Ander en beter?

© belga

Cercle is een nieuwe ploeg aan het bouwen. Sinds de overname door AS Monaco in 2017 werd twee seizoenen na elkaar telkens de doelstelling gehaald: in 2018 de promotie naar 1A en in 2019 het behoud in 1A. Maar het voorbije seizoen eindigde in mineur met na Nieuwjaar in de reguliere competitie geen enkele overwinning meer én een laatste plaats in play-off 2. Dat zorgde voor veel ontgoocheling, ongenoegen én verdeeldheid.

De opzet is dan ook het dit seizoen anders aan te pakken: met een kleinere selectie met meer kwaliteit, meer Belgen en meer evenwicht tussen jonge en ervaren spelers. In de plaats van Guyot, die in zijn trainerscarrière vooral actief was als opleider, werd met Mercadal een hoofdcoach aangetrokken met een enorme winnaarsmentaliteit.

SELECTIE

Vorig seizoen was Cercle erg kwetsbaar: in de 40 officiële wedstrijden van de reguliere competitie en play-off 2 kreeg het 89 doelpunten tegen. Dat waren de slechtste cijfers van alle eersteklassers. Dat doelman Nardi niettemin werd verkozen tot Speler van het Jaar, is veelbetekenend. Met Monacobelofte Badiashile, de van Club Brugge gehuurde Hubert en de transfervrije Goblet werden drie nieuwe keepers gehaald.

Ander en beter?

Van de vorig seizoen veelgebruikte verdedigers Palun, Etienne, Delacourt en aanvoerder Lambot werd afscheid genomen. Taravel kreeg een contractverlenging van twee jaar en is de nieuwe aanvoerder. In de voorbereiding vormde hij centraal achterin een duo met de Japanse international Ueda. Dabila, rechtsvoetig, bewees bij Lille OSC al zijn waarde als centrumverdediger.

Ander en beter?

Voor de flanken stelt AS Monaco twee jonge talenten ter beschikking: op rechts Biancone en op links Serrano. Eerstgenoemde startte in het prinsdom al in vijf officiële wedstrijden van het eerste elftal. Serrano, een dynamische back, stond er al 672 minuten in de eerste ploeg.

Ook op het middenveld zijn nogal wat spelers vertrokken, onder meer de certitude Mercier. Peeters moet de nieuwe strateeg worden. Nieuw zijn er ook de Malinese centrale middenvelder N’Guessan, die Lille OSC vorig seizoen verhuurde aan de Franse tweedeklasser FC Paris, en de jonge Spaanse buitenspeler Mboula, die al zijn debuut maakte in het eerste van AS Monaco. De komst van nog minstens twee middenvelders met een toegevoegde waarde wordt in het vooruitzicht gesteld. Zijn gebleven: Hoggas, Omolo, KylianHazard, die een vierjarig contract tekende, en de door AS Monaco nog voor één seizoen ter beschikking gestelde Bongiovanni. De jonge Braziliaanse rechtsachter Vitinho is ook op het middenveld inzetbaar.

Ander en beter?

Van de spitsen is alleen De Belder er nog. Er werd afscheid genomen van Tormin, Cardona en Bruno. Naast goalgetter Saadi werd met Kanté ook nog een explosieve aanvaller van de Franse tweedeklasser Béziers aangetrokken.

CONCLUSIE

Het nieuwe Cercle krijgt langzaam vorm. Of het een beter Cercle wordt, zoals het management belooft, is nu nog niet uit te maken, omdat het in de voorbereiding nog te onvolledig was. Het voordeel van met een ingespeelde ploeg te kunnen starten, zoals vorig seizoen, is het in elk geval al kwijt.

In/out

IN

Goblet (zonder club), Kanté (AS Béziers, Fra), Hubert (Club Brugge), Badiashile, Biancone, Mboula & Serrano (AS Monaco, Fra), Saadi (RC Strasbourg, Fra), Dabila & N’Guessan (Lille OSC, Fra), Peeters (SM Caen, Fra).

OUT

Delacourt (RWDM), Mercier (Oud-Heverlee Leuven), Tormin (LB Châteauroux, Fra, via AS Monaco, Fra), Gakpé (Apollon Limassol, Cyp).

Ander en beter?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier