KV Mechelen, aflevering 317 : op het veld en in de tribunes wordt gefeest, maar de voorzitter hangt het zwaard van Damocles boven het hoofd.

Eindelijk, zuchtten ze op Mechelen, zat het geluk nu ook eens mee. Vijf doelpunten tegen een zwak Lommel, dat met vijf verdedigers, waaronder een libero, voor doel kwam liggen. StéphaneDemol : “Wat wij nodig hadden, was op voorsprong komen om Lommel te dwingen naar voren te gaan en dan zie je de kwaliteiten van onze spitsen : als ze de ruimte krijgen, zijn ze heel gevaarlijk.”

Alleen het eerste kwartier van de tweede helft toonde Mechelen zich slap. “De trainer”, zegt Steven Ribus, “had ons nochtans gevraagd niet naar achteren te plooien, maar op zulke momenten als in het begin van de tweede helft zie je toch nog wat de angst en dat gebrek aan ervaring die in de groep zitten. Het zit bovendien niet in de ploeg om echt te gaan verdedigen.”

Met Dave de Jong recupereerde KV een langdurig aan buikspieren en knie geblesseerde speler die naast Kubik een puike wedstrijd leverde centraal op het middenveld, waardoor Viscaal naar rechts schoof. Demol : “Ik heb nu wat meer keuzemogelijkheden doordat er andere mensen bijkwamen en dat heeft, denk ik, iedere trainer toch graag. Maar er zal niet echt een basisploeg uit komen. De spelers zelf zullen door hun prestaties op training beslissen wie in het weekend zal spelen.”

Aan trainen waren ze vorige week drie dagen niet toegekomen, vertroebeld als het klimaat was door de gebeurtenissen na de algemene vergadering van woensdag. Gevraagd naar opheldering in de stand van zaken, veegde de voorzitter hen niet geremd door enige gêne zowaar de mantel uit, wat tot hoog oplopende discussies aanleiding gaf. Ribus : “Het was toch een keer nodig om aan het bestuur een signaal te geven en van drie dagen zonder training zal onze conditie nu ook wel niet zó achteruit gaan. Na de wedstrijd is de voorzitter ons trouwens komen feliciteren en bedanken voor onze inzet, ondanks alles.” “Iedereen is blij”, zag ook Demol, “en dat was al lang geleden.”

Maar is er, extrasportief gezien dan, reden tot vreugde ? “Ik ben nu afhankelijk van anderemensen“, wist de voorzitter achteraf voor de camera’s, verwijzend naar zijn plannen om geld uit Paraguay te halen. Aangekondigd was dat het geld er vorige week al zou zijn, maar het bleek zich eerst nog door een aantal internationale kanalen te moeten begeven. Maar heeft onder andere RWDM, dat via een Russische makelaar geld uit Zuid-Afrika zou halen, niet aangetoond dat zulks een club in gevaarlijk vaarwater kan brengen ? En was op voorhand al niet duidelijk dat wie uit het bestuur was opgestapt maar nog in de algemene vergadering zetelde niet happig zou zijn om de club in nog meer avonturen te storten ?

Willy Van den Wijngaert weet van de prins geen kwaad. Had Rosie woensdag, de dag van de algemene vergadering, niet iedereen persoonlijk nog eens gebeld om te vragen Willy ’s avonds te steunen ? De sfeer op de eerder uitgestelde algemene vergadering van de vzw heette volgens hem achteraf dan ook uiterst positief te zijn en iedereen, zo klonk het, had aangegeven achter de voorzitter te staan. Een dwaling bleek donderdag op de website van de club. Het webteam meldde berichten te hebben ontvangen “die de eerdere verklaringen van Willy Van den Wijngaert gisteravond na de vzw-vergadering niet helemaal bevestigen en in sommige gevallen zelfs tegenspreken.”

Daarmee onder andere verwijzend naar een webbericht van de vzw-leden : “Verschillende leden van de vzw KV Mechelen die aanwezig waren op de verzamelde vergadering, hebben met verwondering kennis genomen van de gepubliceerde tekst. Zonder inbreuk te plegen op hun strikte geheimhoudingsplicht wensen zij afstand te nemen van de verstrekte informatie, zowel wat betreft de inhoud als de interpretatie.”

Waarna het webteam besloot zich verder te onthouden van “alle berichtgeving naar de supporters toe i.v.m. het herstructureringsplan tot wanneer men inzage heeft gekregen in de plannen en op de hoogte is gesteld van de recente ontwikkelingen van de vzw-vergadering. Mocht naderhand blijken dat vanuit de club bewust verkeerde informatie is gecommuniceerd aan het webteam, de leden van het webteam heel sterke twijfels hebben over de verdere samenwerking tussen de club en het team.” En dus bleek kort daarna de website van KV Mechelen niet langer toegankelijk.

Slechts twaalf van de vijftien of zestien leden waren wegens niet kunnen vrijmaken, want te laat verwittigd, op de algemene vergadering aanwezig. Bovendien was er geen dagorde, noch zijn er cijfers bekend gemaakt en brachten vragen naar het contract met de Paraguayaanse weldoener Van den Wijngaert in verlegenheid.

Van den Wijngaert kreeg van de vzw, die op woensdag 30 oktober opnieuw bijeenkomt, toch nog twee weken de tijd om met een oplossing voor de dag te komen. Maar geen weldenkend mens die in de Paraguayaanse piste gelooft, zodat een wegstemmen van de voorzitter dan tot de mogelijkheden behoort. Sterker zelfs, Van den Wijngaert zou volgens sommigen hoofdelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het voorbije wanbeleid en moeten opdraaien voor alle schulden omdat er al lang niets meer werd getekend en hij in eigen naam handelde.

Als dan ook een meerderheid van de vzw zelf met een beleidsplan voor de dag kan komen om de dagelijkse werking tot nieuwjaar te garanderen, is de paleisrevolutie compleet. Want de voor een ommekeer benodigde 70 miljoen frank zou voor de helft van Avaya, en een groep telecombedrijven daarrond, komen, aangevuld met 35 miljoen waarvoor de stad zich borg zou stellen. Op voorwaarde dat Willy Van den Wijngaert opstapt, maar dat had u al begrepen.

door Raoul De Groote en Jan Hauspie

‘Iedereen is blij en dat was al lang geleden.’ (Stéphane Demol)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier