Walter Zenga mikt met Palermo op de titel.

Bij Palermo lijkt voorzitter MaurizioZamparini dit seizoen niet langer de enige te zullen zijn die ophefmakende verklaringen aflegt. Bij de obligate vraag naar de doelstellingen voor dit seizoen verklaarde de nieuwe coach WalterZenga immers onomwonden dat hij op de titel mikt. De vroegere doelman van de nationale ploeg, die ooit de bijnaam Spiderman kreeg, zegt dat het niet om een gratuite verklaring gaat: “Ploegen als Bordeaux, Urziceni en Shakhtar Donetsk konden het wel. Waarom wij dan niet?”

Dankzij zijn verklaringen in het La’ di Moret hotel in Udine, tijdens een rechtstreekse uitzending van Sky Sport 24, weet Zenga nu al dat Palermo dit seizoen meer media-aandacht zal krijgen dan tijdens de voorgaande competities. Tegelijk zette hij kwaad bloed bij de eigen fans omdat er voor het oefenkamp in Oostenrijk geen enkele training in Palermo zelf op het programma stond. Officieel heette het dat een ploegvoorstelling in Palermo zelf niet kon omdat het niet paste in de agenda’s van de voorzitter en de coach. Maar eigenlijk wilde de club gewoon rellen vermijden omdat de ultra’s van de club Zenga eigenlijk niet graag zien komen omwille van zijn recente verleden bij Catania. Hoe dan ook, de coach is vorige donderdag met dertig spelers op oefenkamp vertrokken naar de Oostenrijkse bloemenstad Sankt Veit an der Glan.

Of het team, met eigenlijk exact dezelfde kern als vorig seizoen, daadwerkelijk titelambities mag koesteren, valt ten zeerste te betwijfelen. Echte versterkingen zijn er immers nog niet. Nieuwkomers, zoals doelman FedericoAgliardi, zijn spelers die terugkeren na een uitleenbeurt aan een ander team of jonge talenten zoals AntonioMazzotta. Overigens zijn enkel Fontana en Savini, die einde contract waren, vertrokken, zodat er geen nieuw geld in het laatje zit bij Palermo. Bovendien is de club begonnen aan een partijtje armworstelen met sterkhouder Simplicio. Diens contract loopt af in juni 2010 en de loonsverhoging die hij vraagt in ruil om bij te tekenen wil de club niet toekennen. Gezien ook de afwezigheid van Liverani is het mikken op een UEFA Cupplaats, die de laatste twee seizoenen nipt verloren ging door een gebrek aan regelmaat, wellicht realistischer dan het meedoen voor de scudetto.

Vorig weekend was het weer bijzonder onrustig op de training van Juventus. Ultra’s gooiden rookbommetjes om te protesteren tegen de komst van Fabio Cannavaro, die pas op 16 juli de trainingen hervat. Al sinds de eerste training roepen driftkikkers dingen als: “Cannavaro, we willen je hier niet meer” en “Cannavaro, lafaard”. Ze ontrolden ook al spandoeken met daarop “Madrid gooide je eruit, Napels spuwde je uit en nu kom je uit gulzigheid weer naar hier” en “Haat, misprijzen en wroeging voor een verrader”. De fans zijn kwaad op hem omdat hij de ploeg in de steek liet toen Juventus naar tweede klasse zakte.

Moris Carrozzieri, de verdediger van Palermo, die op 23 april positief werd bevonden op het gebruik van cocaïne, kreeg van het Italiaanse olympisch comité CONI een schorsing van twee jaar. In 2006 had hij samen met zijn ex-teamgenoot van Sampdoria Francesco Flachi al eens een schorsing van twee maanden opgelopen wegens het gokken op voetbalwedstrijden.

Pato, de Braziliaanse spits van Milan, vertrok niet mee op oefenkamp omdat hij die dag trouwde met Sthefany Brito. Er waren 1500 gasten uitgenodigd op het feest en er was een wachtlijst opgesteld met mogelijke gegadigden om mensen die niet naar Rio konden gaan, te vervangen. De avond voor hun eigen trouwfeest woonden Pato en zijn bruid dat van de zus van Ronaldinho bij in Porto Alegre.

Pavel Nedved, de middenvelder van Juventus, weet niet goed wat hij wil. Nadat hij eerder een punt achter zijn loopbaan zette, wilde hij toch nog dat Juventus zijn contract verlengde. De club ging daar niet op in, zodat hij contact zocht met Lazio. Nu heeft hij laten weten dat hij liever niet meer in Italië wil voetballen.

Ricardo Quaresma, de Portugese spits van Inter, begon aan het seizoen met een forse boete omdat hij aan het stuur van zijn Ferrari meer dan twee en een half uur te laat op de eerste training verscheen. Ook vorig seizoen kon de Portugees, die voor 30 miljoen euro was gehaald, al niet overtuigen. In januari werd hij uitgeleend aan Chelsea, maar ook in Londen kreeg hij geen speelgelegenheid.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier