Met stijl debuteerde Daniel Van Buyten afgelopen vrijdag voor Bayern Mün-chen in de Bundesliga. Samen met de Braziliaanse international Lucio vormde hij het autoritaire sluitstuk van de defensie. In een land dat zichzelf op het voetbalvlak wil hervormen en herbronnen, gaat de bij ons vaak gecontesteerde Ardenner nog een stap vooruitzetten. Bayern won tegen Borussia Dortmund met 2-0 en 69.000 toeschouwers zorgden in de Allianz Arena voor een uitzinnige sfeer.

Het WK gaf het Duitse voetbal een heel andere identiteit en vijf weken na de finale is de toen opgeflakkerde koorts nog niet gaan liggen : op de eerste speeldag kwamen tegen de 400.000 toeschouwers naar de stadions, een moyenne van 43.000 per match. Daarmee is en blijft de Bundesliga de populairste competitie van de wereld. Attractiever voetbal moet in de toekomst de spektakelwaarde nog verhogen.

Sinds Jürgen Klinsmann met de Duitse nationale ploeg duidelijk maakte wat er mogelijk is als de trainersstaf op de juiste manier wordt ingevuld, is de trend naar specialisatie definitief ingezet. Er is nagedacht over een innovatieve trainingsmethodiek en intensief gediscussieerd over nieuwe bevindingen. Het gebruik van een laptop aan de rand van het trainingsveld, voor het WK nog weggelachen, hoort nu hier en daar bij het leven van iedere dag, net zoals het permanent bewaken van de polsslag en het doorvoeren van verschillende fitnesstests. Het gaat erom alle mogelijke (technologische) middelen aan te wenden om de fysieke conditie van iedere speler in kaart te brengen en waar het moet, ogenblikkelijk bij te sturen. Bij Hamburg, de werkgever van Vincent Kompany, telt de technische staf inmiddels dertien specialisten, waaronder een osteopaat en een biokok die tussen de trainingen evenwichtig samengestelde gerechten serveert. Trainer Thomas Doll aanziet zichzelf inmiddels als de teamchef van een uitgebreide groep experts. En nieuwkomer VfL Bochum trok als eerste transfer een trainer aan die de technische vaardigheid van de spelers moet verbeteren.

Het getuigt van visie en beleid om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen en daar ook de nodige fondsen voor vrij te maken. Prestaties, zo leerde het WK, kunnen ontwikkeld en geoptimaliseerd worden als de omkadering op niveau is. In België zijn en blijven dat ijdele dromen. Zo hinken we in een tijdperk van specialisatie steeds verder achterop. Het aanstellen van een conditietrainer, zoals Club Brugge dat met Jan Van Winckel deed, zorgde hier al voor een ruchtbaarheid, maar om voor topfitte spelers te zorgen is er veel meer nodig dan dat. Los van het gegeven dat het erom gaat die fysiek te koppelen aan snelheid en techniek. Niemand die een aanzet geeft om dat te veranderen en te investeren in specialisten in plaats van in vaak inferieur spelersmateriaal. Juist de triomfen in de atletieksport bewijzen wat mogelijk is als er een constellatie wordt geschapen om de juiste mensen op de juiste plaatsen te detacheren. De gouden medailles die Kim Gevaert en Tia Hellebaut in Göteborg behaalden, zijn volgens kenners een voorbode van een op termijn nog veel rijkere oogst.

Successen zijn niet mogelijk zonder concept. De manier waarop sommige clubs nog naar witte merels zoeken, toont dat er in het Belgische voetbal niet wordt gepland. Paniek blijft angstvallig de bovenhand nemen op rationaliteit en maakt continuïteit onmogelijk. Zoals bijvoorbeeld AA Gent dezer dagen bewijst : het speelt met de gedachte de volgevreten Alin Stoica binnen te halen. Zo worden er steeds weer illusies gewekt die veranderen in desillusies. En zo lopen clubs zichzelf constant achterna. Zonder filosofie en zonder strategie.

DOOR JACQUES SYS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content