Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De Argentijnse inbreng en de recordtransfer van Mbark Boussoufa maken van RSC Anderlecht dé topkandidaat om zichzelf op te volgen als landskampioen. Herman Van Holsbeeck beseft dat zijn transferbeleid met argusogen wordt gevolgd én beoordeeld. Tien vragen.

1 Met Nicolas Pareja kwam er een vierde Argentijn bij. De Argentijn te veel ?

Herman Van Holsbeeck : “Vier is het absolute maximum. In ons transferbeleid was er uitgestippeld dat we voor drie Argentijnen zouden gaan, maar door het vertrek van Vincent Kompany moesten we op zoek naar een vervanger in de verdediging. Ik was ervan overtuigd dat Kompany nog tot de winterstop zou blijven. We hadden drie vervangers op het oog, Nicolas Pareja, Martin Skrtl en nog een andere Europeaan die ik niet ga noemen omdat we hem later misschien nog contacteren. Van de drie dossiers was Pareja de meest haalbare op korte termijn. Zijn profiel klopte, dus vind ik niet dat je moet redeneren : we gaan hem niet pakken omdat hij ook Argentijn is. De grootste uitdaging van deze club wordt om van die culturen één geheel te maken, daarom staat nu alles in de eerste plaats in het teken van teambuilding. Een gemeenschappelijke taal is voor mij geen voorwaarde voor een goede sfeer. Begin vorig seizoen speelden we met allemaal jongens die elkaar vlot begrepen, maar de sfeer in de kleedkamer was verschrikkelijk slecht. Vier spelers uit één land halen, blijft natuurlijk een risico, dat besef ik.”

2 Sociale begeleiding wordt het codewoord bij het nieuwe Anderlecht ?

“Toen wij Johan Desmadril binnenhaalden als clubpsycholoog werd daar lacherig over gedaan, maar als wij vorig seizoen uiteindelijk nog kampioen worden na een zeer moeilijke campagne, dan is dat door de professionalisering rond het team. De betere structuur heeft het verschil gemaakt. Aan het hoofd van de sociale cel staat Yvon Verhoeven, de man die Kompany begeleidde. José Garcia wierven we fulltime aan als begeleider van de Argentijnen.

“Met Ahmed Hassan was er de eerste week een probleem – hij kwam dat zelf meteen bij mij zeggen – dus hij kreeg ook een persoonlijke begeleider. Yvon Verhoeven houdt zich nu bezig met Anthony Vanden Borre. Hij moet structuur brengen in zijn leven, je moet zijn dag kunnen opvullen met zinnige dingen.”

3 Frank Vercauteren sprak van een onevenwicht in de kern. Akkoord ?

“Toen Vercauteren die uitspraak deed, was Pareja er nog niet en bovendien zijn we nog bezig een rechtsachter te zoeken. Het hangt ook af van hoe je de ploeg invult. Is Mbark Boussoufa een middenvelder of een aanvaller ? En Hassan ? Voorin tellen we Nicolas Frutos, MboMpenza, SerhatAkin en Sebastien Siani. Op een bepaald moment moet je als bestuur een grens stellen en ruimte creëren voor de jeugd. Gaan we immers een nieuwe kopen om drie matchkes op een jaar te spelen ? Neen, dat doen we niet meer.”

4 Wat is de basisgedachte achter een afgeslankte kern van 25 spelers ?

“We kenden vorig seizoen ongelooflijke problemen met de vele spelers die op de bank zaten. Ten tweede gebruiken we de loonlast van die zeven spelers liever om kwaliteit aan te trekken. Dat we Lucas Biglia of Hassan konden halen, was door die afgeslankte kern. In die kern van 25 zitten bovendien enkele jongeren, waarom investeren wij anders nog in jeugdopleiding ? De trainer beslist wie speelt, maar een bestuur stippelt de grote lijnen uit.”

5 Hannu Tihinen, Pär Zetterberg, Vincent Kompany : allemaal jongens met persoonlijkheid die vertrokken. Wie moet de ploeg nu leiden ?

“Waarom Yves Vanderhaeghe nog een jaar contract geven : omdat het een winnaar en leider is. Maar leiderschap heeft op zich niets met leeftijd te maken. Pareja is een leider. Maar ook Biglia dwingt dat af door zijn manier van voetballen. En ik verwacht veel van Frutos, die de voorbije maanden bewees dat hij een ploeg op sleeptouw kan nemen. Zoals bij Independiente vroeger. Bart Goor en Jelle Van Damme bezitten ook die kwaliteiten.”

6 Er komt nog zeker een rechtsachter bij. John Paintsil wordt genoemd ?

“Dat is een van de pistes.”

7 Er werd de eerste week getraind op de Heyzel, zit daar op korte termijn een intensere samenwerking in ?

“Die trainingen waren bedoeld om onze velden te sparen, je moet daar niet meer achter zoeken. Maar als er met ons stadion niets gebeurt, zitten we binnenkort met een groot probleem. De eisen van de FIFA worden steeds zwaarder. Wie qua structuur niet mee kan, zal er uit vallen. Ons stadion is te klein. Wij wachten op een geste vanuit de politieke wereld. Misschien komt ons nieuw stadion wel op de Heyzel.”

8 Wat vind je van de transfers bij Club Brugge ? Zij bewijzen dat Belgisch inkopen wel kan.

“Dat zullen we zien op het einde van het seizoen. Ieder heeft zijn politiek. Ik denk dat Frutos al zijn meerwaarde bewezen heeft. Anderlecht is altijd al vernieuwend geweest in zijn beleid. Met de Argentijnse koers wil ik iets bewijzen. Ik stak mijn nek uit. In de Belgische competitie zagen we slechts vier spelers die Anderlecht iets konden bijbrengen : Ogushi Onyewu, Karel Geraerts, Steven Defour en Boussoufa. Koen Daerden is een goede speler, maar niet voor Anderlecht. Defour was financieel niet haalbaar, Onyewu kregen we niet los. Geraerts was ook een optie, maar we wilden onze goede contacten met Standard niet op het spel zetten.”

9 Wat gebeurt er met Pär Zetterberg ?

Zet geniet nu eerst van een welverdiende vakantie. Midden augustus wordt hij opgenomen in ons scoutingapparaat als verantwoordelijke voor België, Nederland en Scandinavië. Op termijn zal hij meer betrokken worden bij de sportieve organisatie, als teammanager bijvoorbeeld.”

10 Is Boussoufa nu wel of niet de duurste transfer van Anderlecht ?

“We hebben in ieder geval geen 4 miljoen euro betaald, zoals in de kranten beweerd werd. Met Boussoufa en Hassan hebben we twee spelers in huis die het publiek vermaken en die het verschil kunnen maken. Biglia is een totaal ander type, iemand die de bal het werk laat doen en niet steeds opeist. Anderlecht heeft nog nooit zo zwaar geïnvesteerd als nu, logisch dat men veel van ons verwacht.”

MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier