Anderlecht en Kompany

Vincent Kompany © belga

Dat het momenteel niet goed gaat met Anderlecht is een understatement. Het was sowieso al een gewaagde gok om Vincent Kompany als speler-trainer aan te stellen. Omwille van de combinatie en misschien in mindere mate het gebrek aan trainerservaring.

Het loopt eigenlijk al fout bij de samenstelling van de spelerskern. De combinatie van teveel (te) jonge spelers met een aantal oudere vedetten lijkt mij al zeer gevaarlijk. Dit gecombineerd met een zeer risicovol spelsysteem, zorgt bij mij voor alarmfase rood.

Als je ziet dat paars-wit vorig jaar zesde eindigde in play-off 1 en het kleine kransje degelijke spelers ( Trebel, Kums, Didillon) haalt zelfs nauwelijks nog de kern, dan maak je het jezelf extra moeilijk. De supporters zijn momenteel nog mild, omdat ze eigen jeugd zien spelen en er bij vlagen goed voetbal te zien is. Maar als de punten niet volgen, zal het enthousiasme gauw bekoelen. In normale omstandigheden ontsla je dan een trainer, maar dat kan het bestuur niet. Enkel Kompany kan zichzelf ontslaan.

Ik stel me ook vragen bij de transferpolitiek: wat met de zogezegde opgewaardeerde scoutingcel van Anderlecht na het vertrek van HermanVan Holsbeeck? Praktisch iedere nieuwe speler is er gekomen (of is willen komen) op voorspraak van Kompany. Ik kan me voorstellen dat Frank Arnesen zich momenteel niet echt gelukkig voelt in zijn job.

Dit jaar lijkt mij al een verloren jaar. Play-off 1 is nu al onrealistisch aan het worden en aan erger durf ik niet te denken.

Tussen de lijnen lees je dat Anderlecht het financieel niet al te breed heeft. Dan zou een tweede jaar zonder Europees voetbal catastrofaal zijn. Want een heel sterk businessmodel staat er ook niet. Veel oudere spelers hebben geen extra verkoopwaarde of zijn gehuurd zonder aankoopoptie. Enkel een aantal talentvolle jeugdspelers bieden hoop, maar als je volgend jaar bijvoorbeeld al een Yari Verschaeren zou moeten verkopen, zit je echt wel in een negatieve spiraal.

De sportieve en financiële kloof tussen Club Brugge en Anderlecht is nog nooit zo groot geweest, in het voordeel van de West-Vlamingen. Hoog tijd voor een wake-upcall bij de hoofdstedelingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier