Tijd om te oogsten. Na twee mislukte jaren in de prestigieuze Champions League, kan Anderlecht eindelijk het wegkwijnende blazoen van weleer terug oppoetsen. Nochtans beschikte de paars-witte kern de voorbije twee seizoenen over heel wat talent. Niemand had vooraf gedacht dat het torinstinct van Jestrovic, de weergaloze snelheid en dribbels van Wilhelmsson, de onberekenbaarheid van Aruna, de onverzettelijkheid van Tihinen en de klasse van Kompany onvoldoende waren om af en toe te schitteren. Een mens kan zich vergissen, want met uitzondering van de jonge Rode Duivel spelen allen nu bij bescheiden ploegen. Het zou anders gelopen zijn, moesten ze de twee voorbije jaren wél resultaat gehaald hebben in Europa. Nu, de tegenstand was zeker niet van de poes. Inter, Valencia, Werder Bremen, Liverpool, Chelsea en Real Betis zijn nu niet ploegen om zomaar even over heen te walsen.

Daarom ook was iedereen opgelucht wanneer tijdens de Champions Leagueloting van dit jaar een op het eerste gezicht meer haalbare poule werd geloot. AC Milan is een grote naam, favoriet, maar heeft het imago ‘kleine’ ploegen wel eens te onderschatten. De Italianen blijven natuurlijk een Europese grootheid, die weliswaar door een beroep in het Italiaanse schandaal Europa in mag… Rijsel is geen grote naam, telt geen sterren in de ploeg, maar staat stevig in zijn schoenen en is na Lyon de meest constante ploeg van de voorbije jaren in Frankrijk. Een solide geheel met gasten die bijzonder goed kunnen shotten. Qua stijl vergelijkbaar met Club Brugge, maar dan iets beter. Toch maar oppassen voor die ploeg die vorig jaar Manchester United een Europese kater bezorgde. AEK Athene is een onbekende ploeg die het groeiende Hearts of Midlothian uit Schotland (topclub in spe) nuchter en volwassen in de voorronde uitschakelde. Het lijkt geen ploeg die snel uit zijn lood te slaan is.

Anderlecht heeft deze keer dus wel een kans (al dachten optimisten dat de vorige jaren ook). De Brusselaars zijn torenhoog favoriet in eigen land, maar willen vooral in Europa eindelijk iets laten zien. De kwaliteitsinjectie lijkt dit jaar alvast geslaagd. Met Tchité, Frutos en Serhat kan Anderlecht verschillende types spitsen gebruiken. Boussoufa heeft dezelfde flitsende bewegingen in huis van Wilhelmsson, alleen is de kleine Nederlander/ Marokkaan efficiënter. Hassan heeft de techniek van Zetterberg, maar koppelt dit aan een hogere uitvoering. Biglia is een ruwe diamant die zeker op het Europese toneel boven zichzelf zal uitgroeien. Hij zal zich in de kijker van grote Europese clubs willen spelen. In doel lijkt Zitka beresterk en zal Proto moeite hebben om terug te knokken. Centraal achterin lijkt nog niet alles op punt te staan, maar met Van Damme, Juhasz, De Man en vooral Pareja kan dit euvel snel verholpen worden. Hier zoekt het bestuur wellicht nog een stevige persoonlijkheid om van het geheel Europese top te maken. Europese heropstanding voor Anderlecht, het zou mooi zijn voor het Belgische voetbal.

TOM VANDECAVEYE, ROESELARE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier