De trainingsarbeid van Alek- sandar Jankovic, die vorig seizoen de Waaslanders nog naar een hoopvolle zevende stek stuwde, wordt fel gesmaakt door de voltallige spelersgroep. De coach, die de stiel leerde van mentor Slavoljub Muslin, zweert bij offensief voetbal. Maar hij vertrekt allereerst vanuit een stevige verdedigende organisatie. Tijdens de voorbereiding bleek alvast dat dit compartiment stevig op punt staat.

VERDEDIGING

In doel geldt Boubacar Barry Copa‘ als een certitude. Acteert veel soberder en pakt punten met zijn katachtige reflexen. De boomlange Ju- goslav Lazic vervangt indien nodig.

Rechts achteraan krijgt Frédéric Dupré door zijn betere inspeelpass en rushes de voorkeur op Veldin Muharemovic, omdat David Yoav Ziv naar de linkerkant verhuist, waar hij de Marokkaan Hassan El Mouataz naar de invallersbank verwijst. De Israëlische international zorgt voor meer diepgang, wat Jankovic verlangt van een flankverdediger.

Centraal doet veteraan Olivier Doll er nog een jaartje bij. De aanvoerder is misschien niet meer van de snelsten, maar compenseert dat door een goed positiespel en zijn kenmerkende felheid in de duels. Aan zijn zijde wordt er gekozen tussen nieuwkomer Ibrahim Khouma Gueye en de Israëlische international Avi Strul. Die laatste is snel, goed met het hoofd en beschikt over een stevige inspeelpass. Maar de rechtsvoetige Gueye, heel flegmatiek, koppelt kracht aan gestalte en schuift met zijn lange stappen bijzonder gemakkelijk in.

MIDDENVELD

Controlerende middenvelder Tiko is een stevig baasje. Sterk in de duels en veel recupererend. Vóór hem is plaats voor drie aanvallend ingestelde spelers. De rechtsvoetige Sulejman Smajic, overgenomen van FCV Dender, kan ook op links worden uitgespeeld, omdat de kleine Bosniër gemakkelijk naar binnen komt en dan kan schieten. Rechts moet de pocketvoetballer concurreren met de Nederlander Donovan Deekman, een pijlsnelle springveer die overkwam van Heerenveen. Hij durft de actie op te zoeken, maar moet fysiek nog iets steviger op zijn benen staan voor de Belgische competitie. Killian Overmeire wordt centraal uitgespeeld, zijn beste positie. Speelt altijd sober en goed, is verdedigend sterk en blinkt uit door zijn loopvermogen en zuivere schot vanop afstand. Jankovic heeft een goede invloed op Mario Carevic. De Kroatische linkerflankspeler, gezegend met een gouden traptechniek, legde in de voorbereiding meer werklust aan de dag en teert niet langer op flitsen bij stilstaande fasen. Is dreigender en prominenter in het spel aanwezig, durft de ballen op te eisen.

Als meest vooruitgeschoven liggen twee voetballers in de weegschaal: jeugdinternational Nill De Pauw, klaar voor het seizoen van de doorbraak, en Marcel Mbayo. Beiden zijn heel beweeglijk en doelgericht, en ze kunnen een verdediging uit verband spelen.

AANVAL

Tomislav Tomo Sokota moet, eenmaal conditioneel volledig in orde, de speerpunt worden. Een kloeke targetman, groot en fysiek sterk, maar ook heel verstandig en leep als voetballer. Omer Golan en Dawid Janczyk gelden samen met nieuwkomer Iddi Baba als alternatief. De Israëlier is op zijn sterkst in de zestien meter en heeft nood aan goede flankvoorzetten. De Pool, die tijdens de winterstop terugkeert naar CSKA Moskou, kan beter de bal bijhouden.

CONCLUSIE

Maar liefst veertien nationaliteiten telt de selectie van Lokeren OV momenteel. Jankovic trekt zich daar bijzonder weinig van aan. Hij wil graag bij de eerste zes eindigen, want dan krijgt hij van voorzitter Roger Lam- brecht een automatische contractverlenging. Jankovic liet ook al uitschijnen dat Lokeren OV volgend seizoen niet langer de ploeg zal zijn met het hoogste aantal gelijke spelen.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier