Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

… maar Standard François Sterchele wél. En dus is het niet ondenkbaar dat beide Rode Duivels volgend seizoen in Luik voetballen. Sterchele, zo leek het, werd vrijdag virtueel van onder de Brusselse neus weggekaapt door Standard, dat eerder een waanzinnig bod van 3 miljoen euro van Anderlecht voor Marouane Fellaini van de hand wees. “Ik denk dat onze voorzitter een grote ontgoocheling heeft opgelopen”, drukt Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck zich voorzichtig uit over de gevolgen voor de relatie tussen beide clubs. Anderlecht leek nog moeilijk naast Sterchele te kunnen grijpen. Enkele maanden geleden was Jacques Lichtenstein, de schoonzoon van secretaris-generaal Philippe Collin, plots zijn makelaar geworden. Maar toen vorige week moest worden onderhandeld, had Youri Selak het commando opnieuw overgenomen. Selak is behalve Stercheles eerste makelaar ook de levensgezel van zijn moeder. “Aanvankelijk was ik rancuneus,” geeft hij toe, “maar we hebben de plooien tussen Jacques en mij snel gladgestreken. Waarom Anderlecht de transfer nu afblaast, is mij een raadsel.”

Volgens Anderlecht hingen er te veel gieren rond de deal. Van Holsbeeck : “Wij houden van duidelijkheid.” Selak keerde dinsdag terug uit Bordeaux en had in het weekend naar eigen zeggen nog geen contact met Standard. Dat uitte bij monde van Dominique D’Onofrio zijn concrete belangstelling, maar wat zegt Lu-ciano D’Onofrio zondagmiddag ? “Wij zijn niet meer geïnteresseerd. Mijn broer weet niet altijd alles. Ik héb met Sterchele en zijn makelaars op restaurant gezeten, maar na het akkoord van Germinal Beerschot met Anderlecht trokken wij ons terug. Dat blijft zo.”

Eerder greep Anderlecht naast Fellaini, nadat die zijn contract in Luik verbrak. Van Holsbeeck : “Om te vermijden dat hij voor weinig geld naar het buitenland zou vertrekken – hij kostte maar 3 à 400.000 euro – én onder de voorwaarde dat hij niet bijtekende in Luik, was Roger Vanden Stock bereid ver te gaan en een bedrag conform zijn reële marktwaarde te betalen. Volgens ons is dat 3 miljoen euro. Maar D’Onofrio antwoordde dat hij opnieuw een akkoord zou vinden met de speler en daarmee was voor ons de kous af. Wij zijn correct.”

Alle betrokkenen gingen ervan uit dat Fellaini maandag een nieuw contract ondertekende bij Standard. Of hij daarna wordt doorverkocht aan Marseille, dat pas 25 miljoen euro rijker werd van de transfer van Franck Ribéry naar Bayern München en dat dezelfde eigenaar heeft als Standard, is een gerucht waar D’Onofrio en Fellaini’s makelaar, de in Zuid-Frankrijk wonende Roger Henrotay, omheen fietsen. Henrotay : “Marseille heeft al lang interesse, maar dat geldt voor wel 25 clubs.” Wie weet ziet zelfs Anderlecht Fellaini wel weer zitten? Of Man Utd.?

Conclusie : goed mogelijk dat Sterchele nóch Fellaini straks in Luik voetbalt. Sterchele keert zaterdag terug uit vakantie. Aad de Mos informeerde al namens Vitesse.

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier