Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Hoddle startte opleidingscentrum in Zuid-Spanje.

Een speciale is de inmiddels 51-jarige Glenn Hoddle altijd geweest. Hij voetbalde in Monaco, haalde ooit zieneresEileen Drewery bij de nationale ploeg toen hij bondscoach was en suggereerde in een interview dat zijn kop als bondscoach rolde omdat hij ooit gezegd had dat gehandicapten boeten voor zonden in een vorig leven. Maar voetballen kon de aanvallende middenvelder, iets wat hij bij Tottenham (twee keer winst in FA Cup en UEFA Cup) liet zien en later in Frankrijk, waar hij kampioen werd.

Na manager geweest te zijn van Swindon, Chelsea (dat onder hem ooit Club Brugge Europees kruiste), Southampton, Tottenham en Wolverhampton Wanderers, stortte Hoddle zich op de postformatie van jonge talenten. Door de relatieve rijkdom van de Engelse clubs valt talent uit de eigen jeugd dezer dagen vaak uit de boot. In de Premier League is per weekend maar een op drie tot een op vier spelers Engels. In een andere competitie wijkt dat talent uit naar het buitenland, maar Engelsen verhuizen niet zo makkelijk. Op dit moment zijn er maar twee profs elders in de eerste klasse actief: David Beckham (LA, straks Milan) en Tyrone Mears, door Derby County uitgeleend aan Olympique Marseille. Engelsen zakken in eigen land, naar tweede en derde. Waar het niveau minder is, vindt Hoddle, zodat talent verloren gaat.

Dat heeft met financiële redenen en techniek te maken, meent Hoddle. Engelse profs zijn onvoldoende opgeleid, te veel aandacht gaat naar kracht en loopvermogen. Dus wil de ex-international daar wat aan doen. Deze zomer organiseerde hij vier dagen lang trials op de oefenvelden van Chelsea. Uiteindelijk selecteerde hij twintig (technisch sterke) talenten, waarmee hij naar zijn opleidingscentrum in het zuiden van Spanje trok, in de buurt van Jérez. Allemaal voetballers die werden opgeleid bij een profclub (eerste en tweede klasse), maar die daar geen contract meer kregen. Hoddle wil deze late tieners verder afwerken en een tweede kans geven. Ze zijn allemaal rond achttien en krijgen een beurs voor een jaar. Hoddle hoopt dat ze nadien aan een profcontract komen en laat ze geregeld sparren tegen ploegen uit de regio, onder meer de twee teams uit Sevilla.

Tottenham blijft verbazen onder Harry Redknapp, vorige week ook Europees, met een hattrick van Darren Bent. Opvallend tijdens het Europese treffen: de invalbeurt van John Bostock. Pas zestien en nu de jongste speler voor Tottenham ooit. De aanvallende middenvelder deed datzelfde al voor Crystal Palace vorig seizoen. De Spurs pikten hem daar deze zomer weg. Gisteren/woensdag speelde Tottenham thuis tegen Liverpool in de Ligabeker. Zowel Everton ( Fellaini), West Brom ( Hoefkens) als Manchester City ( Kompany) zijn al uitgeschakeld.

Martin Keown, analist voor de BBC, werd door Tony Adams gevraagd om assistent te worden bij Portsmouth. Keown, 43 keer international en 311 wedstrijden voor Arsenal, weigerde echter. Van Dennis Bergkamp, zoals de kranten suggereerden, is geen sprake.

Barack Obama is ook hot in West Ham. Obama zag de club in 2003 spelen toen hij een bezoek bracht aan zijn halfzus Auma. De club is nu van plan hem officieel uit te nodigen voor een nieuw bezoek, als Obama ooit in Londen is. Overigens heeft eigenaar-voorzitter Bjorgolfur Gudmundsson – uit de IJslandse bankwereld – voor het eerst officieel laten weten dat hij de club wil verkopen.

Spits Jason Roberts (30) verlengde bij Blackburn Rovers tot 2011.

Ricardo Vaz Te (Bolton) mag nu al een kruis over het seizoen maken. De spits raakte op speeldag één geblesseerd aan de knie en wordt in de VS geopereerd. Pas volgende zomer wordt de Portugese belofte terug verwacht.

Net als diverse andere ploegmaats kreeg nu ook middenvelder Lucas Leiva (Liverpool) inbrekers over de vloer terwijl hij voetbalde. De dieven stalen shirtjes en zijn bronzen olympische medaille met Brazilië. Eerder kregen al Kuijt, Gerrard, Reina, Agger, Crouch en Dudek het bezoek van

dieven.

pETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier