oen RC Genk in het begin van het seizoen door toedoen van

een soort persreglement opstelde, keek iedereen vreemd op. Spelers die pas op bepaalde dagen mochten geïnterviewd worden, vaste afspraken waaraan iedereen zich diende te houden : dat waren we in België niet gewoon. Zes maanden later stel je vast dat dit werkt en dat je daar geen negatieve commentaren meer over hoort. Misschien moeten ze daar bij Anderlecht eens over nadenken nu er daar vorige week nog maar eens een persstop werd afgekondigd. De aanleiding was een volgens de club zwaar uitvergroot opstootje op training tussen

en

. Het wordt hoog tijd dat Anderlecht het hele persgebeuren gaat professionaliseren. Als topclub weet je dat iedere beweging op training gevolgd wordt, dat er niets is dat aan het oog van de pers ontsnapt. Misschien moet je er dan eens over nadenken om niet iedere training toegankelijk te maken, zoals dat vaak ook in het buitenland gebeurt. En in ieder geval lijkt het me noodzakelijk om naar de media toe bepaalde afspraken te maken. Het aantal keren dat spelers dit seizoen in de pers hun ongenoegen ventileerden, is niet meer te tellen. Bij RC Genk hoor je geen enkele wanklank.

Niets is voor een club slechter dan een persstop in te voeren. Zo’n incident als dat op training kan je ook heel anders uitleggen. Namelijk dat er in een goeie oefensessie scherpte moet zitten en dat het dan al eens voorkomt dat je bij een tackling over de schreef gaat. Dat gebeurt overal, maar alleen bij Anderlecht wordt het gezien. Door nu niet meer met de pers te praten, wek je alleen maar de indruk dat er iets aan de hand is. Ik denk dat het de taak van de voorzitter, of beter nog van de manager, is om een en ander te herdenken. Alleen is Herman Van Holsbeeck ook iemand die graag in de pers komt. Dat was bij zijn voorganger Michel Verschueren ook wel het geval, maar die trad toch alleen maar op grote momenten naar buiten. Terwijl Van Holsbeeck te pas en te onpas wordt opgevoerd. Hij zou er beter aan doen dat allemaal te kanaliseren.

Anderlecht heeft in zijn houding naar de pers toe nood aan een duidelijke lijn. Vanden Stock die roept dat Broos te veel met de media praat : er komen echt te veel onnozelheden in de pers. Dat is de naam Anderlecht onwaardig. En kennelijk is er ook niets dat binnens- kamers kan blijven. Dat Vanden Stock na dat incident tijdens het trainingskamp in Spanje ’s nachts naar iemand van de club had gebeld om uitleg te vragen, stond ook al in de krant. Dan vraag je je toch af : wie gaat nu zulke dingen aan de journalisten vertellen ?

Door Hein Vanhaezebrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier