Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Ook Derby County is nu in Amerikaanse handen.

De golf overnames van Engelse eersteklassers door Amerikanen gaat vrolijk door. Vorige week kwam ook Derby County in handen van investeerders uit de VS. General Sports and Entertainment betaalde zo’n 75 miljoen euro voor 93 procent van de aandelen in de club die dit seizoen in 24 wedstrijden nog maar één keer kon winnen. Dat gebeurde op zeventien september thuis tegen Newcastle. Een degradatie lijkt zo goed als zeker, maar dat weerhield de club er deze winter niet van om zeven transfers te doen.

Derby County heeft één constante in zijn recente geschiedenis: een gebrek aan stabiliteit, zowel sportief – Paul Jewell is de zevende manager sinds 2001 – als financieel. De club gaat voor de derde keer in goed twee jaar over in andere handen. In april 2006 bleek de schuld opgelopen tot ruim 75 miljoen euro. Alleen een promotie naar de veel lucratievere Premier League zou de club van een faillissement kunnen redden, dacht een groep zakenlui. Ze investeerden fors in nieuwe spelers. En omdat zulke injecties niet blijvend te herhalen zijn, werkten ze ook een plan uit om de leefbaarheid te verhogen. Toen de promotie naar eerste een feit was en daarmee de schuldenberg al met de helft gereduceerd werd, ontvouwden ze meteen ook nieuwe plannen voor Pride Park: uitbreiden van 34.000 naar 44.000 zitjes en de bouw van een Pride Plaza, een hotel en restaurants in de buurt van het stadion.

In oktober werd een nieuwe directeur aangetrokken: Adam Pearson, een prille veertiger die zijn sporen verdiende bij Leeds en Hull City uit het slop haalde. Hij observeerde, rekende en zag dat vers kapitaal nodig was. Pearson zocht en vond het in Amerika. General Sports and Entertainement (GSE) uit Rochester, Michigan, wordt geleid door mannen met marketingervaring in Amerikaanse profcompetities. Het zijn bekenden van de eigenaars van Liverpool en Aston Villa. Ze willen de club runnen zoals dat bij Villa gedaan wordt: vers geld investeren en niet lenen bij banken met de club als onderpand. GSE wil met Derby winst maken door de club opnieuw te verkopen. Het bedrijf gokt erop dat Engelse voetbalclubs binnen dit en vijf jaar in waarde zullen stijgen.

Vandaag speelt Engeland vriendschappelijk tegen Zwitserland. Geen David Beckham in de eerste selectie van Fabio Capello. Logisch, Beckham (32) heeft geen ritme aangezien de Amerikaanse competitie al sinds november stil ligt. Maar de Engelse pers maakte er toch een thema van, omdat Beckham op 99 interlands staat. Opvallende afwezige: de in de vorige campagne omstreden doelman PaulRobinson. Ander topic: wie wordt aanvoerder? John Terry is immers out met een blessure. Manchester United wil Rio Ferdinand, die van Liverpool Steven Gerrard.

Donderdag sloot de transfermarkt. De Engelse eersteklassers spendeerden in totaal ongeveer 220 miljoen euro. Opvallende bewegingen van het laatste uur: Roy Carroll (doelman, Rangers) en Alan Stubbs (verdediger, Everton) naar Derby County. Jari Litmanen (36 inmiddels en al niet meer gespeeld sinds vorige zomer vanwege een enkeloperatie, spits, Malmö) naar Fulham, Alan Hutton (verdediger, Rangers) en Jonathan Woodgate (verdediger, Middlesbrough) naar Tottenham, Jermain Defoe (spits, Tottenham) naar Portsmouth, Grzegorz Rasiak (spits, Southampton) naar Bolton, Afonso Alves (spits, Heerenveen) naar Middlesbrough.

Felipe Caicedo (19), een Ecuadoraanse spits, wordt net als de amper zeventienjarige Filippo Mancini (zoon van Roberto) ploegmaat van Emile Mpenza. Manchester City zat ook achter Portsmouthspits Benjani, dit seizoen al goed voor twaalf goals, maar viste in extremis achter het net. Benjani, die nu moet concurreren met Defoe én Baros, was te laat in Manchester om zijn papieren te tekenen.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier