Philippe Vande Walle analyseert het klassement van de doelmannen dat zijn collega-keeperstrainers samenstelden. Hij vindt de uitslag logisch. “Dat Bertrand Laquait en Silvio Proto vooropkomen, kan ik begrijpen, al gaf ik Proto slechts twee punten. Het zijn twee doelmannen die nog volop progressie maken en hun topniveau nog niet hebben bereikt. Ook de waardering voor Frédéric Herpoel en Vedran Runje kan ik volgen, hoewel ze elkaars tegenovergestelde zijn. Herpoel keept berekend en weinig spectaculair, Runje is meer een kamikazepiloot, een zeer agressieve doelman.”

De schamele drie puntjes die Yves Van der Straeten krijgt, verwonderen Vande Walle het meest. “Terwijl die toch al lang meedraait en op een constante basis niveau haalt. Dat is niet mogelijk zonder dat je kwaliteiten hebt. Dat Tomislav Butina geen enkele keer geciteerd werd, bewijst dat hij in België nog altijd niet overtuigde. Het is niet omdat hij aan het EK 2004 heeft deelgenomen, dat hij automatisch een van de beste doelmannen van de Belgische competitie is. Butina heeft ook het nadeel van zijn weinig orthodoxe stijl. Ik zeg niet dat hij niet efficiënt is, maar hij neemt bijna alle ballen in twee tijden. Hij duwt ze eerst een paar centimeter voor zich uit en dan pas klemt hij ze. En hij heeft zijn look tegen. Met zijn shirt uit zijn broek hengelt Butina zeker niet naar de prijs van de esthetiek.”

De keeperstrainers schatten Daniel Zitka en Tristan Peersman lager in dan Proto. Een verkeerd beeld volgens Vande Walle. “De doelman van Anderlecht wordt nu eenmaal strenger beoordeeld dan die van La Louvière of Charleroi. Het werk van een doelman bij een topclub is zoveel moeilijker. De druk is zoveel groter. Het gaat om die enkele moeilijke ballen per match die ze moeten weren. Niets is gemakkelijker voor een doelman dan in een schietkraam te staan. Dan heeft hij niets te verliezen. Zelfs al wordt hij vijf keer gevloerd, hij zal altijd op een tiental mirakelreddingen kunnen terugkijken en een goede match gespeeld hebben. Waarom denk je dat doelmannen zo graag tegen Anderlecht spelen ? Ik heb dat in mijn loopbaan aan den lijve ondervonden. Keeper zijn bij Germinal Ekeren of bij Club Brugge : dat is iets totaal anders.”

Toch volgen de keeperstrainers een andere logica dan bondscoach Aimé Anthuenis. Peersman wordt voorafgegaan door zowel Herpoel als Proto. “Ik ben ook niet diep onder de indruk van Peersman”, zegt Vande Walle, “maar ik veronderstel dat Anthuenis goede redenen heeft om hem in het doel van de nationale ploeg te posteren. Hij kent Peersman goed en hij wordt bij de Rode Duivels geassisteerd door Jacky Munaron, die bij Anderlecht op dagelijkse basis werkt met Peersman. Ik wil me liever niet uitspreken over de keuze van Anthuenis. Dat zijn mijn zaken niet.”

Over wie de mooiste doelman in eerste klasse is, moet Vande Walle niet lang twijfelen. “Zonder twijfel Filip De Wilde. Hij heeft een uitgesproken academische stijl en hij benadert zijn vak uitermate professioneel. En hij is bovendien nog een fijne mens ook.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier