Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Van club tot club : wat brengt de nieuwe voetbalcompetitie ? ‘Domme vraag. Dus geef ik een dom antwoord.’ Alstublieft.

Kampioen Genk was vorig seizoen de enige topclub die geen interne strubbelingen kende. Creëerde het nu zelf geen groot risico op miserie met de aanwerving van de Japanner Takayuki Suzuki, die liefst 700.000 euro zou verdienen ?

Jos Daerden, assistent-trainer en vader van Genkspeler Koen Daerden : “Neen. Het is natuurlijk wel een speciaal geval, want als Nitto geen hoofdsponsor was van KRC Genk was Takayuki Suzuki nu niet bij ons, maar er is meteen heel duidelijk gesteld dat Nitto het financiële plaatje voor zich neemt én er zijn heel duidelijke afspraken over gemaakt. Ik ben er honderd procent zeker van dat zijn komst absoluut geen risico inhoudt, zolang wij beslissen welke speler speelt, los van commerciële belangen. Momenteel is dat zo en dat zal ook altijd zo blijven.”

Bij vice-kampioen Club Brugge zijn Gert Verheyen, toch de bestbetaalde speler, en trainer Trond Sollied het fundamenteel oneens. Is dit niet een ongezonde situatie om een seizoen te beginnen ?

Jacques De Nolf, secretaris en persverantwoordelijke : “Zeker als de media het een beetje gaat opkloppen, is gezond anders, maar ik heb niet de indruk dat Gert heisa maakt. Of er echt een zaak is, zal misschien blijken eens Gert weer effectief bij de groep is en er over selecties beslist moet worden. Nu al voorspel ik dat de media dan weer in dat potje gaat roeren. Maar het hoeft daarom nog geen stinkende brij te zijn die eruit komt, hé ( lacht).

“Met Gert en Sollied praten, vinden wij niet nodig. Ik denk ook dat de groep volwassen genoeg is om zich daar niet door te laten meeslepen, dus waarom zouden wij er ons moeten mee moeien ? Volwassen mensen moet je de kans geven zelf een streep te trekken onder een gevalleke. Een tussenkomst van het bestuur kan trouwens meer kwaad dan goed doen, want dan geef je de indruk dat je van oordeel bent dat ze het onder elkaar niet kunnen oplossen, en is het ook niet makkelijk om geen partij te kiezen.”

In het Constant Vanden Stockstadion is Aimé Anthuenis weg en Hugo Broos gearriveerd. En economische crisis of niet : Anderlecht blijft maar spelers kopen van anderhalf en twee miljoen euro. Welk excuus rest er om geen kampioen te worden ?

Yves Vanderhaeghe : “Grote en dure transfers zijn niet de sleutel tot succes. Het moet klikken. Meer wil ik daar niet op zeggen. Sorry.”

Gent nam naar het succesrijke voorbeeld van Genk een Nederlandse trainer. Jan Olde Riekerink komt van het tweede van Ajax om resultaten neer te zetten en het volk te vermaken. Hoe zal de man dat doen ?

David Endt, teammanager van Ajax : “Hij is een zeer gedreven persoonlijkheid, een man met een grote gave om dingen over te brengen en voetballers beter te laten functioneren in het team. Zonder het realisme uit het oog te verliezen, streeft hij attractief voetbal na. Zijn grote kwaliteit heeft hij bewezen bij het moeilijk elftal dat een tweede elftal is : een eenheid smeden uit een grote diversiteit van spelers. Ik denk dat hij een natuurlijke discipline nastreeft, gebaseerd op wederzijds begrip en niet op doctrine. Didactisch vind ik hem ook erg sterk.

“Een spelersgroep moet wel aan hem wennen, omdat hij een man is met uitgesproken ideeën en duidelijke richtlijnen. Er is een bepaalde weg die hij inslaat en hij wil dat iedereen die inslaat. En misschien is daar niet veel marge in, wat wel eens kan leiden tot een misverstand. Al denk ik dat hij daar in het verleden rechtlijniger in was, hij kan nu op een gegeven moment ook de menselijke factor laten meespelen. Ik heb hem de laatste jaren rijper zien worden als mens, door de ervaring, ook slechte ervaringen die misschien wel de beste leerschool zijn. Ik denk dat hij soms overkwam als… niet arrogante, want het was meer zelfbewustzijn… maar als een ijzeren sergeant. Iemand die zich te veel vasthield aan één lijn : zo en niet anders. Dat is er volgens mij een beetje vanaf. Hij heeft iets meer flexibiliteit nu.”

Waren er internationals die na drie weken al aan een overdosis leden, de spelers van Standard moeten het een jaar lang met Robert Waseige doen. Wat zal dat geven ?

Eric Van Meir : “Voor mij persoonlijk niet het minste probleem. Je kunt Robert een beetje vergelijken met Erik Gerets, vind ik. Als je voetballers zegt dat het niet goed was, proberen ze altijd de schuld van zich af te schuiven. Ik denk dat een trainer in de eerste plaats probeert eerlijk te zijn. Soms komt dat heel hard aan. Elke trainer heeft zijn manier van doen en ik denk dat iedereen dat moet respecteren. Robert is een vaderfiguur, een autoritaire, ja, maar dat moet ook, zoniet krijg je het etiket dat je te braaf bent. Ik denk dat hij ook een psycholoog is, die uit iedereen het beste kan halen.

“Er is in Japan door bepaalde personen op de man gespeeld, maar ondertussen is de sfeer rond Waseige heel hard gekalmeerd. Hijzelf is in grote lijnen dezelfde, alleen is het zo dat er weinig drukte gemaakt wordt om zijn persoon en dat die rust afstraalt op de spelers.

“Het is nog pril, maar ik denk dat bepaalde spelers in onze groep een harde hand nodig hebben. Als je ze een vinger geeft, pakken ze een arm, weet je wel. Maar met Waseige zal dat zeker het geval niet zijn, omdat hij weet wie hij kort moet houden, tegen wie hij streng moet zijn en tegen wie niet. Vorig seizoen is het tot in januari goed gegaan, maar toen we een paar keer verloren, zijn de poppen aan het dansen gegaan. Misschien kunnen we nu wel tot het einde concurrentieel blijven. Ik vind wel dat Anderlecht er een beetje bovenuit steekt. Anderlecht is de te kloppen ploeg.”

Moet Moeskroen een stap terug ? Is het na de echtscheiding tussen Jean-Pierre Detremmerie en Hugo Broos in de realiteit van het voetbal beland ? Het was hoog tijd, wordt gezegd, want financieel zou Excelsior zwaar noodlijdend zijn. Is dat zo ?

Gino Gylain, algemeen directeur : “Neen, wij zijn geen noodlijdende club, wat niet betekent dat we financieel overschot hebben. Verre van. Maar ik ken de situatie van alle clubs, en men moet niet naar Moeskroen wijzen : we hebben het allemaal moeilijk. Met nadruk : allemààl. Als ik er één club zou buiten laten, is het Anderlecht, maar zeker Genk niet ! Moesten we trouwens noodlijdend zijn, dan zou ons budget met vijftig of honderd miljoen ( frank, nvdr) teruggeschroefd worden, maar dat zal niet gebeuren. Al moeten we wel zeer goed oppassen wat we in de toekomst gaan doen.

“Moeskroen is één van de clubs in België die met een heel serieuze en uitgebreide jeugdwerking bezig is, wat al zijn vruchten afwerpt. Er zijn er helaas twee voor niks vertrokken, omdat onze trainer er niet direct mee wilde werken : Trésor Empoke en Jimmy Haempte. Dat is jammer en schadelijk, maar gelukkig zijn er nog genoeg. Meer dan ooit zal de kans aan de jeugd worden gegeven. Lorenzo Staelens gaat daar volledig mee akkoord.”

Lokeren put onverminderd uit het zwarte continent. Het heeft nu zelfs een directeur Afrika. Wat bracht de man mee ?

Willy Reynders, directeur Afrika : “Voorlopig nog niet veel, omdat er eerst plaats moet zijn, in de kern en ook qua huisvesting en zo. Voorlopig zijn er hier twee, één uit Kameroen en één uit Ivoorkust, maar de bedoeling is dat er nog een drietal uit Guinee komen ook, een centrale spits onder andere en een jonge verdedigende half waar ik heel veel van verwacht.

Ingom is een linkerflank, Kameroenees van 20, 21 jaar. Jammer genoeg is hij niet kunnen komen vanaf het begin van de voorbereiding. Daardoor is hij al enkele maanden zonder wedstrijd gebleven en moet het nu allemaal veel sneller gaan. Terwijl het een jongen is die rustig moet kunnen opbouwen. Van Doba, 24, verwacht ik dat hij centraal in verdediging een certitude wordt. Leiderstype, wordt binnenkort ook international.

“Ik vind dat je momenteel in Afrika de beste verdedigers vindt. Moderne verdedigers, die kunnen vooruitverdedigen, in een zoneverdediging spelen enzovoort. Sterk, explosief, maar ook met goeie voeten, wat in het huidige voetbal nodig is achterin. Niet het type verdediger dat men vroeger uit Afrika bracht, de grote brok vlees van 1m90 en 95 kilo, maar andere types, zoals bijvoorbeeld Zokora.”

Sint-Truiden kan je niet versterkt noemen. Het beschikt maar over 14, 15 volwaardige eersteklassers meer, maar rekent erop dat Dalibor Mitrovic ontwaakt. Tevergeefs ?

Dalibor Mitrovic : “Vorig seizoen was ik door blessures maar vijftig procent, maar nu voel ik mij veel beter. Ik miste nog geen minuut training, heb veel meer kracht en kan veel beter lopen dan vorig seizoen. Nu weeg ik 82 kilo, vorig seizoen 85, 86, een keer 87 zelfs. En ik scoorde maar drie, vier keer. Ik zal niet zeggen dat ik er nu vijftien of twintig zal maken, maar ik hoop wel veel beter te spelen. Iedereen helpt mij hier en ik wil iedereen veel teruggeven, maar… voor mij is het een beetje moeilijk in Sint-Truiden, met dat kleine veld. Soms komen er clubs met zeven, acht verdedigers, en ik heb ruimte nodig. Bij Westerlo ging het beter. De spelstijl was anders, en daar had je spelers als Zelenka, hé. Het is ook niet zo dat ik egoïstisch ben. Ik ben een spits en soms zie ik alleen de goal staan. En ik speel graag met de bal, soms een beetje te veel misschien, ja, dat zou kunnen ( lacht).”

Wat schiet er van Germinal Beerschot Antwerpen nog over zonder Marc Degryse ? Bestààt het nog wel ?

Guy Vandenbroeck, marketing- en communicatiedirecteur : “Wel, we hebben ongelooflijk genoten van Marc Degryse, maar we moeten daar ook niet dramatisch over doen, hé. We zullen dit seizoen zeker andere smaakmakers in onze ploeg hebben. Die jongens van Ajax onder andere. Walker, Quansah, Obodai. Steve Cooreman ook, die plots ook weer heel lekker loopt te voetballen na een paar seizoenen van enorme miserie. Een Haagdoren. Een Paul Kpaka, toch één van de topschutters in de Belgische competitie. Er is ook het feit dat wij doorgaan voor één van de best voetballende ploegen in België. Misschien worden we wel een grote verrassing, op een andere manier dan met Degryse. Kan allemaal, hé. ’t Is toch een ploegsport, hoor, hoe je het draait of keert. Jonge mensen willen zich bewijzen, laten zien dat ze kunnen voetballen zonder Degryse. Trouwens, de abonnementenverkoop loopt beter dan vorig jaar.”

La Louvière werd het bejaardentehuis van eerste klasse genoemd, maar haalde nu om budgettaire redenen vooral veel hele jonge spelers. Telt het nog voldoende ervaring om het nog een keertje te redden ?

Domenico Olivieri : “Vraag is hoe die jonge spelers met druk zullen omgaan, maar anderzijds is er toch ook nog veel maturiteit in onze kern. Vergeet niet dat ook Georges Arts en Davy Cooreman er zijn bijgekomen. Voor de eerste kolom komen we kwaliteit te kort, ik verwacht dat we in de tweede kolom met zes, zeven, acht voor het behoud zullen vechten.

“Uiteraard heeft La Louvière het niet makkelijk. We krijgen weinig steun van buitenaf en ook stadssteun ligt hier wat moeilijker dan in Charleroi en Bergen. Maar al zijn we altijd wel weer kandidaat nummer één als de rekening wordt gemaakt, we slaagden er toch altijd in om in moeilijke omstandigheden een behoorlijk seizoen neer te zetten. La Louvière heeft gewoon de naam niet mee. Charleroi is misschien de grootste ploeg van de regio en beschikt over een mooier stadion, maar wij zijn wel voor hen geëindigd, begrijp je. In Bergen zijn er jongens bijgekomen die zwaar doorwegen, maar de vraag is ook : hoelang zal dat daar duren ?

In Charleroi greep Abbas Bayat de absolute macht. Toen hij destijds toekwam, beloofde hij het volk binnen de drie jaar de topdrie, maar sedertdien bleek zelfs de toptien te moeilijk. Vorige week op de persvoorstelling deed hij zijn straffe verhaal nog eens over : binnen drie jaar topdrie. Waarom hem nog geloven ?

Claude Despiegeleer, schepen van Sport : “Omdat Bayat een uitzonderlijk ondernemer is, een topmanager. Aanvankelijk rekende hij op de tandem ScifoGallinella om hem te helpen, maar onervaren als hij in het voetbal was, vergiste hij zich daarin gedeeltelijk. Scifo was dan wel een uitzonderlijke speler, maar trainer zijn, is een vak dat geleerd moet worden en dat had hij beter kunnen doen bij een makkelijker club.

“Bayat zal al zijn intelligentie en zijn hartstocht aanwenden om deze club weer naar boven te leiden. Het budget is niet meer wat het geweest is, neen, maar dat kan ook niet meer : de salarissen in het voetbal zijn buitensporig. Het is hoog tijd dat clubs een inspanning doen om voetballers met de voeten op aarde te laten neerdalen : 400.000 frank per maand is niet normaal, als een ingenieur en een dokter maar de helft verdienen. Die markt moet dringend gedereguleerd worden. We moeten ook af van makelaars die zonder veel scrupules geld verdienen op de kap van vooral allerhande buitenlandse voetballers. Charleroi zal jeugd kansen geven. Er is nu een synergie tussen Sporting en Olympic, en de stad zal investeren in infrastructuur en dus ook in de kwaliteit van de jeugdopleiding. Dat is de weg.”

Lommel doet het met namen. Na Carl en Vanessa Hoefkens zijn er nu ook David Brocken, ex-landskampioen, en Dimitri de Condé, ex-international. Hoe hoog mikken ze ?

Didier Segers : “De eerste kolom, dat is de ambitie. Alleen via goed, attractief voetbal en een goeie klassering kunnen we volk lokken. David werkt hard aan een conditionele achterstand, maar ik denk wel dat hij met Dimi de Condé een meerwaarde wordt. Ik vind dat er heel goed gekocht is, niet alleen de jongens die hun strepen al verdienden, maar ook met jongens voor de toekomst. Als we zowel in aanvallend als verdedigend opzicht iets minder naïef zijn dan vorig seizoen, denk ik dat de eerste kolom haalbaar is.”

In Westerlo houdt Herman Wijnants met de glimlach zijn bollenwinkel draaiende. Of is het zonder glimlach, sedert de ‘G5’ het over een putsch hebben ?

Herman Wijnants : “Wij proberen bij de veertien te blijven. Maar ik denk dat ze eigenlijk naar een competitie met acht willen. Met acht kunnen ze naar de Beneliga en dan is ’t over, hé. Als zij er nu zes willen uitduwen, vind ik dat erg. Wij hebben vijftien jaar gewerkt om van eerste provinciale naar eerste klasse te komen. Wij zijn één van de gezondste clubs en nu zeggen ze : eruit ! Bedoeling is meer geld te genereren, ik begrijp dat, maar waarom moeten wij eruit als wij gezond zijn ? Er zijn erbij die twee-, driehonderd miljoen ( frank, nvdr) schuld hebben en die gaan beslissen dat wij eruit moeten ? Moeten wij dan hùn schuld aflossen ?”

Daar moet Lier zich allemaal geen zorgen over maken, want het verschijnsel Emilio Ferrera is er aan de slag. Desgevraagd plaatst hij zijn ploeg gewoon binnen de eerste acht. Zo’n straffe ?

Karel Snoeckx : “Hij laat een goeie indruk. We spelen goed voetbal, maar een seizoen is lang natuurlijk. Dit is ook een hele nieuwe groep, daar kan je geen mirakels van verwachten. Het ene jaar vijftiende aankomen en nu Europees : in principe is dat onmogelijk. Wat je met Ferrera hebt, is dat er een systeem staat, een organisatie waarbij elke speler weet wat er verwacht wordt, dat elke training in het teken staat van het tactisch plaatje. Dat is wel een pluspunt.

“Hij heeft wel een andere visie dan andere trainers die ik heb gehad. Hij wil niet te lang blijven dat balleke rondtikken. Waar het om gaat, is zo snel mogelijk gevaarlijk zijn. Hij legt ook geen boetes op, noch gaat hij redetwisten over kleine prullekes. Hij verwacht een bepaalde zelfdiscipline en behandelt iedereen als volwassen mensen, zowel de gasten van achttien als die van vierendertig.”

In Antwerp was er dit keer op de eerste training geen volk genoeg om een wedstrijd van twintig tegen twintig te spelen, waardoor het misschien iets makkelijker wordt een basisploeg te vormen. Bovendien zijn er nu ook kleedkamerkastjes met een sleutel, zij het wel met allemaal dezelfde sleutel. Moeten we dit seizoen nog meer bijzonders verwachten van het stamnummer 1 ?

Stefan Leleu : “Misschien als Gomez, de ster van Gambia, is verschenen, maar tot nu toe ( zondag, nvdr) blijft hij onzichtbaar ( lacht). De voorbereiding was goed en de motivatie is er om er iets schoons van te maken. Met een beetje geluk kunnen we bovenaan de tweede kolom spelen. Dat zou mooi zijn.”

In Beveren spelen meer Ivorianen dan Belgen. Toch is de aanvoerder een Belg, een prille twintiger nog wel. Hoe doet hij het ?

Davy Theunis (22), aanvoerder : “Wel, we zijn al een keer gaan eten ( lacht), en we zullen dat elke maand doen. Ik trek mijn plan in het Engels en het Frans, en verder moet je geen dertig zijn om problemen bij het bestuur te durven aankaarten, vind ik.

“Momenteel zit de groep goed in elkaar, beter dan vorig jaar. Er is echt weer een betere sfeer op Beveren. De jongens van Ivoorkust die er vorig seizoen al waren, zijn ook beter geïntegreerd, weten nu ook hoe het leven in België eraan toegaat. Voor ons geldt juist hetzelfde : wij hebben die jongens met z’n allen geaccepteerd, omdat het belangrijkste is dat we één groep vormen. Vorig seizoen zag je constant kliekjes, nu zitten ze al meer te praten over vanalles. Ik denk dat we een beter seizoen tegemoet gaan, met veel beter voetbal en met wat geluk ook wel meer punten. Het kan zijn dat we niet zakken. We zullen zien hoe sterk bijvoorbeeld Bergen en Mechelen zijn.”

Hoe sterk Mechelen is, moet nog blijken, maar rustig is het er zelden. Roddeltje hier, ruzietje daar, kopje eraf ginder. Club waar ze in tweede klasse over Europees voetbal praatten, ploeg met weinig ervaring en geen kwaliteit op overschot, lijkt het. Hoe groot is de kans dat Stéphane Demol, ook niet de bescheidenheid zelve, bij zijn trainersdebuut in eerste al meteen op zijn bek gaat ?

Stéphane Demol : “Nul procent. Je stelt mij een domme vraag, ik geef een dom antwoord. Ik vind dit een belachelijke vraag omdat het vooruitlopen is op de feiten, wat altijd heel moeilijk is. Natuurlijk is er een kans dat ik op mijn bek ga en is er ook een kans dat ik landskampioen word.”

In Bergen zegden ze het al zelf : wij zijn een vogel voor de kat, zonder steun van de stad. Hoezo, het is toch niet in Bergen dat ze over een gebrek aan stadssteun moeten klagen ?

Thierry Pister, ex-trainer van Bergen : “Luister, het zit zo : Maurice Lafosse, de vorige burgemeester, was iemand die het vreselijk voor de sport had en in de streek iedereen voor de sport motiveerde en mobiliseerde, terwijl Di Rupo, de huidige burgemeester, meer de man van de cultuur is. Lafosse had een maquette van het nieuw stadion dat er zou komen, maar toen Di Rupo hem als burgemeester opvolgde riep die dat een halt toe. Hoewel van dezelfde partij was er constant ruzie tussen die twee. Uiteindelijk is Lafosse moeten aftreden als voorzitter van de club, omdat Di Rupo anders helemààl de geldkraan zou dichtdraaien.

Leone werd voorzitter, zeker een financieel sterke man voor de club, maar in eerste kan hij dat alleen niet dragen. Er is ondertussen zoveel geld in zoveel nieuwe spelers gestoken dat het niet meer mogelijk is, denk ik, om de tribune en de accommodatie nog snel te verbeteren. Trouwe supporters die hun laatste cent in de club zouden steken, zijn misnoegd omdat er nog niet aan de tribune is begonnen én omdat Grosjean amper nog iemand nodig heeft van de nochtans goed uitgebalanceerde ploeg die de promotie afdwong. Dat is ook de reden waarom de abonnementenverkoop wat tegenvalt.”

door Christian Vandenabeele

‘Er is een kans dat ik op mijn bek ga, en er is een kans dat ik landskampioen word.’ (Stéphane Demol)

‘Grote en dure transfers zijn niet de sleutel tot succes.’ (Yves Vanderhaeghe)

‘Het kan zijn dat Beveren niet zakt.’ (Davy Theunis)

‘Robert is een vaderfiguur, een autoritaire, ja, maar dat moet ook.’ (Eric Van Meir)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier