Anderlecht en OHL onderhouden sinds vele jaren een prima relatie. Beide clubs zetten een constructie op rond Thomas Azevedo en willen nu graag hetzelfde doen met Thomas Kaminski.

T homas Azevedo stond zaterdag tegen Club Brugge voor het eerst aan de aftrap in de Jupiler Pro League. Het bijna twintigjarige talent van Oud-Heverlee Leuven tekende er in juni een contract voor twee seizoenen in een nogal aparte constructie. OHL betaalde zijn ex-club Lommel een transfersom van 200.000 euro, maar de helft daarvan kwam van Anderlecht. Het kocht daarmee het eerstekeusrecht af de dag dat Azevedo OHL verlaat. “Klopt helemaal”, bevestigt woordvoerder David Steegen. “Wij hebben Azevedo samen met OHL gekocht en bezitten bijgevolg een voorkooprecht als hij doorbreekt. Mocht hij ooit worden verkocht aan een andere club, krijgt Anderlecht vijftig procent van de verkoopmeerwaarde.”

Eddy Vandezande bevestigt noch ontkent de bedragen. “Wie niet rijk is, moet slim zijn”, zegt de sportief verantwoordelijke van OHL. “Thomas was niet vrij. Hij lag nog een jaar onder contract en wij zijn een club met beperkte middelen. Ook STVV, Standard en Genk zaten achter hem aan. Ik ben bij Herman Van Holsbeeck langs geweest en zij hebben hun scouting in gang gezet. Thomas is jong en Belgisch, dat is interessant voor hen, maar de stap naar Anderlecht zou nu nog te groot zijn. Door deze constructie hebben zij een beetje willen anticiperen. De dag dat Thomas hier weggaat, heeft Anderlecht de eerste keus. Door dit verhaal erachter te steken, hebben wij de speler en zijn entourage een goed gevoel en een toekomstperspectief willen bieden.”

Evert Maeschalck, samen met Guy Bonny de zaakwaarnemer van Azevedo: “Anderlecht gaat hem volgen, maar voor alle duidelijkheid: Thomas heeft alleen een contract met OHL, niet met Anderlecht. Hij móét er dus niet naartoe. Die keuze zal hij zelf maken. Trouwens, ook zonder deze constructie zat hij nu bij OHL. Van de elf eersteklassers die contact hebben opgenomen, waren zij het snelst concreet. Dat Anderlecht mee in het verhaal stapte, kwam ik pas op het eind te weten. Wat de doorslag heeft gegeven, is dat Ronny Van Geneugden enorm in hem gelooft en dat hij thuis kan blijven wonen.”

Een vergelijkbare constructie zou nu worden opgezet met Thomas Kaminski (18). Het contract van invallersdoelman Davy Schollen loopt af en Anderlecht zoekt een jonge, Belgische vervanger. Hij zou eerst bij OHL worden gestald. De keeper van Beerschot AC behoort echter toe aan een derde partij, Star Factory van makelaar Didier Frenay, wat de zaken compliceert. Gisteren (dinsdag) vond hierover overleg plaats tussen Anderlecht en OHL.

DOOR JAN HAUSPIE

“Wie niet rijk is, moet slim zijn.” Eddy Vandezande van OHL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier