneugden. De nieuwkomers zijn hoofdzakelijk Belgisch, jong en getalenteerd, aangevuld met de ervaring van Frederik Boi en Kevin Roelandts.

ï VERDEDIGING

Yves Lenaerts is het sluitstuk. OHL zoekt nog iemand die de concurrentie met hem aankan, zeker als doublure Fred Desomberg andere oorden zou opzoeken. Er waren concrete contacten met Koen Casteels, maar de Genkenaar koos voor Hoffenheim. De flankverdedigers uit het kampioensjaar, Pieter Nys en Koen Weuts, zijn eigenlijk centrumverdedigers en gaan daar nu de concurrentie aan met Wim Raymaekers en Nicky Hayen. Voor hun posities werden met Boi en Christophe Diandy vaste waarden aangetrokken. Hayen, samen met Boi de meest ervaren Leuvenaar, vormt met zijn kopbalsterkte ook op stilstaande fases voorin een wapen. Hij lijkt een zekerheid. De anderen zijn aan elkaar gewaagd, al geldt jeugdinternational Weuts als het grootste talent. In ieder geval beoogt OHL voor het hart van zijn verdediging nog een kwaliteitsinjectie.

ï MIDDENVELD

Van Geneugden speelt doorgaans met een driehoek met de punt naar voren op het middenveld. Voor de twee verdedigende posities gaat het in principe tussen Jorn Vermeulen, Kenneth Van Goethem en Maxime Annys. Annys is geschorst op de openingsspeeldag tegen Anderlecht. In de punt is Roelandts een certitude, met Sandro Bloudek als wissel. Vooral in Roelandts worden hoge verwachtingen gesteld.

ï AANVAL

OHL werd kampioen in de tweede klasse met drie spitsen. Alleen de inmiddels 30-jarige Bjorn Ruytinx bleef, Hamdi Harbaoui en Kurt Weuts vertrokken. Weuts was derde keus, maar met Harbaoui verloor OHL zijn garantie op doelpunten. Zijn vertrek moet worden opgevangen door de topschutter van de derde klasse, Patrick Amoah. Een snelle Zweed met Ghanese roots en potentie, maar die nog stappen moet zetten. Wellicht wordt hij niet meteen voor de leeuwen geworpen en zal Ruytinx de eerste klappen opvangen. Was Harbaoui sterk met het hoofd en in de balaanname, Amoah zoekt veeleer de diepte op. Van Geneugden wil er graag nog een struise, balvaste targetspits bij, genre Dalibor Veselinovic. Een simpele rekensom leert dat OHL het voorlopig met één aanvaller minder rooit dan vorig seizoen.

Voor de aanvoer vanaf rechts is Jordan Remacle een zekerheid. Na enkele jaren in Nederland groeide de ex-Genkenaar vorig seizoen uit tot een ware assistkoning die bovendien zelf ook goed was voor een pak doelpunten. Tail Schoonjans is zijn doublure. Op de linksbuiten liggen Thomas Azevedo en Emmerik De Vriese met elkaar in balans. Twee snelle, dribbelvaardige flankaanvallers, van wie de al wat oudere De Vriese zijn ervaring voor heeft. Beiden maken hun acties zowel buitenom als binnendoor. Azevedo kan ook op rechts worden uitgespeeld.

ï CONCLUSIE

Een plaats in play-off 2 is een veilige ambitie voor OH Leuven, maar meer dan ooit geldt hier het cliché van het belang van een geslaagde start. De opener thuis tegen Anderlecht wordt een financiële voltreffer, maar is sportief een harde noot, en daarna volgen twee uitduels in West-Vlaanderen, tegen Zulte Waregem en Club Brugge. Geen cadeau van de kalendermaker. Als de puntenoogst tegenvalt, is het direct van moeten op speeldag vier in de streekderby tegen YR KV Mechelen. Gemakkelijk is anders.

OUD-HEVERLEE LEUVEN

Adres: Kardinaal Mercierlaan 46, 3001 Heverlee

Tel. : 016-22 85 08; fax. 016-29 19 34

Internet: www.ohl.be

E-mail: info@ohl.be

Voorzitter: Jan Callewaert

Gedelegeerd Bestuurder: Paul Van Der Schueren

Sportief verantwoordelijke: Eddy Vandezande

Commercieel: Michel Degroote

Stadion: Den Dreef, 8.700 plaatsen

Sponsors: Option, Rayden Transport, Dataflow, Tegel Concept, GMS, Texet, Federale Verzekering, Passe-Partout, AB-Inbev en Vermarc

Budget: 6 miljoen euro

Aantal Belgische internationals:

Totaal aantal interlands:

Speler met de meeste interlands:

DOOR JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier