Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

De hosannaverhalen die wel erg snel de kop opstaken na twee goede wedstrijden van Ahmed Hassan (tegen Charleroi en Roeselare), mogen de prullenbak in. Woensdag tegen Germinal Beerschot was hij nog een schim van zichzelf en zondagavond tegen AA Gent zat hij op de bank. Gestraft door trainer Ariël Jacobs, voor wie de Egyptenaar al langer een doodlopende steeg is.

Na de 5-0 tegen Roeselare vroeg Hassan of hij donderdag weg mocht voor de afscheidswedstrijd van een Tunesisch international. Een officiële uitnodiging arriveerde nooit in Brussel en daags na een zwaar bekerduel heeft een prof wel wat anders te doen dan opdraven in een galamatch, maar nadat Hassan nederig had beloofd hooguit tien minuutjes te zullen meespelen, gaf Jacobs zijn fiat. Onder één voorwaarde: dat hij ’s anderendaags voor de ochtendtraining terug in Brussel zou staan.

Hassan – die geen tien minuutjes, maar een half uur zou hebben gespeeld – landde vrijdag echter pas kort na de middag op Zaventem. Hij liet zijn begeleider Abdel Tantush informeren naar het aanvangsuur van de namiddagtraining en was naar verluidt verbaasd dat er ’s ochtends was getraind. Tantush belde zich een ongeluk in een poging de brokken te lijmen. Hassan verschuilt zich graag achter een zogenaamde taalbarrière, maar Hassan spreekt goed Engels. Hij vertikt alleen om het te spreken.

Tantush laat graag geloven dat Hassan zich het mindere seizoen van Anderlecht erg aantrekt, maar trainers en spelers geloven daar al lang niks meer van. Zijn krediet in de kleedkamer is opgebruikt. Zolang hij presteerde op het veld, werden zijn nukken gedoogd, maar sinds dit seizoen dus niet meer. “Iedereen heeft het over de supershow van Hassan, maar ik zag tegen Roeselare vooral een collectief sterke prestatie”, sprak aanvoerder Olivier Deschacht – veelbetekenend, naar verluidt – na de 5-0. Zonder sportieve sanctie tegen AA Gent zou de paars-witte kleedkamer zijn ontploft.

Toen Hassan in januari naar de Afrika Cup vertrok, hoopte men op Anderlecht al dat hij niet meer naar Brussel zou terugkeren. Dat gebeurde toch, maar ook toen veel te laat. Dat kwam hem op een geldboete te staan. Met boetes verkiest Anderlecht de minst zichtbare sanctie in een poging een mediarel te vermijden. Benieuwd hoelang dat nog lukt. Vandaag (woensdag) speelt Hassan in Caïro met Egypte een interland tegen Argentinië. Van Jacobs moet hij morgen (donderdag) terug in Brussel zijn. Toen Hassan dat vorige week zag op de vliegtuigtickets die teammanager José Garcia hem overhandigde, wierp hij ze boos weg. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier