Nantes hoopt op een snelle kentering.

Dat FC Nantes het na de promotie niet gemakkelijk zou krijgen, was te verwachten. De club is immers nog altijd zwaar ziek. Het huis staat al een tijdje in brand en het aantreden van de Frans-Poolse voorzitter Waldemar Kita wakkerde dat vuur alleen maar aan. Coach Michel Der Zakarian werd doorgestuurd en opgevolgd door Elie Baup. Die gaf meteen aan dat hij voor een loodzware opdracht staat. “Het is hier kennelijk ieder voor zich”, stelde hij vast. “Men probeert altijd anderen de schuld te geven, om zichzelf uit de wind te zetten.” De fans werd het allemaal te veel. Ze vielen het trainingscomplex binnen met een spandoek waarop stond: “Kita, neem ontslag .”

FC Nantes zit alleszins met een probleem. De club probeerde lessen te trekken uit de degradatie van vorig jaar en benoemde een nieuwe voorzitter. Die mengt zich nu te pas en te onpas in het sportieve beleid. Maar hij is kennelijk niet van plan dat te veranderen. “Vroeger hadden jullie commentaar omdat hier niemand zijn verantwoordelijkheid nam”, opperde hij. “Nu ik wel beslissingen neem, is het nog altijd niet goed”, liet hij zich onlangs ontvallen.

Kita, sportief directeur Christian Larièpe en algemeen manager Pascal Praud – een ex-journalist van TF1 – willen tabula rasa maken en een nieuwe voetbalcultuur implementeren. “Wie hier als trainer aan de slag gaat, moet niet echt met Nantes vergroeid zijn. Het vroegere spelsysteem werkt gewoon niet meer”, zei Kita onlangs. Pascal Praud voegde eraan toe dat “het FC Nantes van Amélie Poulain niet meer bestaat” en dat “de vrolijke onbezorgdheid plaats moet maken voor een culturele revolutie.”

De krant OuestFrance gaf hem na de 3-0-nederlaag bij Caen dan ook meteen lik op stuk met de kop “Zijn belachelijke prestaties ( Nantes werd vorige dinsdag ook uitgeschakeld in de Ligabeker tegen Créteil, nvdr) het signaal van de culturele revolutie?” Baup verwijderde daarop zeven spelers uit de kern en trok een hele week op afzondering om een hechtere teamspirit te smeden. Op het veld van Grenoble (0-1) leverde dat resultaat op.

Grégory Coupet, de oud-doelman van Lyon die nu onder contract ligt bij Atlético Madrid, leverde in een interview met France Football kritiek op de nationale ploeg. “Spelers mogen niet met elkaar spreken”, weet hij. “Ze zijn met handen en voeten gebonden, er heerst een echte dictatuur. Eigenlijk is het niet normaal dat spelers met zoveel talent zich bij de nationale ploeg zo slecht voelen. Dat gezegd werd dat Frankrijk het op het EK zo slecht deed omdat in de staf de dokter en de persverantwoordelijke waren ontslagen, is te belachelijk voor woorden. De communicatie van bondscoach Raymond Domenech lijkt op een zielig spelletje. Hij speelt met de mensen hun gevoelens, maar dat breekt hem uiteindelijk zuur op.” Ook de nieuwe hiërarchie bij de Franse doelmannen begrijpt hij niet. “Ik ben dan wel 35 maar eigenlijk nog altijd nummer een. Sébastien Frey was nummer twee. Die is nog geen 30 en nu doet men alsof hij niet meer bestaat.”

Pascal Feindouno, de spits van Saint-Etienne die werd getransfereerd naar Qatar, blijft over de tongen gaan. Met name omdat les Verts, die ook de Braziliaan Nivaldo lieten vertrekken, voor beiden samen 8 miljoen euro hebben ontvangen. Naar eigen zeggen zou het om 5 miljoen gaan voor Feindouno en 3 miljoen voor Nivaldo. Bordeaux, dat als vroegere werkgever van Feindouno recht heeft op de helft van de transfersom, uitte de grootste twijfels. “Ik kan niet geloven dat Nivaldo, die praktisch nooit speelde, nu zo veel waard zou zijn”, verduidelijkte voorzitter Jean-Louis Triaud.

Florent Sinama-Pongolle, de spits bij Atlético Madrid, is de enige nieuwkomer in de Franse selectie tegen Roemenië.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content