Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De basketbalcompetitie 2004-2005 belooft vuurwerk. Charleroi is versterkt, maar ook Oostende straalt weer van ambitie. En dan liggen Luik, Bergen en Antwerpen nog op vinkenslag. Tien coaches aan het woord.

Spirou Charleroi

Iedereen is het erover eens dat Charleroi op papier de sterkste ploeg heeft. Akkoord ?

Savo Vucevic : “Oké, maar op papier is iedereen goed. Oostende en Bergen hebben ook knappe transfers gedaan, op papier zijn zij dus eveneens sterker. We moeten afwachten wat dat in het seizoen zal geven. Maar goed, als iedereen ons naar voren schuift als titelfavoriet, dan heb ik er geen probleem mee om die favorietenrol op ons te nemen. Ik denk ook dat we beter zijn dan vorig seizoen, want toen kenden we toch enkele kleine probleempjes, daar hebben we met de transfers iets aan proberen te doen. Ik ben tevreden : ik beschik over een ruime kern van elf profspelers en de complementariteit in de ploeg is groot. Een brede kern is zeker geen overbodige luxe wil je op drie fronten meestrijden.”

Uw moeilijkste taak zal eruit bestaan om al die grote namen zonder mopperen in team te laten spelen.

“Misschien, maar alle spelers die bij Charleroi tekenen, weten op voorhand dat hier maar één principe geldt : werken voor de ploeg !”

Van wie verwacht je dit seizoen de meeste tegenstand ?

“Ik vind Oostende serieus versterkt – hun knappe voorbereidingscampagne bewijst dat -, maar ook Pepinster, Luik en Bergen zullen er weer staan. Bijna alle ploegen hebben zich versterkt met gereputeerde Europese namen, dat kan de Belgische competitie alleen maar ten goede komen. Volgens mij wordt dit het meest evenwichtige kampioenschap in jaren.”

BC Luik

Luik verraste vorig seizoen vriend en vijand door de beker te winnen en nipt de finale van de play-offs te verliezen van Charleroi. Kan je dit seizoen evengoed doen ?

Giovanni Bozzi : “We gaan dit seizoen geen al te grote doelen vooropstellen, net zoals de vorige campagne beginnen we met de ambitie om de play-offs te halen. Luik moet uitgaan van dezelfde principes : teamgeest en hard werken. Ook al zal dat met vijf nieuwe spelers wat tijd vragen. Maar een seizoen is lang, we hebben tijd om te groeien.”

Luik wuifde zowel Roger Huggins, Kristaps Janicenoks als Ralph Biggs uit, wie ga je het hardst missen ?

“Allemaal. In de sport is iedereen belangrijk, maar niemand onvervangbaar. Het komt erop aan om als ploeg en als club te blijven groeien. In die optiek is het akkoord over een nieuwe zaal voor ons even belangrijk als het uitbouwen van de ploeg. Op termijn moet Luik in de komende tien jaar altijd binnen de topvier eindigen.”

Je hebt een kern van tien man, is dat niet wat klein voor een topploeg ?

“Neen, je kan toch maar met vijf op het veld staan ( lachje).”

Jullie wonnen de supercup tegen Charleroi, mogen we daar het beste uit verhopen ?

“Het is een prijs, ja, maar te veel conclusies mag je daar niet aan vastknopen. Charleroi was niet volledig. Op papier zijn zij ongenaakbaar in deze competitie. In principe strijd de rest voor de tweede plaats. We zullen zien wat dat op het veld geeft.”

Telindus Oostende

Oostende hield tijdens de zomer schoon schip : de hand van Matteo Boniciolli ?

Matteo Boniciolli : “Vorig seizoen kwam ik in de loop van de competitie, nu is het de eerste maal dat ik aan de voorbereiding begon en mijn stempel kon drukken. Dat was een van de redenen waarom ik hier bleef, ondanks de vier aanbiedingen die ik kreeg uit Italië. Samen met Johan Vande Lanotte besliste ik over het transferbeleid en ik heb zeker mijn zegje kunnen doen. Ik ben een zeer tevreden coach. Ik beschik nu over tien spelers die ik wilde en ik ken mijn ploeg beter. Onze ploeg is jong en groot, twee belangrijke troeven.”

Jullie zijn klaar om weer de strijd met Charleroi aan te gaan ?

“Daar ben ik van overtuigd ! Het belangrijkste is dat alle neuzen in dezelfde richting wijzen en dan volgen de resultaten vanzelf. Wij wonnen in de voorbereiding al onze wedstrijden, ook tegen gereputeerde ploegen als Ulker Istanboel of Gravelines. Dat sterkt mijn vertrouwen. Volgens mij kunnen we ook Europees iets betekenen. Wij moeten ons spiegelen aan Hapoel Jeruzalem, dat vorig jaar de Ulebcup won. Wij starten de Europese competitie met dezelfde overtuiging.”

Van wie verwacht je dit seizoen veel ?

“Van Jef Van der Jonckheyd. Met een goede ploeg rond hem kan die dit seizoen helemaal ontploffen.”

RBC Pepinster

Vorig jaar eindigde zeer tumultueus voor Pepinster. Door de zaak-Sundov hadden jullie bijna de play-offs gemist en dreigde zelfs uitsluiting voor dit seizoen. Heb je dingen geleerd uit die hele affaire ?

Niksa Bavcevic : “In sportief opzicht vond ik het vorige seizoen zeker geslaagd. Ik zou meteen tekenen voor eenzelfde resultaat. Mede door die zaak rond Sundov én de blessure van Axel Hervelle konden we spijtig genoeg niet op volle sterkte strijden voor een finaleplaats.”

Je verloor heel wat sterkhouders, onder wie Darius Hall en Damir Milacic. Zijn de ambities daardoor getemperd ?

“Neen, wij blijven mikken op een plaats in de play-offs. Je weet dat dit het lot is van een club als Pepinster, maar deze vereniging heeft altijd de nadruk gelegd op jeugdopleiding en Belgische inbreng. Bijna alle spelers die wij voortbrachten, spelen nu elders op hoog niveau. Zie Faison, Muya, Sergeant en vele anderen. Er moet trouwens een limiet komen op het aantal buitenlanders in deze competitie, nu wordt alles artificieel in stand gehouden.”

Door de vele vertrekkers komt er nog meer gewicht op de schouders van Axel Hervelle te liggen. Kan hij dat aan ?

“Zeker. Axel is nog beter geworden. We hebben in het tussenseizoen hard gewerkt op zijn explosiviteit en fysieke paraatheid. Volgens mij zal hij na dit seizoen zijn droom waarmaken en naar de NBA gaan. Hij kon al naar de Italiaanse of Spaanse top, maar besloot bij mij te blijven. Vorig seizoen verdiende hij de trofee van ‘Speler van het Jaar’, die zal hij nu zeker krijgen.”

Dexia Bergen

Vorig jaar miste Bergen de play-offs en kon je het seizoen moeilijk geslaagd noemen. Waarom kan de ploeg dit seizoen beter doen ?

Yves Defraigne : “Vorig seizoen zag er op papier inderdaad teleurstellend uit. Maar uiteindelijk misten we de play- offs nipt op basis van het puntensaldo in onderlinge confrontaties. We zijn ook de enige ploeg die alle toppers minstens tweemaal versloeg. Je moet die dingen in hun context zien. Ik wás ontgoocheld over de eindafrekening, maar dan meer omdat ik wist dat we het niveau in huis hadden om beter te doen. Voor dit seizoen hebben we voor de eerste keer echt gerekruteerd om de top te spelen, vind ik. Met PapiTurgeman en RaimondsVaikulis halen we twee gasten in die ervaring hebben op topniveau. Bovendien hebben we met Vaikulis nu ook een volwaardige vervanger voor Jaumin. We zijn minder afhankelijk van zijn fitheid.”

Waar was je tijdens de voorbereiding het meest tevreden over ?

“Dat we stelselmatig ons niveau verbeterden. Onze stage in Italië sloten we af met winst tegen Buducnost en Villeurbanne, twee ploegen die Europees meetellen en die tegen ons op volle sterkte speelden. We zijn klaar om een goeie competitiestart te nemen, maar het zou niet goed zijn als de ploeg er nu al volledig staat. Je moet naar de play-offs toegroeien.”

Euphony Bree

Je bent een Amerikaanse coach, met ondertussen zeven jaar Europese ervaring, maar België zal toch nog een sprong in het duister zijn voor jou ?

Chris Finch : “Ik heb wel enkele video’s bekeken en in de voorbereiding zag ik enkele wedstrijden, maar als je Charleroi met acht afwezigen ziet aantreden, krijg je natuurlijk geen accuraat beeld. Ik kan een beroep doen op de kennis van Johan Roijakkers, maar vind het toch beter als ik de ploegen zelf van binnen en van buiten ken. Dat komt wel.”

Vorig seizoen kende Bree een zwakke start, waarna Johan Roijakkers overnam en de ploeg weer ging draaien. Johan is nu weer assistent, is het moeilijk om te werken met zo een ambitieuze jonge kerel onder je ?

“Johan heeft vorig seizoen goed werk geleverd, maar hij wist van begin af dat het tijdelijk zou zijn. En werken met ambitieuze mensen vind ik juist een goede zaak, dat kan de club alleen maar profijt opleveren.”

Ben je tevreden over de ploeg die je hier in handen krijgt ?

“Teammanager Rudi Kuyl regelde de Belgische transfers, de andere hebben we in overleg gedaan. Ik ben tevreden over de kern, het is alleen lastig dat Alton Mason, Yves Dupont en Herbert Baert ( interlandverplichtingen, nvdr) pas zo laat in de voorbereiding bij de ploeg konden aansluiten. Toch zijn de ambities van deze club duidelijk : de play-offs halen. Ook al is dat moeilijk met slechts vier ploegen die mogen deelnemen.”

RB Antwerpen

RB Antwerpen wordt door zowat iedereen hoog ingeschat, omdat jullie de beloftevolle kern van vorig seizoen bij elkaar hielden. Zijn die verwachtingen terecht ?

Ronny Bayer : “Ik denk het wel. Maar ik ga nu niet onrealistisch ambitieus zijn, net als vorig seizoen gaan we trachten beter te doen dan de vorige campagne. Voor ons betekent dat dichter aanleunen bij de topvier. Let op, ik spreek niet over het behalen van de play-offs. Daarvoor is het verschil in budget nog iets te groot met de andere topploegen.”

Je haalde er in extremis nog Ron Ellis bij, welke rol zie je voor hem weggelegd ?

“Als je de conditietests van de ouderen in onze kern – zoals mijn broer en Ellis – naast die van de jongeren legt, kunnen die daar nog een puntje aan zuigen, hoor ! Ron Ellis kan onze jonge ploeg heel wat maturiteit bijbrengen. Naast het terrein, maar ook en vooral tijdens de wedstrijden. Vergeet ook niet Piet De Bel, iemand die al heel wat ervaring in eerste klasse heeft. Antwerpen begint de competitie met negen Belgen en één Amerikaan. Wanneer ook nog Len Matela terugkomt uit blessure is dat voor deze ploeg een surplus.”

Jij gaat je tweede seizoen in als trainer, wat heb je geleerd uit het eerste ?

“Er was deze voorbereiding meer overleg met de medische staf, waardoor we een betere individuele begeleiding van de spelers konden uitstippelen. Conditioneel zullen we sterker staan.”

Passe-Partout Leuven

Vorig jaar was voor het nieuwe en ambitieuze Leuven teleurstellend. Dat moet dit jaar, met een nieuwe coach, beter ?

Eric Buis : “Die ambitieuze sfeer was een van de redenen waarom ik voor deze job koos. Die ambities gaan niet alleen over het winnen van wedstrijden, maar evenzeer over het uitbreiden van de structuur en de nieuwe zaal. Over twee jaar moeten we de play-offs halen, voor dit seizoen zou dat niet realistisch zijn.”

Moet je met deze kern de lat niet wat hoger leggen ?

“Als je een profspeler op die manier moet prikkelen, scheelt er iets aan de instelling van die speler. Natuurlijk moeten we dit seizoen beter doen dan vorig jaar en ik ben nog absoluut niet tevreden over deze ploeg, het moet nog beter.”

Ken je het Belgische basketbal voldoende ?

“Met Den Helder speelden we vaak oefenwedstrijden tegen Belgische ploegen en ik ging ook geregeld naar Belgische wedstrijden kijken. De meeste spelers ken ik dus wel. Ik denk dat de top van België niet zoveel verschilt met de Nederlandse top, het is vooral daaronder dat er hier meer competitie is. Je hebt in België geen zwakke broertjes. Daarom wil ik ook geen voorspellingen doen. Dat is toch maar voorspellen in het luchtledige.”

Scarlet Vilvoorde

Het belooft ook nu weer een moeilijk seizoen te worden voor Vilvoorde. Er is geen Meleki Wesley of Darren Fenn meer om op terug te vallen.

Tom Johnson : “Iedereen benadert deze ploeg een beetje denigrerend, merk ik, dat getuigt van weinig respect. Het budget van Vilvoorde is beperkt, maar daar ligt voor een coach juist de uitdaging. Zonder hoop heeft het geen zin om aan het seizoen te beginnen, hé.”

Heb je goede redenen om te geloven in beterschap dit jaar ?

“Defensief zijn we beter georganiseerd, de andere ploegen moeten weer respect krijgen voor Vilvoorde. Bovendien blaakt de ploeg van vertrouwen. Iedereen heeft enorm veel zin om aan de competitie te beginnen. We kochten geen vedetten : we hadden evengoed veel geld kunnen spenderen aan één of twee uitblinkers, maar daarmee ben je niets. Het is beter een sterke en brede ploeg te hebben. Op dat vlak is het makkelijker om coach te zijn van een kleine club, dan van Charleroi. Daar heb je veel individualiteiten, maar het is niet altijd gemakkelijk om hen in team te laten spelen. Bij ons zit de attitude alvast goed en spelen we zonder druk.”

Je bent Canadees, maar niet helemaal onbekend met de Belgische competitie ?

“Ik speelde in 1994 voor Castors Braine en in 1998 voor Bree. Ik denk dat het niveau sindsdien stelselmatig gegroeid is. Ik leerde mijn vrouw, een Belgische, kennen tijdens mijn periode bij Bree en elke zomer brachten we een maand in België door.”

Saeco Hoei

Twee seizoenen geleden had Hoei ook al de mogelijkheid om te stijgen naar eerste klasse, de club deed dat toen niet. Waarom denk je dat jullie er nu wel klaar voor zijn ?

Christian Lemaire : “We hebben momenteel geen enkele reden om te beweren dat we er klaar voor zijn. Op het einde van het seizoen kan ik u het antwoord geven… Je weet natuurlijk dat een eerste seizoen in eerste klasse altijd moeilijk wordt. De club die beweert dat het in het eerste jaar alleen maar rozengeur en maneschijn geweest is, geloof ik niet. Ik ben er echter van overtuigd dat als wij met het hele team, spelers en bestuur, honderd procent onze schouders onder dit team zetten, we een redelijke kans maken om ons te redden.”

Ben je na de voorbereiding hoopvol ge-stemd over het niveau van je ploeg ?

“Over de Belgen ben ik tevreden, over de Amerikanen minder. We hebben onze twee Amerikaanse aanwinsten al moeten vervangen door twee anderen. Tja, die Amerikaanse transfers zijn altijd een soort loterij. Wij hebben wat pech gekend deze keer. Maar ik geloof in onze redding, anders was ik niet begonnen aan deze opdracht.”

Belgische Beker

1/16 finales op 12 en 13/10

De formule met de Final Four werd geschrapt, er wordt weer zoals vroeger met heen- en terugwedstrijden gespeeld tot aan de finale. Finale op paasmaandag in de nieuwe sportzaal van Leuven, de Leuvense Sportplaza.

ULEBCUP

– Groepswedstrijden : 09-10/11, 16-17/11, 23-24/11, 30/11-01/12, 07-08/12, 14-15/12, 21-22/12, 04-05/01, 11-12/01, 18-19/01

Groep A : Charleroi, Debrecen (Hon), Gravelines (Fra), Buducnost (S&M), Alba Berlijn (Dui), PAOK (Gri)

Groep B : Luik, Keulen (Dui), Ventspils (Let), Nijmegen (Ned), Le Mans (Fra), Hemofarm Vrsac (S&M)

Groep C : Oostende, Gran Canaria (Spa), Cholet (Fra), Zadar (Kro), Gro-ningen (Ned), Maroussi Tim (Gri)

FIBACUP

– Groepswedstrijden : 26-27/10, 02-03/11, 09-10/11, 16-17/11, 23-24/11, 30/11-01/12, 07-08/12, 14-15/12, 21-22/12, 11-12/01, 18-19/01, 25-26/01, 01-02/02 en 08-09/02

Groep B : Pepinster, Peristeri (Gri), Dijon (Fra), Besiktas (Tur), Ural Great Perm (Rus), Braunschweig (Dui), Azovmash Nahariya (Oek)

Groep C : Bergen, Anwil (Pol), Strasbourg (Fra), Amsterdam (Ned), Khimki (Rus), Brighton (G-B), Tuborg Pilsener (Turk), Bneihasharon (Isr)

Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier