Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Het staat vast dat Dmitri Bulykin Anderlecht verlaat na dit seizoen. De 29-jarige Rus kwam voor het laatst in actie eind februari en is nu al ruim een maand geblesseerd. “Hij is op een leeftijd gekomen dat hij wil spelen. Dat zal bij ons het geval niet zijn”, zegt Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck. “Het liefst verkopen we hem, anders wordt het verhuren.” Ariël Jacobs maakte een tweetal maanden geleden de balans op met Bulykin. “Hij besefte dat hij het moeilijk ging krijgen hier”, aldus de trainer. “Volgens hem stond het voor tachtig procent vast dat hij ergens anders kon tekenen.”

“Er is wat belangstelling uit Nederland en Duitsland”, bevestigt Jos Eerdekens, die samenwerkt met Bulykins Oekraïense makelaar Andrei Golovach. “De afspraak met Anderlecht is dat we rustig blijven tot het einde van het seizoen en dan samen gaan zitten, maar ik neem aan dat een club niet met je voort wil als je niet speelt. Anderlecht zal wel een oplossing willen. Ofwel wordt hij voor een jaar verhuurd, ofwel definitief verkocht. Door zijn zware contract wordt dat laatste moeilijk, denk ik. Een verhuur met een constructie waarbij iedereen wint als hij zou slagen, lijkt mij het meest waarschijnlijk.”

Bulykin was een paniekaankoop van Anderlecht. Na de hard aangekomen Europese uitschakeling tegen BATE Borisov begin augustus drong de noodzaak van een vervanger voor de langdurig onbeschikbare Nicolás Frutos ook door in de Brusselse bestuurskamer. Bij gebrek aan andere namen viel de keuze op Bulykin. Die zat op een zijspoor bij Leverkusen en was hen een half jaar eerder al aangeboden. De Rus debuteerde op de derde speeldag in het met 4-0 gewonnen thuisduel tegen KV Kortrijk. Een hoopvol debuut, want hij scoorde twee keer, telkens met een afgeweken kopbal. Het waren zijn eerste en meteen ook laatste wapenfeiten. Een week later werd hij halverwege al gewisseld, waarna hij tot de winterstop nog slechts twee keer in de basis verscheen. Scoren deed hij alleen nog bij een van zijn schaarse invalbeurten, helemaal op het eind tegen KV Mechelen (7-1). Na de winterbreak viel hij nog twee keer in, voor het laatst tegen Moeskroen op 28 februari.

Bulykin overtuigde op geen enkel moment. Mentaal en fysiek zat hij helemaal aan de grond bij zijn komst, maar Anderlecht was gehaast en zag het niet. “Ik ben vorig jaar naar Leverkusen gegaan en ik zag Bulykin welgeteld 3,5 minuut spelen”, vertelde hoofdscout Rik Vande Velde in maart aan Het Nieuwsblad. “Alleen Werner Deraeve zag hem één volledige goede match spelen. We wilden hem wel meer bekijken, maar hij zat altijd op de bank. Pas op: een speler die op de bank zit bij Leverkusen of bij Hamburg kan een goede speler zijn voor Anderlecht, maar een tweede geval Bulykin zou niet meer mogen.”

“Hij was niet honderd procent fit, maar moest snel spelen”, zegt Eerdekens nu. “Tegen de tijd dat hij fit was en het niveau aankon, was hij al op het achterplan geraakt. Frutos was sneller dan verwacht terug uit Argentinië en daarna kwam De Sutter. Die had het aanvankelijk ook moeilijk met het ritme, maar ze lieten hem staan en gaven hem volop zijn kans. Die kans heeft men Bulykin niet kunnen geven. Niet kúnnen geven, zeg ik, want hij was niet fit.”

Na Dinamo Moskou en Leverkusen is Anderlecht de derde club waar Bulykin amper speelt de laatste drieënhalf jaar. Vier basisplaatsen, zes invalbeurten en drie goals later wil Anderlecht af van een straks 30-jarige aanvaller voor wie het één miljoen euro betaalde en een vierjarig topcontract klaarlegde. Een verliesmakende operatie wenkt. “In de winterstop meldde zich al een Duitse club, maar dat hebben we niet gedaan”, zegt Eerdekens. “Als niet-EU-burger mag je daar niet in het tweede elftal spelen. Misschien wordt het Nederland, daar zijn wel clubs die zo’n type willen. Twee hebben er al geïnformeerd.” S

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier